Burgemeester Pieter Verhoeve: ‘We mogen trots zijn op Gouda en iets meer kapsones hebben’

pieter verhoeve
V.l.n.r. gastredacteuren Nick van Rookhuijzen, Rogier Boer, redacteur Eva van Dantzig, burgemeester Pieter Verhoeve, stagiair Sharmila de Groot, redacteur Kirsten Spooren, gastredacteur Christa Eekhuis © Gemeente Gouda

Met een hele delegatie van indebuurt stappen we het kantoor van de nieuwe burgemeester binnen. We zijn uitgenodigd voor een kop koffie bij Pieter Verhoeve (38) en de stroopwafels liggen al klaar. “Ik krijg wel veel stroopwafels, ja”, reageert hij wanneer we hem ernaar vragen. Maar – zo legt hij even later uit – dat vindt hij niet erg, een goede stroopwafel gaat er altijd in. Onze burgervader is dus al goed ingeburgerd! De rest van de tijd hebben we het natuurlijk over ons favoriete onderwerp: Gouda.

Voor wie het nog niet weet: de heer Pieter Verhoeve is sinds november 2019 onze nieuwe burgemeester, nadat Milo Schoenmaker in januari opstapte. Hoewel Pieter Verhoeve geen geboren en getogen Gouwenaar is, kent hij de stad wél heel goed. Hij werd geboren in Dordrecht, groeide op in Bleskensgraaf (uurtje bij Gouda vandaan) en behaalde zijn propedeuse voor leraar aan de Driestar in Gouda. Tussen 2012 en 2019 was hij burgemeester van Oudewater, waar hij nu nog met zijn vrouw en vijf dochters woont, waarvan de jongste afgelopen december werd geboren.

Wereldmerk

Waar de vorige burgemeester zijn kantoor vrij eenvoudig hield, heeft Pieter Verhoeve zijn kantoor al aardig eigen gemaakt. Een foto van zijn vrouw prijkt op de kast en een illustratie van de burgemeester en zijn gezin in een verhuiswagen staat achter zijn bureau. Wat ook opvalt is dat er enkele snuisterijen uit Oudewater in zijn kantoor staan, de gemeente waar hij lange tijd burgemeester van was. Toch is hij trots op zijn nieuwe stad: Gouda.

‘Gouda is echt een wereldmerk’

“Gouda mag best meer kapsones hebben”, vertelt hij terwijl we aan de koffie zitten. “Ik heb dat al eerder gezegd, maar Gouda is een wereldmerk. Er zijn grotere steden die met afgunst naar Gouda kijken, want iedereen kent Gouda cheese – onze Goudse kaas. Er wordt weleens laatdunkend gezegd dat Gouda een dorp is, maar we leven in een waanzinnig mooie stad met vitale wijken om het centrum heen. Het is compact, alles is op de fiets te bereiken en je hebt heel veel voorzieningen. En als dat niet genoeg is, ben je ook nog eens zo in Rotterdam of Utrecht. Daarnaast hebben we veel jongeren. Gouda is echt een onderwijsstad. We wonen hier nog niet, maar onze dochters gaan hier wel naar school.”

Woningmarkt

Dat niet alles rooskleurig is in Gouda, beseft Pieter Verhoeve ook heel goed. “Er is een toenemend risico op ontwrichting van de samenleving. Dat punt staat hoog op de agenda, maar dat moet misschien nog hoger”, zei de Commissaris der Koning Jaap Smit al toen de burgemeester zijn eed aflegde in november. Op de agenda staan onder andere de bodemdaling en veiligheid van Gouda en ook de huizencrisis kwam, dankzij een lezersvraag, even ter spake tijdens ons gesprek. Veel starters kunnen momenteel geen huis krijgen en maken zich zorgen. Pieter Verhoeve snapt de zorgen zeker.

‘Onze generatie heeft moeite een woning te vinden’

“Onze generatie – ik ben zelf 38 – heeft moeite een woning te vinden, ongeacht welke categorie het is. Er zijn weliswaar vierhonderd woningen te koop in Gouda, maar dat zijn er ‘maar’ vierhonderd voor heel veel mensen die een woning zoeken en dan heb ik het niet eens over de starters. Dat zorgt ervoor dat mensen soms lang thuis blijven wonen, ondanks dat ze misschien wel een familie willen stichten. Ze kunnen dus geen wooncarrière maken omdat huizen te duur zijn. Je gunt het mensen zo.”

Wel is Pieter Verhoeve goed in problemen nuanceren: “Als ik het vergelijk met Oudewater – waar niks mogelijk was qua woningbouw – zie je in Gouda juist heel veel ontwikkeling. Kijk maar naar Westergouwe. In dat gedeelte van Gouda komen net zoveel woningen als dat er in Oudewater in totaal staan. Het is de bedoeling dat daar ooit 10.000 mensen komen te wonen. Gouda is echt een ontwikkelgemeente. Dat laat onverlet dat er wel een woningcrisis is, niet alleen in Gouda maar in heel Nederland.”

Hoe goed kent de burgemeester Gouda al?

Voor zijn nieuwe functie leert hij alle ins en outs van het Goudse. Om erachter te komen hoe goed onze burgemeester Gouda werkelijk kent, deden we een kleine quiz met hem:

Lees ook…

Meer in deze categorie

Gouwenaar van de Week

Ga naar “De zieke Afra deed mee met de Nijmeegse Vierdaagse: ‘Ik wilde dit nog heel graag doen’”

De zieke Afra deed mee met de Nijmeegse Vierdaagse: ‘Ik wilde dit nog heel graag doen’

Ga naar “Gouwenaar Maritte (23) zoekt een plek voor haar Tiny House: ‘Ik heb hem zelf gebouwd’ ”

Gouwenaar Maritte (23) zoekt een plek voor haar Tiny House: ‘Ik heb hem zelf gebouwd’ 

Ga naar “Manon begon een buurttuin en plantenbieb: ‘Ik kreeg zelfs een bedankkaartje in de brievenbus’ ”

Manon begon een buurttuin en plantenbieb: ‘Ik kreeg zelfs een bedankkaartje in de brievenbus’ 

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Zomervoordeel op Prestoncollectie”

Zomervoordeel op Prestoncollectie

 • Gebr. Bakker & Zn.
 • Geldig t/m 30 september 2022

Topper

Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99”

Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99

 • Geldig t/m 28 augustus 2022
Ga naar “Alle Vivera Vleesvervangers van € 5,98 voor € 2,99”

Alle Vivera Vleesvervangers van € 5,98 voor € 2,99

 • Geldig t/m 13 augustus 2022
Ga naar “Tot 30% korting op Blokker koffiemolens”

Tot 30% korting op Blokker koffiemolens

 • Geldig t/m 14 augustus 2022

Agenda

Ga naar “Goudse ZomerMarckt”

Goudse ZomerMarckt

 • MARCKT!
 • 19 augustus 2022

Topper

Ga naar “Houtmansplantsoen Concerten”

Houtmansplantsoen Concerten

 • Van 26 jun t/m 28 aug
Ga naar “Beleef Gouda op grote hoogte”

Beleef Gouda op grote hoogte

 • Sint Janskerk van Gouda
 • Van 14 apr t/m 17 sep
Ga naar “Expo Gouda Maakt”

Expo Gouda Maakt

 • Van 6 apr t/m 25 sep