Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Thomas zat jarenlang met zichzelf in de knoop tot hij Arel, Richard en Koen leerde kennen

Door Kirsten Spooren 12 november 2019

Een goed betaalde baan, een koophuis en een mooie auto voor de deur. Voor veel jongvolwassenen is dit niet meer vanzelfsprekend. Ze zien zichzelf niet terug in dit ‘ideaalbeeld’ van het perfecte leventje. Thomas Wildeboer (24) zat jarenlang met zichzelf in de knoop tot hij Arel, Koen en Richard van RedPill leerde kennen. Drie gedreven mannen die jongvolwassenen willen helpen om – zoals ze dat zelf zeggen – ‘de beste versie van zichzelf te worden en alles uit het leven te halen’

Arel Edelkamp (29), Koen Verweij (30) en Richard Kouwenberg (27) zaten ook jarenlang met zichzelf in de knoop. “Ik was vroeger nooit mezelf en heb me altijd een ontzettende mislukking gevoeld”, vertelt Arel openhartig. “Je moet zo hoog mogelijk studeren, een zo goed mogelijke baan krijgen, trouwen, kinderen krijgen en dan je laatste jaren genieten van je pensioen. Ik voelde niks bij deze manier van leven, maar ik wist niet beter.” Arel switchte drie keer van studie en wist totaal niet wat hij wilde. “Totdat ik het boek van Napoleon Hill las Think and Grow Rich, dit boek opende mijn ogen en ik heb toen alle schepen verbrand. Ik koos voor mezelf, ging me beter voelen en besloot andere jongvolwassenen te helpen.”

Hetzelfde gevoel

De vrienden van Arel zagen dat hij veranderde, op een positieve manier. “Ik was niet veel anders dan Arel”, zegt Koen. “Ik blowde ongelooflijk veel, hikte onwijs tegen een baan aan. Van negen tot vijf werken, moet dat? Moet ik per se een dure auto hebben? Arel, Richard en ik hadden het vaak over wat ons gelukkig maakt. We voelden ons nooit welkom en hopeloos gemiddeld.”

‘Ik stopte met mijn baan en ging mijn droom achterna. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest.’

“Eigenlijk had ik alles”, zegt Richard. “Kom uit een goed gezin, heb al mijn diploma’s behaald en had een goede baan. Kortom: ik paste perfect in deze maatschappij. Maar bij Arel zag ik een energie die ik niet kende. Ik vond het interessant en ben toen met hem gaan praten. Ik voelde dat ik meer wilde en in de loop der tijd kwam ik erachter dat ik nooit mijn leven eerlijk heb geleefd naar mijzelf toe. Dat was wel een zware berustwording. Ik stopte met mijn baan en ging mijn droom achterna. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest.”

RedPill

Samen besloten de heren de community RedPill op te richten. “Alles lijkt tegenwoordig af te hangen van je status, omgeving en geld. We kwamen erachter dat heel veel mensen zich zo voelen als wij”, vertelt Arel. Na veel (zelf)studie, onderzoek en vallen en opstaan ontwikkelden de heren een coachingstraject voor jongvolwassenen met een A tot Z stappenplan. Hierin staan zelfverzekerdheid en je ‘doel’ in het leven centraal. “We werken aan de hand van kernpsychologie. Je hebt onbewust hele belangrijke keuzes gemaakt omdat er iets is gebeurd in je verleden.”

‘Ik voelde mij erg onzeker, dat ik niks waard was.’

Ondertussen hebben Arel, Richard en Koen al twintig leden kunnen helpen, waaronder Thomas. Netflix was zijn beste vriend en hij voelde zich diep ongelukkig. “Ik heb een nare jeugd gehad en voelde mij erg onzeker. Dat ik niks waard was. Tot ik met Arel ging praten. Nu ben ik niet alleen zelfverzekerder, maar ik heb er ook drie nieuwe vrienden bij.” Arel: “We zien hoe hard Thomas gegroeid is en dat maakt mij weer blij. Ik heb iemand kunnen helpen om zichzelf te worden en gelukkig te zijn.”

Geen bullshit

Voor nuchtere Nederlanders is dit wel veel te verwerken. Jezelf worden, een doel in het leven hebben… Arel moet lachen. “Soms komen we een beetje over alsof we Jehova’s getuigen zijn”, geeft hij toe. “Maar wist je dat er op dit moment meer zelfmoorden dan moorden worden gepleegd? En dat zeven op de tien mensen door een quarterlife crisis gaan? Dit is de meest veilige tijd ooit, maar mensen voelen zich fucked up. We willen een betere wereld en zolang er mensen zijn zoals Thomas, blijven wij dit doen.”

Gouwenaar van de week

Heb jij een bijzonder beroep, ontzettend gave hobby of gewoon een goed verhaal? Laat het ons weten! Mail naar [email protected]. Heb je de Gouwenaar van vorige week al gelezen? 

Sterk in de Keuken

Michael en Daniël maken kookboek met Gouds tintje: ‘Het zijn geen truttige recepten’

Mini cheeseburgers, homemade snickers en Pizza Nachos... krijg je al honger? Dit is nog maar een kle...

Hip, duurzaam en supergroen: Goudse Corinne (52) is bezig een Voedselbos te planten

De natuur, het milieu, onze aarde en het klimaat. Er is de laatste tijd veel om te doen. Er komen st...

The one with the anniversary: Lynn (29) en Celine (34) zijn de grootste Friends-fans van Gouda

Het is 25 jaar geleden dat de eerste aflevering van Friends uitgezonden werd. Bij vriendinnen Lynn S...

adv.