Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Burgemeester Pieter Verhoeve: ‘We mogen trots zijn op Gouda en iets meer kapsones hebben’

Door Kirsten Spooren 9 januari 2020

Met een hele delegatie van indebuurt stappen we het kantoor van de nieuwe burgemeester binnen. We zijn uitgenodigd voor een kop koffie bij Pieter Verhoeve (38) en de stroopwafels liggen al klaar. “Ik krijg wel veel stroopwafels, ja”, reageert hij wanneer we hem ernaar vragen. Maar – zo legt hij even later uit – dat vindt hij niet erg, een goede stroopwafel gaat er altijd in. Onze burgervader is dus al goed ingeburgerd! De rest van de tijd hebben we het natuurlijk over ons favoriete onderwerp: Gouda.

Voor wie het nog niet weet: de heer Pieter Verhoeve is sinds november 2019 onze nieuwe burgemeester, nadat Milo Schoenmaker in januari opstapte. Hoewel Pieter Verhoeve geen geboren en getogen Gouwenaar is, kent hij de stad wél heel goed. Hij werd geboren in Dordrecht, groeide op in Bleskensgraaf (uurtje bij Gouda vandaan) en behaalde zijn propedeuse voor leraar aan de Driestar in Gouda. Tussen 2012 en 2019 was hij burgemeester van Oudewater, waar hij nu nog met zijn vrouw en vijf dochters woont, waarvan de jongste afgelopen december werd geboren.

Wereldmerk

Waar de vorige burgemeester zijn kantoor vrij eenvoudig hield, heeft Pieter Verhoeve zijn kantoor al aardig eigen gemaakt. Een foto van zijn vrouw prijkt op de kast en een illustratie van de burgemeester en zijn gezin in een verhuiswagen staat achter zijn bureau. Wat ook opvalt is dat er enkele snuisterijen uit Oudewater in zijn kantoor staan, de gemeente waar hij lange tijd burgemeester van was. Toch is hij trots op zijn nieuwe stad: Gouda.

‘Gouda is echt een wereldmerk’

“Gouda mag best meer kapsones hebben”, vertelt hij terwijl we aan de koffie zitten. “Ik heb dat al eerder gezegd, maar Gouda is een wereldmerk. Er zijn grotere steden die met afgunst naar Gouda kijken, want iedereen kent Gouda cheese – onze Goudse kaas. Er wordt weleens laatdunkend gezegd dat Gouda een dorp is, maar we leven in een waanzinnig mooie stad met vitale wijken om het centrum heen. Het is compact, alles is op de fiets te bereiken en je hebt heel veel voorzieningen. En als dat niet genoeg is, ben je ook nog eens zo in Rotterdam of Utrecht. Daarnaast hebben we veel jongeren. Gouda is echt een onderwijsstad. We wonen hier nog niet, maar onze dochters gaan hier wel naar school.”

Woningmarkt

Dat niet alles rooskleurig is in Gouda, beseft Pieter Verhoeve ook heel goed. “Er is een toenemend risico op ontwrichting van de samenleving. Dat punt staat hoog op de agenda, maar dat moet misschien nog hoger”, zei de Commissaris der Koning Jaap Smit al toen de burgemeester zijn eed aflegde in november. Op de agenda staan onder andere de bodemdaling en veiligheid van Gouda en ook de huizencrisis kwam, dankzij een lezersvraag, even ter spake tijdens ons gesprek. Veel starters kunnen momenteel geen huis krijgen en maken zich zorgen. Pieter Verhoeve snapt de zorgen zeker.

‘Onze generatie heeft moeite een woning te vinden’

“Onze generatie – ik ben zelf 38 – heeft moeite een woning te vinden, ongeacht welke categorie het is. Er zijn weliswaar vierhonderd woningen te koop in Gouda, maar dat zijn er ‘maar’ vierhonderd voor heel veel mensen die een woning zoeken en dan heb ik het niet eens over de starters. Dat zorgt ervoor dat mensen soms lang thuis blijven wonen, ondanks dat ze misschien wel een familie willen stichten. Ze kunnen dus geen wooncarrière maken omdat huizen te duur zijn. Je gunt het mensen zo.”

Wel is Pieter Verhoeve goed in problemen nuanceren: “Als ik het vergelijk met Oudewater – waar niks mogelijk was qua woningbouw – zie je in Gouda juist heel veel ontwikkeling. Kijk maar naar Westergouwe. In dat gedeelte van Gouda komen net zoveel woningen als dat er in Oudewater in totaal staan. Het is de bedoeling dat daar ooit 10.000 mensen komen te wonen. Gouda is echt een ontwikkelgemeente. Dat laat onverlet dat er wel een woningcrisis is, niet alleen in Gouda maar in heel Nederland.”

Hoe goed kent de burgemeester Gouda al?

Voor zijn nieuwe functie leert hij alle ins en outs van het Goudse. Om erachter te komen hoe goed onze burgemeester Gouda werkelijk kent, deden we een kleine quiz met hem:

Lees ook…

[VIDEO] Hoe goed kent onze nieuwe burgemeester Gouda? We deden de test!

Sinds november 2019 hebben we een nieuwe burgemeester in Gouda. Pieter Verhoeve is geen geboren en g...

Hè, nachtbrakers! De winnaar van de verkiezing nachtburgemeester is bekend

Eind november kon er gestemd worden op de nieuwe nachtburgemeester van Gouda. De drie kandidaten war...

Dit deden de oud-burgemeesters van Gouda na hun burgemeesterschap

Onze oud-burgemeester Milo Schoenmaker wordt de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van de Go...
burgemeester

We hebben een nieuwe burgemeester en dit gaat hij straks verdienen

Op dinsdag 1 oktober is bekend geworden wie onze nieuwe burgemeester wordt. Waarnemend burgemeester ...

adv.