Bente en Amina: ‘Wij willen graag een podium bieden voor opkomend talent’

Door Kirsten Spooren 12 februari 2018

Gouda is een culturele stad, maar voor jongeren valt het soms vies tegen. Er zijn te weinig uitgaansplekken en een mager cultureel aanbod, waardoor jongeren vaak liever naar Utrecht of Rotterdam gaan. Daar willen Bente (21) en Amina (25, beter bekend als Mien San) verandering in brengen. Samen organiseren zij op 21 februari de open mic-avond Ratjetoe. 

“Ratjetoe is een plek waar mensen elkaar ontmoeten die één passie delen: kunst in welke vorm dan ook. Het is echt een avondje amusement met een hele ongedwongen sfeer: iedereen is welkom! Ratjetoe werkt met een pay what you want systeem. Wij vragen het publiek te doneren wat zij kunnen missen. Alles is op vrijwillige basis en door middel van donaties kunnen wij toffe acts naar Ratjetoe blijven halen.”

Het is echt een passie van ons

The sky is the limit

“Mien en ik zijn vaak op culturele evenementen te vinden”, vertelt Bente. “We gaan graag naar het filmhuis, theater of concerten. Het is echt een passie van ons. Wij zijn een keer in Rotterdam geweest bij een avond waar ook diverse acts werden getoond. Dit inspireerde ons zo dat wij er van baalden dat je zoiets niet in Gouda had, of in ieder geval niet regelmatig. Omdat we allebei erg ondernemend zijn en een beetje een instelling hebben van the sky is the limit, zeiden we tegen elkaar: waarom organiseren wij dat dan niet?”

Tekst gaat verder onder de foto.

ratjetoe
Foto: Bente en Mien San

“We zijn gaan nadenken over locaties in Gouda waar Ratjetoe bij zou passen. Het moest een intieme setting zijn, alsof je bij iemand thuis was. Het hoefde allemaal niet zo grootschalig. Uiteindelijk kwamen we al vrij snel uit bij Gouda Studio’s. Gouda studio’s is namelijk een hele intieme locatie. Perfect voor ons concept. We zochten een synoniem voor ‘mengelmoes’ omdat wij steeds naar ons diverse programma refereerde als een ‘mengelmoes’ van acts. Het is toen Ratjetoe geworden.”

Toffe acts

“In principe kan iedereen zich aanmelden voor Ratjetoe. Wij willen graag een podium bieden voor opkomend talent. Wel is het zo dat wij vrij streng ons programma selecteren per editie. Denk jij dat je thuishoort op het podium van Ratjetoe, dan ben je van harte welkom om je aan te melden. Of je nu een gedicht wilt voordragen of beatboxen, als je een talent hebt, ben je welkom! Vaak benaderen wij zelf ook mensen die wij ergens anders hebben zien optreden, omdat wij diegene dan heel tof vinden!”

Het is een synoniem voor mengelmoes

“Wij willen Gouda een aantrekkelijke stad maken voor zowel jong als oud. Gouda is enorm aan het groeien en wij proberen daar ook een steentje aan bij te dragen door bijvoorbeeld acts uit andere steden te halen. Onze passie is nu Ratjetoe en we willen dit zo goed en professioneel mogelijk uitvoeren. We bestaan in mei 1 jaar en willen het groots uitpakken. Het wordt echt een XXL editie met terugkomende acts.”

De derde editie van Ratjetoe vindt plaats op 21 februari bij Gouda Studio’s. Kijk op de website voor meer informatie

Heb jij de Gouwenaar van vorige week al gelezen?

de speelwinkel

Gouwenaar Sarie: ‘De Speelwinkel begon in mijn huiskamer’

Wat begon in een huiskamer, groeide uit tot één van de beste buurthuizen van Gouda. Samen met de vri...

adv.