De zieke Afra deed mee met de Nijmeegse Vierdaagse: ‘Ik wilde dit nog heel graag doen’

Afra van Leeuwen- de Ruijter © Anne-Wil Rozendaal

Meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse is een hele prestatie en vergt uren van trainen en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Dat Afra van Leeuwen- de Ruijter (60) een uitdaging niet uit de weg gaat, blijkt wel als ze besluit mee te doen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Zelfs nu ze ongeneselijk ziek is, gaat Afra door en loopt ze ieder jaar de Nijmeegse Vierdaagse.

Sinds 2007 is het wandelen niet meer weg te denken uit Afra’s leven. Ieder jaar doet ze mee aan de Nijmeegse Vierdaagse maar ook andere uitdagingen zoals de Dodentocht en de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella kan ze afvinken. Zelfs nadat ze diagnosticeert werd met kanker en ongeneselijk werd verklaard, stopt Afra niet met wandelen.  

Hoe het begon

In 2007 gaat Afra bij de politie in Gouda werken. “Een collega vertelde over de Nijmeegse en dat maakte mij enthousiast. Ik wilde graag voor mijn vijftigste de Nijmeegse gelopen hebben”, vertelt ze. Samen met haar collega’s traint Afra voor haar eerste deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse. “Na mijn eerste training van tien kilometer was ik helemaal op”, vertelt Afra, Toch gaat ze door met trainen en opbouwen en dat jaar loopt ze voor het eerst met haar collega’s de Nijmeegse Vierdaagse. “We liepen toen allemaal in uniform”, vertelt Afra. Vier dagen lang loopt ze iedere dag vijftig kilometer. Waar menig mens tevreden achterover zou leunen na zo’n prestatie, raakt Afra alleen maar gemotiveerder om vaker zoiets te doen. “Dat wandelvirus pakt of het pakt je niet”, zegt ze. 

Lees verder onder de foto>

Afra aan het dauwtrappen met Hemelvaart.

Het virus te pakken

Dat Afra de smaak te pakken heeft na haar eerste Nijmeegse Vierdaagse, blijkt wel aan de hoeveelheid wandeltochten die ze de daaropvolgende jaren maakt. Samen met haar man loopt ze drie keer de Dodentocht in het Belgische Bornem. Tijdens deze tocht leg je binnen vierentwintig uur honderd kilometer af. Voor Afra was het een uitdaging die ze graag aan wilde gaan “Ik wilde gewoon kijken of ik het kon”, zegt ze. Na al deze prestaties mag Afra zichzelf al naar eer en geweten een echte wandelaar noemen, maar toch blijft het daar niet bij. Samen met haar man besluit ze de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella te gaan lopen. “We hebben heel veel lichtgewicht spullen aan moeten schaffen voor deze toch want je draagt alles bij je in je rugtas”, vertelt Afra. Vanaf hun voordeur in Gouda tot aan het eindpunt in Spanje leggen ze in drie maanden tijd 2700 kilometer te voet af.

Ik wilde gewoon kijken of ik het kon

Lees verder onder de foto >

Afra onderweg naar Santiago de Compostella.

Kortademigheid tijdens het wandelen

Helaas hangt er een donkere wolk boven het leven van Afra. Tijdens haar wandeltochten merkt ze dat bergopwaarts wandelen erg zwaar is. “Ik dacht dat het gewoon kortademigheid was, dat komt veel voor in mijn familie”, vertelt Afra. Tijdens een bezoekje aan de cardioloog lijkt er niets aan de hand te zijn. “Ik heb daarna gewoon de Nijmeegse gelopen en de dag van de Zeven Heuvelen op mijn eigen tempo afgelegd”. Tijdens een fietsvakantie in 2018 lukt het haar nauwelijks een heuvel op te fietsen en voelt ze zich heel erg naar. Ook haar bezoekje aan de longarts levert niets op. Een tijd later wordt ze omvergelopen door een hond en krijgt ze veel last van haar nek. Haar fysiotherapeut vertrouwt de situatie niet en adviseert haar dringend om foto’s te laten maken van haar nek.

De diagnose kanker

Na een MRI-scan van haar nek, wordt haar gevraagd even te blijven wachten omdat de arts haar meteen wilde spreken. “Ik dacht wel dat het slecht nieuws zou zijn, maar dat kan van alles zijn”, vertelt Afra. “We zouden mijn zoon naar het vliegveld brengen, dus we konden niet te lang blijven en zijn toch maar weggegaan”. Onderweg krijgt ze een telefoontje van de arts. “Hij zei dat ik terug moest komen omdat het niet goed was”, vertelt Afra. Na nog een scan blijkt dat Afra kanker heeft in haar nek. “Kanker begint nooit op die plek, dus het moest nog ergens in mijn lichaam zitten”, zegt ze.

Na grondig onderzoek blijkt Afra ondanks haar eerdere bezoek aan de longarts toch longkanker te hebben met uitzaaiingen naar de nek en in de hersenen. “Ik kreeg de diagnose kanker stadium vier en er is geen behandeling meer mogelijk”, vertelt Afra. “Ik geloof dat ik heb gezegd: dat is jammer”. De uitzaaiingen in de hersenen en de nek zijn bestraald. Door middel van levensverlengende behandelingen proberen de artsen ervoor te zorgen dat Afra zich nog zo lang mogelijk goed blijft voelen.

Nog een keer de Nijmeegse

Nuchter als ze is, blijft Afra doorgaan en dingen ondernemen. “Ik ben vrij nuchter. Een op de vier mensen krijgt kanker, dus waarom zou een ander het wel krijgen en ik niet”, zegt Afra. Een paar maanden na haar diagnose loopt Afra weer mee met de Nijmeegse Vierdaagse. “Het lukte en ik wilde het ook heel erg graag”, zegt ze. “Toen heb ik wel heel bewust alles in mij opgenomen omdat ik dat misschien nooit meer zou zien”.

Vanwege de pandemie kon het evenement het jaar erna niet doorgaan, maar dit jaar gelukkig weer wel. Tegen alle verwachtingen in kon Afra ook dit jaar weer meedoen. “Ik ben één van de weinigen met deze diagnose die na vier jaar nog leeft”, zegt ze. Samen met de collega’s van de politie presteert ze het om ondanks haar ziekte ook dit jaar de Nijmeegse Vierdaagse te lopen. Omdat Afra dit jaar zestig is geworden mocht ze dertig kilometer per dag lopen in plaats van de gebruikelijke veertig kilometer. “Het ging zo goed dat ik achteraf gezien misschien wel meer had kunnen lopen”, besluit Afra.

Wie is de volgende Gouwenaar van de week?

Heb jij ook een bijzonder verhaal? Of ken je een Gouwenaar die wij écht moeten interviewen? Laat het weten via [email protected]. Deze Gouwenaren gingen je voor.

Meer mensen uit Gouda:

Winactie

Win kaartjes voor de stoomtrein!

De stoomtrein rijdt binnenkort weer tussen Gouda en Rotterdam: maak kans op gratis kaartjes

ssn stoomtreindagen

Meer in deze categorie

Gouwenaar van de Week

Ga naar “Irmgard en Hans gaan met de fiets op vakantie: ‘Ik had altijd een hekel aan fietsen’”

Irmgard en Hans gaan met de fiets op vakantie: ‘Ik had altijd een hekel aan fietsen’

Ga naar “Joke en Marjon zijn al 61 jaar vrienden: ‘Het geheim? Elkaar accepteren zoals je bent’”

Joke en Marjon zijn al 61 jaar vrienden: ‘Het geheim? Elkaar accepteren zoals je bent’

Ga naar “Goudse Sharon ‘TikTokt’ over typische Rotterdammers en krijgt daarmee duizenden views”

Goudse Sharon ‘TikTokt’ over typische Rotterdammers en krijgt daarmee duizenden views

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Naar de film én patat voor 9,50 euro”

Naar de film én patat voor 9,50 euro

 • Pomms’
 • Geldig t/m 31 oktober 2022
Cenima Gouda favorieten Gouda
Ga naar “50 procent korting op een tas vol kipproducten”

50 procent korting op een tas vol kipproducten

 • MeesterKip
 • Geldig t/m 12 oktober 2022
Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “Gratis elektrische apparaten laten ophalen”

Gratis elektrische apparaten laten ophalen

 • Cyclus
 • Geldig t/m 20 oktober 2022
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Leerling monteur”

Leerling monteur

 • RECO
 • Fulltime
Leerling-MonteurLeerling-Monteur

Topper

Agenda

Ga naar “Gouda krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers”

Gouda krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers

 • Broodfonds
 • 3 november 2022

Topper

Ga naar “SSN Stoomtreindagen”

SSN Stoomtreindagen

 • NS Station Gouda
 • Van 8 okt t/m 9 okt
Stoomtreindagen 2021
Ga naar “Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement”

Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement

 • Van 12 mrt t/m 31 dec
Ga naar “Zotte Zaterdag”

Zotte Zaterdag

 • Cultuurhuis Garenspinnerij
 • 22 oktober 2022
Ga naar “Ouwe Goudse Festival”

Ouwe Goudse Festival

 • So What!
 • 15 oktober 2022