Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Carla loopt al veertien jaar de Vierdaagse: ‘Ik mis dit jaar vooral de gezelligheid’

Door Kirsten Spooren 23 juli 2020

Als wandelfan was het best even slikken toen Carla van de Loo (58) hoorde dat de Nijmeegse Vierdaagse niet doorging. Gelukkig voor de loopster organiseert De Koninklijke Wandelbond Nederland deze week de Alternatieve Vierdaagse. “Het is heel fijn dat het op deze manier alsnog kan. Je leeft er toch naartoe.”

Tijdens De Alternatieve Vierdaagse kunnen wandelaars in de derde week van juli toch mooie wandeltochten maken. Er kon al meegedaan worden vanaf tien kilometer per dag. Carla gaat voor de twintig kilometer per dag, maar ze is dan ook een ervaren wandelaar. “Ik loop al veertien jaar de Vierdaagse”, vertelt ze tussen het wandelen door. “Ik had er wel al rekenen mee gehouden dat het dit jaar niet zou doorgaan, dus het is leuk dat ik op deze manier toch mee kan doen. Ik heb deze week toch vrij.”

Op de bonnefooi

De Koninklijke Wandel Bond Nederland en DPG Media zijn met de platformen ADR Nieuwsmedia, Qmusic en indebuurt een samenwerking aangegaan om De Alternatieve Vierdaagse te organiseren. Om zo tóch heel Nederland aan het wandelen te krijgen. En dat is aardig gelukt, want er zijn veel wandelaars op de been. Via een app kunnen wandelaars zelf een route uitstippelen van tien, twintig, dertig, veertig of vijftig kilometer. “Ik ga gewoon op de bonnefooi”, zegt Carla. “Ik wandel veel in de omgeving van Gouda, dus ik weet toch wel waar ik heen moet.”

‘Ik ben door een vriendin meegaan doen met de Vierdaagse’

Vooral door de Vlist vindt Carla een hele mooie route. “Rondom Haastrecht kun je heel mooi wandelen”, zegt ze. “Ook richting Stolwijk en via de weilanden weer terug is een hele mooie route.” Normaal loopt Carla veertig kilometer, maar dit jaar heeft ze voor de twintig kilometer gekozen. “In Nijmegen heb je veel rustmomenten en nu heb je dat niet. Daarom loop ik dit jaar iets minder kilometers.” Hier doet Carla ongeveer vier uur over, als ze geen pauze neemt en stevig doorstapt.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Carla deelt haar voortgang op Facebook | Privéfoto’s

Wandelvirus

Carla is door een vriendin en collega aangestoken door het wandelvirus. “Zij vroeg of ik aan sport deed. Toen ik zei van niet, vroeg ze of ik zit had om op de woensdag te gaan wandelen. Samen hebben we vaak de Vierdaagse gelopen, maar helaas moest zij door ziekte stoppen. Ik ben daarna alleen verder gegaan.”

‘Hopelijk gaat het volgend jaar gewoon door’

Dat vindt ze niet erg, vertelt ze. “Je hebt veel aanspraak tijdens de Vierdaagse en je leert mensen kennen die ook elk jaar gaan. Vorig jaar kwam ik bij toeval een Goudse tegen en toen zijn we samen opgetrokken.” Een absoluut hoogtepunt uit de laatste veertien jaar was toen ze haar Gouden Kruisje kreeg. “Die krijg je als je tien keer de Vierdaagse hebt gelopen. Dat was wel heel speciaal.”

Gezelligheid

Ondanks dat ze blij is met de Alternatieve Vierdaagse, mist ze wel de gezelligheid. “Ik kom nu maar weinig wandelaars tegen en het is toch anders. Je mist de gezelligheid en saamhorigheid. Ook is het wandelen anders, want normaal zou ik nu over de zeven heuvelen lopen. Hopelijk gaat het volgend jaar weer gewoon door.”

De Alternatieve Vierdaagse is nog tot en met vrijdag 24 juli 2020.


Lees ook...

Verhuisd voor de liefde: ‘Door het coronavirus kon ons huwelijk in Amerika niet doorgaan’

Heerlijk wegzwijmelen bij mooie verhalen met een happy ending. Omdat we erg vrolijk worden van roman...

Mooiste straat van Gouda: ‘Alles klopt aan de Turfmarkt, de huizen, de gracht, de mensen…’

Of het nu om de mensen gaat of om de architectuur: we hebben een hoop mooie straten in Gouda. Maar w...

Wat goed! Stadsecoloog André (61) uitgeroepen tot ‘beste bermbeheerder’

Het is 'm gelukt, stadsecoloog André van Kleinwee (61) is uitgeroepen tot beste bermbeheerder. Vrijd...

adv.