Cees en Marij keerden terug uit Hongarije: ‘We hebben er met veel plezier gewoond’

Cees en Marij Noijens

Wat is het toch heerlijk om verhalen te horen van mensen die naar het buitenland vertrekken om hun droom na te jagen. Ondanks alle tegenslagen houden ze vol en ze leven nog lang en gelukkig. Minder vaak horen we de verhalen van diegene die om uiteenlopende redenen toch weer terugkeren naar Nederland. 

Cees (72) en Marij (75) Noijens hebben jarenlang met veel plezier in het buitenland gewoond maar zijn inmiddels toch weer neergestreken in Nederland. Ze vertellen ons graag over hun avonturen en waarom ze in Gouda zijn komen wonen. 

Kledingwinkel in Zeeland

Cees en Marij komen oorspronkelijk allebei uit Brabant. Samen starten ze een winkel in Zeeland. In hun winkel verkopen ze herenkleding in Engelse en Ierse stijl. Kwaliteit staat bij hen hoog in het vaandel en ze maken alleen gebruik van goede, natuurlijke materialen zoals wol en katoen. “We zijn allergisch voor synthetische materialen”, grapt Cees. De winkel heeft een trouwe klantenkring die zelfs uit het buitenland komen om hun kleding bij Marij en Cees te kopen. De winkel loopt goed maar het stel merkt dat in de zomermaanden voornamelijk toeristen in de winkel komen die alleen even komen kijken. “We voelden ons soms net museumeigenaren”, zegt Cees.  

Lees verder onder de foto>

Spot de vaste bezoekers in de achtertuin van Marij en Cees.

Het roer om

Het stel heeft van dichtbij meegemaakt dat hun ouders kort na hun pensioen overleden en dit zorgt ervoor dat ze niet te lang willen blijven werken. “We wilden stoppen voordat we klaar waren om dood te gaan”, legt Cees uit. Het stel besluit om hun winkel in Zeeland in de zomermaanden te sluiten zodat zij in die maanden in het buitenland kunnen doorbrengen. Ze gaan op zoek naar een geschikte plek voor hun tweede huis. Hun nieuwe onderkomen moet aan twee eisen voldoen. “We wilden naar een warm land en het moest in een dag rijden met de auto bereikbaar zijn”, vertelt Cees. Na een aantal vakanties in Hongarije doorgebracht te hebben, ontdekken ze hun perfecte woning. “Cees was meteen verkocht”, vertelt Marij.  

Ik zag mijzelf daar onder de boom doodgaan

De gevolgen van een molshoop

Marij en Cees wonen iedere zomer met veel plezier in hun huis in Hongarije. Ze genieten van het prachtige uitzicht en de enorme tuin achter het huis. “Veel Hongaren hebben een moestuin om van te kunnen eten en die waren erg verbaasd dat wij alleen maar bloemen hadden staan”, vertelt Cees. De prachtige tuin speelt helaas ook een minder mooie rol in het leven van Marij en Cees. Marij gaat door haar enkel als ze in de tuin op een molshoop stapt. Ze verbrijzeld haar enkel en dit heeft zelfs na verschillende operaties blijvende gevolgen. Het is voor haar niet meer mogelijk om te lopen. In de wintermaanden blijkt het moeilijk voor Marij om in de winkel te blijven werken. Het stel besluit eerder dan gepland hun winkel in Zeeland te sluiten en definitief naar Hongarije te verhuizen.  

Lees verder onder de foto >

De Hongaarse woning van Cees en Marij.

Gepensioneerd in Hongarije

Na wat aanpassingen aan het huis woont het stel met veel plezier in hun woning in Hongarije. Ze genieten van het land en de cultuur. Toch zien ze ook de nadelen waar Hongaren mee te maken hebben. “De lonen van Hongaren zijn een stuk lager dan in Nederland en als gepensioneerde krijg je daar zo weinig dat je afhankelijk bent van familie”, vertelt Marij. Het openbaar vervoer is in Hongarije gratis voor gepensioneerden en veel Hongaren maken gebruik van voedselbonnen en een moestuin om zichzelf te onderhouden.  

Een nieuw begin in Gouda

Na enkele jaren slaat het noodlot weer toe. Cees is bezig met het omzagen van een boom in de achtertuin als er iets misgaat en de boom bovenop hem terecht komt. De tuin is te groot om Marij om hulp te roepen. “Ik zag mezelf daar echt doodgaan”, vertelt Cees geëmotioneerd. Op miraculeuze wijze weet hij onder de boom vandaan te komen. “Ik ben naar het huis getijgerd”, vertelt hij. Cees houdt een gebroken hand, been en gekneusde borstkas aan het voorval over. Net als Marij is het voor hem een lange tijd niet mogelijk om te lopen of vrij te bewegen. Al snel blijkt dat het huis met de grote tuin te veel werk is voor hen. Met pijn in het hart besluiten ze het huis te verkopen en hun Hongaarse avontuur af te sluiten. “We dachten dat we daar huilend de poort uit zouden lopen maar dat was niet het geval”, zegt Cees. “Verhuizen naar Gouda is gewoon een nieuw begin voor ons”. 

Wie is de volgende?

Heb jij ook een bijzonder verhaal? Of ken je een Gouwenaar die wij écht moeten interviewen? We zijn op zoek naar dappere globetrotters die hun geluk buiten Gouda hebben gevonden. Ben je een liefde achterna gereisd, verhuisd naar de bergen of richting het strand vertrokken? Of ben je geëmigreerd voor die ultieme droombaan? Wij willen het allemaal horen. Laat het weten via [email protected].

Meer verhalen:

Meer in deze categorie

Gouwenaar van de Week

Ga naar “De Goudse Daniëlle is uitvaartverzorgster: ‘Er zijn ook genoeg luchtige momenten’”

De Goudse Daniëlle is uitvaartverzorgster: ‘Er zijn ook genoeg luchtige momenten’

Ga naar “Hasko publiceerde na 50 jaar zijn boek: ‘Ik lees zelf ook graag detectives’”

Hasko publiceerde na 50 jaar zijn boek: ‘Ik lees zelf ook graag detectives’

Ga naar “Saskia en Marcel wonen op het Franse platteland: ‘We voelen ons enorm welkom hier’”

Saskia en Marcel wonen op het Franse platteland: ‘We voelen ons enorm welkom hier’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “Alle Perla koffiebonen van € 21,57 voor € 14,38”

Alle Perla koffiebonen van € 21,57 voor € 14,38

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Alle AH Scharrel- kipschnitzels 2 stuks 2 stuks € 4,50”

Alle AH Scharrel- kipschnitzels 2 stuks 2 stuks € 4,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Personal trainer gezocht voor fit20 Gouda (interne opleiding, dus vooropleiding niet verplicht)”

Personal trainer gezocht voor fit20 Gouda (interne opleiding, dus vooropleiding niet verplicht)

 • Fit20 Gouda
 • Parttime

Topper

Ga naar “Taxichauffeur zorgvervoer bij Geukes Taxi”

Taxichauffeur zorgvervoer bij Geukes Taxi

 • Geukes Taxi
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Gluren bij de buren 2023”

Gluren bij de buren 2023

 • 5 februari 2023
Ga naar “Huiskamerconcert aan de IJssellaan”

Huiskamerconcert aan de IJssellaan

 • T/m 31 dec
Ga naar “Goudse Hofstedendagen”

Goudse Hofstedendagen

 • Van 3 jun t/m 4 jun
goudse hofstedendagen
Ga naar “Zeldzaam Mooi Markt”

Zeldzaam Mooi Markt

 • Markt
 • 5 maart 2023
Ga naar “Expositie Fotokring Groene Hart”

Expositie Fotokring Groene Hart

 • Cultuurhuis Garenspinnerij
 • T/m 16 feb