Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Goudse stadsecoloog André: ‘De natuur is het beste medicijn voor alles’

Door Kirsten Spooren 19 juli 2019

Kriebelige en zoemende insecten irritant? Nadat je dit hebt gelezen, ga je van ze houden. Bij wijze van spreken dan. Volgens stadsecoloog André van Kleinwee kunnen we namelijk niet zonder. Ook in Gouda niet.

Omdat niet iedereen weet dat ons leven voor een deel samenhangt met die van die vervelend zoemende mug bestaan er stadsecologen. André van Kleinwee uit Woerden is er een. Beroepsmatig waakt hij over de plantjes en beestjes in Gouda.

Bloei in de bermen

Volgens André zijn vooral de bermen belangrijk voor een stad. Maar wat hebben bermen te maken met het groen in een stad? ”Alles, daar leven bijen en insecten en groeien planten die deze insecten ook weer aantrekken. Vallen die insecten weg, dan valt er een schakel weg in de voedselcyclus.” En laten wij daar als mens nu ook onderdeel van zijn.

”Je snapt dus dat het belangrijk is dat we goed moeten zorgen voor groen in onze omgeving. De berm is echt een natuurgebied op zich. Wist je bijvoorbeeld dat als je alle bermen aan elkaar koppelt, je het grootste natuurgebied in Nederland hebt?”

Duidelijk, bermen dus. Maar hoe zit dat in onze stad met de flora en fauna?

Blij van parken, maar niet van tegels

Een natuurlijke omgeving is goed voor ons en onze medeplaneetbewoners, dus ook in de binnenstad van Gouda. ”Mensen die uitkijken op een parkeerplaats herstellen minder snel van een ziekte dan mensen die uitkijken op een groene omgeving. Daar is bij ziekenhuizen onderzoek naar gedaan.”

Ongelukkige tegels

Waar we niet blij van worden zijn tegels. Met de veranderingen in het weer, lees: extreme hitte en bizarre regenbuien, is er sowieso werk aan de winkel in Gouda. Maar ook in elke andere stad. Dat begint al in jouw eigen tuin.

”Wat ik zie in nieuwbouwwijken is dat mensen snel hun hele tuin betegelen en dan een plant in een pot neerzetten. Maar die plant moeten je water geven en door de tegels kan het regenwater niet de grond in en warmt het bij extreme hitte nog eens extra op.”

Onttegelen dus? ”Ja, want de steden worden steeds warmer door de tegels in combinatie met de extreme temperaturen.”

Wildlife spotten

Het dierlijke leven hangt heel erg samen met de planten die er te vinden zijn in de stad. Zo heeft André expres een Vlinderstruik in zijn tuin. Een plant die, heel logisch, vlinders trekt. Wilde bloemen trekken op hun beurt weer bijen aan.

Wil je in Gouda beestjes spotten, moet je eerst weten wat je wilt spotten. ”Elk dier heeft een andere omgeving, een uil tref je niet in de binnenstad van Gouda aan. Je hoort ze wel.” Vleermuizen zie je dan weer wel.

Maar voor alles geldt: “Je moet het wel wíllen zien,” zegt André. “We zijn vaak zo gehaast, dat we de natuur om ons heen niet eens meer door hebben. En dat terwijl de natuur het beste medicijn is voor alles. Daar worden we allemaal beter van.”

Tenzij je gaat wildplukken natuurlijk. “Dat raad ik mensen dus altijd af, want we kennen de wilde planten niet. Veel is giftig. Doe dat dus altijd onder begeleiding van iemand die daar verstand van heeft.”

Lees ook:

Column Hetty en Lourien: ‘Dit is waarom een tuin met veel stenen slecht is voor Gouda’

Potten vol dode planten, een halfvergane moestuin en vooral héél veel stenen. Klinkt dit als jouw tu...
insecten in je tuin

Insecten zijn hip, maar hoe krijg je deze kriebelbeestjes in je tuin?

Potten vol dode planten, een halfvergane moestuin en vooral héél veel stenen. Klinkt dit als jouw tu...
dieren gouda

Uniek: deze wilde dieren verwacht je niet in Gouda

Op 4 oktober is het Dierendag. Dit is de dag waarop mensen hun hond, kat of cavia extra verwennen. M...

Meer over

Gouwenaars

adv.