Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ann (89) is de oudste ondernemer van Gouda: ‘Leeftijd zit in je hoofd’

Door Sophie Laurence 9 juli 2019

Ann Beumer (89) is waarschijnlijk de oudste ondernemer in Gouda. Al vierenveertig jaar runt ze haar eigen kledingwinkel aan de Zeugstraat. Een bekend gezicht voor veel Gouwenaars, dus! Ze onderscheidt zich door al haar kennis van het vak en de vele ervaring die ze heeft opgedaan met ondernemen, maar ook met mode ontwerpen en werk als model.

We drinken een kopje koffie met Ann op ons kantoor bij TOFF Concept, dat naast haar winkel Martan-Mode zit. Van Anns verhaal kun je alleen maar onder de indruk zijn: “Ik had gewoon een baan op kantoor, maar het kriebelde wel altijd. Uiteindelijk ben ik verkoopster geworden in onder andere de Bijenkorf en vierenveertig jaar geleden kocht mijn man dit pand. Wat ik daar leer, kan ik zelf ook, dacht ik.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Ann is de derde van rechts.

Model

“Daarnaast gaf ik les op een mannequin academie en liep ik zelf shows als model. Een van de mannequins die ik heb opgeleid heeft later een missverkiezing gewonnen en is de rechterhand geworden van een grote modeontwerper. Daarnaast heb ik ook weleens een prijs gewonnen voor een ontwerp dat ik heb gemaakt. Ik zou nog steeds goed kunnen naaien, maar dat lukt met mijn handen helaas niet meer.”

‘Ik heb het gewoon hartstikke druk’

Achter de geraniums vind je Ann absoluut niet: “Ik blijf dit doen tot ik omval. Mensen vinden het bijzonder, ja, maar ik zou niet weten hoe het anders is. Leeftijd zit in je hoofd en ik heb het gewoon nog hartstikke druk. De winkel is vijf dagen per week open, ik doe mijn eigen administratie en ik moet elke week op inkoop.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Anns boetiek aan de Zeugstraat

Vintage

De winkel bestaat al zo lang, dat wat er op Anns zolder ligt ondertussen vintage is: “Het is voor mij heel grappig om te zien dat alles terugkomt. Ik heb laatst een jurkje in de etalage gehangen van een dure designer van vijfendertig jaar geleden. Ik wilde gewoon kijken wat er zou gebeuren. Je raadt het nooit, maar iedereen kwam op dat jurkje binnen. Zelfs mannen kwamen binnen voor hun vriendin. Helaas moest ik ze allemaal nee verkopen, want ik wilde het jurkje helemaal niet kwijt.”

‘Ik geef liever een mooie sjaal weg, dan dat ik overal advertenties plaats’

Aan reclame maken heeft Ann nooit gedaan, haar klantenbinding doet zij op haar eigen manier: “Ik heb geen website en al helemaal geen Facebook en al die andere toestanden. Mijn kleinkinderen lachen me wel eens uit, maar ik vind dat niet zo nodig. Ik heb vroeger ook nooit geadverteerd en mensen weten me altijd wel te vinden. Ik doe aan andere manieren van klantenbinding, ik geef liever een mooie sjaal weg dan dat ik overal advertenties plaats. Zo komen mensen bij je terug. Soms krijg ik mensen in de winkel die al jaren niet in Gouda zijn geweest. Die komen dan toch terug om te kijken of ik hier nog zit!”

Gouwenaar van de week

Heb jij een bijzondere hobby, ontzettend gaaf werk of gewoon een goed verhaal? Laat het ons weten! Mail naar [email protected]indebuurt.nl. Heb je de Gouwenaar van vorige week al gelezen?

Gouwenaar Freek (23) van rockband The Tambles: ‘Ik was niet bepaald een modelleerling’

Grote kans dat je The Tambles een keer hebt zien optreden. De van oorsprong Goudse rockband bestaat ...

Goudse Caroline werkt met doven en slechthorenden: ‘Het is alsof je allemaal Donald Duckjes hoort praten’

Haar licht Brabantse tongval verraadt dat Caroline van Daelen geen geboren en getogen Goudse is. Toc...

Goudse zangeres Pip komt met debuutalbum: ‘Mijn geld verdien ik nu voornamelijk met covers’

Pip Alblas is geen onbekende meer in Gouda. Met haar mooie stem en catchy liedjes heeft ze meer dan ...

adv.