Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Demi (21) is gek op Kaarsjesavond: ‘Dit is hét moment van het jaar waar ik naar uitkijk’

Door Kirsten Spooren 11 december 2019

Je kunt veel zeggen over Gouda, maar onze Kaarsjesavond is een evenement om trots op te zijn. Elk jaar verandert de binnenstad van Gouda in een sfeervol kerstdorp dat zo uit een boek van Charles Dickens lijkt te zijn gestapt. Verkopers die hun kerstwaar aanprijzen, artiesten die kerstliedjes zingen, lekker eten en drinken én natuurlijk het moment van de avond: de ceremonie bij de boom. Voor Demi Hoogendoorn mag het elke dag wel Kaarsjesavond zijn: “Ik neem ieder jaar iemand mee van buiten de stad om te laten zien hoe mooi Gouda is”. 

Demi is een geboren en getogen Gouwenaar en is maar wat trots op haar stad tijdens Gouda bij Kaarslicht. “Veel vrienden vinden Gouda saai. Er is niks te doen, denken ze dan. Daarom probeer ik ieder jaar iemand van buiten de stad mee te nemen naar Kaarsjesavond, want dan is Gouda op zijn mooist”, vertelt Demi enthousiast. “Ik laat ze alle highlights van de stad zien, zoals de Sint Janskerk en onze mooie grachten en natuurlijk wonen we de ceremonie bij de boom bij. Daarna vinden ze Gouda vaak een hartstikke leuke stad.”

‘We blijven wat langer hangen voor een glühweintje’

Dit jaar vindt Gouda bij Kaarslicht plaats op vrijdag 13 december, maar Demi begint in juli vaak al met plannen maken voor Kaarsjesavond. “Ik kijk er elk jaar weer naar uit en vraag al vroeg aan vrienden of ze meewillen. Natuurlijk omdat ik Kaarsjesavond erg leuk vindt, maar ook omdat hotels al snel volgeboekt zitten tijdens deze avond. Je moet er dus op tijd bijzijn.” En Demi kan het weten, want ze heeft jaren in het Best Western Hotel gewerkt. “Het scheelt ook wel dat we het tegenwoordig op vrijdag vieren, dan kunnen we wat langer blijven hangen voor een glühweintje.”

Tekst gaat verder onder de foto.

© indebuurt Gouda

Kaarsjesavond Ambassadeur

Je zou Demi zelfs een Kaarsjesavond ambassadeur kunnen noemen, want ze maakt niet alleen haar vrienden enthousiast voor het Goudse evenement. “Wanneer ik in de trein zit, maak ik vaak een praatje met de mensen om mij heen. Dan vraag ik of ze weleens in Gouda zijn geweest. Vaak antwoorden ze ‘nee’. Ik raad ze dan aan om tijdens Kaarsjesavond te komen, omdat de stad dan op zijn mooist is. Als er een ambassadeur voor Kaarsjesavond zou bestaan, dan zou ik geknipt zijn voor deze rol”, zegt ze lachend.

‘Probeer voor vier uur in de binnenstad te zijn’

Maar wat vindt Demi dan zo leuk aan Kaarsjesavond? “Ik vind de samenhorigheid heel speciaal. Iedereen is daar om de boom te zien aangaan en dat heeft een speciale sfeer. Ook is het overal in de binnenstad erg gezellig, met kaarsen, kerstbomen en lichtjes. De Sint-Jan vind ik tijdens deze dag ook heel sfeervol, het gevoel van geloof is extra aanwezig. Zelfs wanneer het zo druk wordt door de Winterfair. Als je die drukte goed kan hebben, dan is het erg gezellig.”

Ultieme Kaarsjesavondtip

Aangezien Demi elk jaar gaat, heeft ze genoeg tips voor iedereen die voor het eerst Kaarsjesavond bezoekt. “Kom op tijd naar de stad”, is het eerste wat haar binnenschiet. “Probeer voor vier uur in de binnenstad te zijn, want zeker met parkeren wordt het altijd erg druk. Een goede plek om te staan is rechts van het Stadhuis, ter hoogte van de Etos, daar heb je goed zicht op de boom, maar kun je ook sneller weg wanneer de ceremonie is afgelopen. Het hele plein stroomt namelijk vol en het kan erg druk worden.”

Meer lezen over Kaarsjesavond 2019? Check ook dit:

kaarsjesavond 2019

Kaarsjesavond 2019: programma, parkeren en andere praktische informatie

Wat een feest, aanstaande vrijdag 13 december 2019 is het Kaarsjesavond. De hele dag vinden er diver...
Karaoke weekendtips Gouda

Meezingen met foute kerstnummers: de Schouwburg is dé plek tijdens Kaarsjesavond

Tijdens Kaarsjesavond is De Goudse Schouwburg the place to be. Je kunt er namelijk luisteren naar he...
kaarsjesavond gouda

Mysterie opgelost: waarom is Kaarsjesavond op vrijdag en niet meer op dinsdag?

Al 64 jaar lang vieren we in december Gouda bij Kaarslicht, oftewel 'Kaarsjesavond'. De eerste editi...

adv.