Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gerard (89) is mantelzorger voor zijn vrouw: ‘Alleen de was mag ik niet doen, want dat doe ik niet goed’

Aangeboden door Mantelzorgcentraal 17 oktober 2019

Zorgen voor iemand waar je van houdt, het is voor veel mensen vanzelfsprekend, maar heb je er weleens bij stilgestaan dat één op de vier Nederlanders een mantelzorger is? Het zorgen voor je kind dat meer dan gemiddelde zorg nodig heeft, mee met ziekenhuisbezoeken en alles regelen voor je moeder omdat ze dat zelf niet meer kan of je partner helpen met de verzorging omdat hem dat zelf door een spierziekte niet meer lukt… In Gouda zijn er veel mensen mantelzorger en wij spraken er met één van hen, Gerard Roepel.

Wat is mantelzorg precies? Dat vroegen we aan Karin de Jong, coördinator mantelzorg in Gouda. “Mantelzorg is eigenlijk hulp die verder gaat dan de ‘gebruikelijke hulp’ die iemand nodig heeft. Je bent mantelzorger als je langer dan drie maanden minimaal 8 uur per week voor iemand zorgt.”

Met het werk dat Karin nu doet als coördinator kan ze Gouwenaars op weg helpen. “Veel mensen hebben eigenlijk niet eens door dat ze mantelzorger zijn, maar zitten wel met vragen of hebben hulp nodig. Bij Mantelzorgcentraal kun je antwoorden vinden en samen met het Sociaal Team Gouda bieden we ondersteuning. Je kunt je registreren als mantelzorger waardoor je vragen kunt stellen aan professionals en lotgenoten kunt ontmoeten op verschillende bijeenkomsten.”

Ik zorg voor mijn vrouw

Gerard Roepel is ook mantelzorger. “Ik zorg voor mijn vrouw. Wat ze precies heeft weet niemand, ook de artsen in het ziekenhuis niet. Ze heeft veel last van haar maag en eten gaat lastig. Toen ze ziek werd zei ze: ik heb al die jaren voor jou gezorgd, nu is het tijd dat je voor mij gaat zorgen. Dus dan doe je dat”, zegt Gerard. Er zit een opgewekte man tegenover ons die vol in het leven staat. “Ik hou ervan om mensen te ontmoeten en organiseer ook feestjes bij ons in de flat. Ik neem mijn vrouw overal mee naar toe. Ze moet toch een beetje onder de mensen blijven.”

‘Ik zorg voor haar, want ik ben nog steeds gek op d’r’

Het enige dat Gerard niet doet in huis is de was. “Dat mag ik niet, want ik doe het niet goed”, zegt Gerard lachend. “Ik kwam erachter dat ik mantelzorger was, doordat ik steeds meer moest doen in huis. Mijn vrouw werd almaar zieker en kon ook steeds minder. Natuurlijk zorg ik voor haar, want ik ben nog steeds gek op d’r. Mantelzorger zijn klinkt misschien heftig, maar dat is het niet altijd. Als je geregistreerd bent bij Mantelzorgcentraal is het fijne dat je lotgenoten ontmoet. Eens in de zoveel tijd worden er bijeenkomsten georganiseerd met bepaalde thema’s. Zo was het thema vorige week ‘Even tijd voor jezelf’.”

Tekst gaat verder onder de foto.

vlnr: Anne Marieke van Gameren – Sociaal Team Gouda, Gerard Roepel – mantelzorger, Karin de Jong – coördinator Mantelzorg

Tijd voor jezelf

En tijd voor jezelf, dat is er niet voor alle mantelzorgers. “Het is zo belangrijk dat mantelzorgers ook tijd voor zichzelf hebben”, vertelt Anne Marieke van Gameren van het Sociaal Team Gouda, dat individuele ondersteuning geeft aan mantelzorgers. “Je bent soms 24/7 bezig met de zorg voor iemand anders dat je jezelf vergeet. Mantelzorgers hebben de neiging zichzelf weg te cijferen en dat is echt niet goed. Daarom is jezelf registreren als mantelzorger van belang. Je krijgt informatie over de bijeenkomsten en je bepaalt zelf of je behoefte hebt om hierbij aanwezig te zijn. Ook kun je vragen stellen over alles waar je mee zit. Heb je vragen over bijvoorbeeld vergoedingen of wil je praten over hulp van een vrijwilliger die bij je partner kan komen zodat jij naar de wekelijkse schilderclub kan? Dan zou je dit kunnen bespreken bij  het Sociaal Team. Je staat er als mantelzorger echt niet alleen voor! Het allerbelangrijkste is dat mantelzorgers de balans vinden tussen het zorgen en de tijd nemen om zelf leuke dingen te doen.”

‘Op zondag drink ik een borrel bij de zeilvereniging’

“Ik doe ook nog lekker mijn eigen ding, hoor”, zegt Gerard. “Ik ga twee keer in de week bridgen en op zondag drink ik een borrel bij de zeilvereniging. En onze zoon helpt ook regelmatig met bijvoorbeeld het invullen van papieren.” In Gouda kan je hiervoor ook bij de Papierwinkel terecht. “Als mantelzorger krijg je te maken met het invullen van soms lastige papieren en ook daar kun je hulp bij krijgen”, vult Karin aan.

Dag van de Mantelzorg

Om de mantelzorgers in het zonnetje te zetten is er de Dag van de Mantelzorg in Nederland. “Op vrijdag 8 november organiseren we in de Kleischuur de Goudse versie van de Dag van de Mantelzorg. Dit doen we met een High tea en een Pubquiz”, vertelt Karin. “Alle mantelzorgers die langdurig voor een zieke partner, gehandicapt kind, vader of moeder, goede vriend(in) of buur zorgen, worden op die dag even in het middelpunt gezet.”

“Het leuke aan deze dag is de verbindingen die je ziet ontstaan. Je zit aan tafel met mensen die je niet kent, maar je hebt eigenlijk al een connectie.” Gerard: “Vorig jaar zat ik met allemaal onbekenden aan tafel, maar het was zo gezellig en fijn! Ik heb die beker van de Pubquiz nog op m’n nachtkastje staan.”

  • Waar: De Kleischuur
  • Wanneer: vrijdag 8 november
  • Tijden: van 13.00 tot 16.00 uur
  • Meer informatie: kijk hier >>>

Dag van de Mantelzorg wordt mogelijk gemaakt door Mantelzorgcentraal in samenwerking met het Social Team.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Mantelzorgcentraal. Meer over Mantelzorgcentraal ontdekken?

Mantelzorgcentraal

Antwerpseweg 7, Gouda

Lees ook:

bram ladage gouda

Annie (73) is vaste klant bij Bram Ladage: ‘Ik stap twee keer in de week op de fiets voor een patatje’

Annie Hol is een echte patatliefhebber. Een puntzak met piccalilly, pindasaus of mayonaise, ze vindt...
Bram Fris Vers Shop

Bram heeft al 33 jaar een eigen winkel: ‘Ik heb gewoon ontzettend veel plezier in mijn werk’

Bram Fris (61) is een echte Gouwenaar en een bekend gezicht aan de Willem en Marialaan. Bram heeft n...

adv.