Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gouwenaar Ben vaart met 25 leerlingen de oceaan over: ‘Terugvliegen kan niet meer’

Door Kirsten Spooren 25 maart 2020

Door wereldwijde coronamaatregelen sluiten veel landen hun grenzen. Vliegtuigmaatschappijen stoppen noodgedwongen hun diensten, grenzen zitten op slot en ambassades stromen vol met Nederlanders die een manier zoeken om naar huis te kunnen. Ook veel Gouwenaars zitten vast in het buitenland. Leraar Ben Geels (67) vertrok 1 maart samen met 25 leerlingen met het vliegtuig richting Sint Maarten om daar rond te gaan varen. Noodgedwongen moeten ze nu hun reis vervroegd afbreken, maar terugvliegen lukt niet meer. De oplossing: met het schip de oceaan over, terug naar Nederland.

Een reis van ruim dertig dagen over de Atlantische Oceaan met een grote groep jongeren tussen de 14 en 16 jaar oud. Geen wifi, nauwelijks contact met het thuisfront en vooral heel veel water. “Het is echt ongelooflijk dapper dat ze dit avontuur aangaan”, vertelt Joke Geels, de vrouw van Ben. Omdat het schip al onderweg is en er alleen een satellietverbinding is, kunnen we Ben zelf niet spreken. “Eén keer in de week krijg ik ‘Sailmail’ van mijn man waarmee hij mij op de hoogte brengt.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De leerlingen bij vertrek. Gouwenaar Ben Geels staat achterin, met een gestreept uniform aan. Foto: Joke Geels.

School aan boord van een schip

Gelukkig zijn de leerlingen wel iets gewend en reist er een ervaren crew met ze mee. De kinderen zouden oorspronkelijk zes weken door het Caribisch gebied varen met de organisatie Masterskips, een unieke ervaring voor leerlingen uit 4 havo en 4/5 vwo. Kinderen kunnen zich hiervoor aanmelden (met toestemming van school) en krijgen vervolgens aan boord van het schip De Wylde Swan zes dagen in de week drie á vier uur zelfstudie per dag. Er varen vier ervaren docenten in de exacte vakken mee om de leerlingen te begeleiden en daarnaast leren ze alles over zeilen. Leraar Ben Geels geeft onder andere wiskunde op het schip.

‘De leerlingen zien het als één groot avontuur’

De organisatie biedt vijf verschillende reizen aan op De Wylde Swan. Met de eerste reis vertrekt er een groep leerlingen per schip vanuit Spanje naar het Caribisch gebied via Madeira en Tenerife. De volgende drie reizen richten zich op de eilanden van de Caraïben, waarbij leerlingen per vliegtuig naar Martinique of Sint Maarten vliegen. De laatste reis gaat terug per schip naar Harlingen. De crew is dus wel gewend om de lange oversteek te maken naar Nederland. “Maar deze groep kinderen hebben niet voor deze reis gekozen. Zij zouden rondvaren door de Caraïben. Ze waren dus ook niet voorbereid om terug te varen over de oceaan, met veelal enkel korte broeken en t-shirtjes. Het is een stuk frisser op de Atlantische Oceaan.”

(Tekst gaat verder onder het filmpje)

De leerlingen zijn positief! Filmpje ingestuurd door Joke Geels en gemaakt door Masterskip.

Leerlingen houden blog bij

De leerlingen waren dus net begonnen aan hun reis toen het coronavirus een wereldwijd probleem werd. Op het schip zijn alle leerlingen gezond, maar eilanden (ook Sint Maarten) begonnen De Wylde Swan te weigeren. Daarna sloten meerdere landen ook het luchtruim. Terugvliegen werd bijna onmogelijk, dus werd er besloten om terug te varen met de 25 leerlingen. Gelukkig mocht het schip wel aanmeren op Saint Lucia, waar de leerlingen warme kleren konden inslaan en genoeg proviand voor de komende dertig dagen.

‘Deze reis was zijn droom en Ben is gelukkig heel positief’

Gelukkig is de sfeer aan boord goed, meldt Joke. “De leerlingen zien het als één groot avontuur en het schip is gemaakt voor dit soort reizen. De ouders zijn ingelicht en de leerlingen kunnen één keer per weer naar hun ouders schrijven. Het is pittig, maar alle leerlingen zijn gemotiveerd. Na de eerste shock is de stemming nu positief. Het schip is drie dagen geleden vertrokken”, vertelt ze.

Terugkomst

Dat er niet altijd contact mogelijk is met haar man, vindt Joke wel lastig. “Deze reis was zijn droom en ik vind het heel erg leuk dat hij dit doet, maar door het coronavirus had ik hem toch liever hier in Nederland gehad. Hij is gelukkig heel positief. Ik ben wel benieuwd hoe het straks allemaal gaat. Wanneer het schip hier aankomt, moeten ze dan eerst in quarantaine? Het belangrijkste is natuurlijk dat alles daar goed gaat aan boord en dat ze veilig in Nederland aankomen.”

De leerlingen van De Wylde Swan houden een blog bij tijdens hun reis. Deze publiceren ze zodra het kan en er verbinding is met een satelliet. De blogs zijn hier te volgen en natuurlijk plaatsen wij ook een update zodra het schip terug in Nederland is. We wensen de leerlingen, docenten en crew in ieder geval heel veel succes met dit avontuur.

Hoe heeft het coronavirus jouw dagelijkse leven beïnvloed? We zijn op zoek naar persoonlijke verhalen achter het nieuws, dus heb je iets te vertellen over hoe het coronavirus jouw dagelijks leven beïnvloedt, neem dan contact met ons op.


Lees ook...

Corona in Gouda: dit zijn de laatste ontwikkelingen

In het nieuws gaat het bijna nergens anders meer over: het coronavirus en de harde maatregelen om he...

De nieuwe zaak van Ronald moest halsoverkop dicht: ‘Het is op zijn zachts gezegd niet fijn’

Hoe je het ook wendt of keert, iedereen voelt de gevolgen van de maatregelen om het coronavirus tege...

Merel beviel 19 maart van een zoon: ‘Mensen kunnen hem alleen door het raam zien’

Merel Jansen en Willem Walraven zijn donderdag 19 maart de trotse ouders geworden van hun zoon Grimm...

Oproep: laat jouw woning zien in een virtuele editie van ‘binnenkijken bij’

Eén van onze favoriete rubrieken op indebuurt is 'binnenkijken bij', waarbij we binnengluren bij and...

adv.