Anna Lena over haar Gouda: ‘een kopje koffie bij House of Goods zit in mijn dagelijkse routine’

De echte ins en outs van een stad komen natuurlijk van de locals. Wie in een stad leeft, weet daar als geen ander over te vertellen. Illustrator Anna Lena is van Eindhoven naar Delft vertrokken en uiteindelijk in Gouda terecht gekomen. Na twee jaar voelt de stad helemaal als haar thuis.

Anna Lena

Anna Lena van Iersel (25) is illustrator en is geboren in een dorpje vlakbij de Efteling in Brabant. Ze studeerde Industrieel Ontwerpen in Eindhoven, maar voor haar master vertrok ze naar Delft. Toen ze ging samen wonen met een geboren Gouwenaar, was de keuze snel gemaakt. Ze was nog niet meteen overtuigd, maar toen ze op Valentijnsdag een appartementje konden bezichtigen, werd ze op slag verliefd. De liefde is nog lang niet bekoeld, de binnenstad is echt haar plekje geworden.

Dorpsgevoel

“Toen ik naar Gouda verhuisde maakte ik me een beetje zorgen om mijn vrienden. Die wonen allemaal niet in Gouda, maar ik vind de binnenstad zo sociaal. Je kletst lekker met iedereen weg. Misschien omdat Gouda ook niet zo’n grote stad is. Het leuke aan Gouda vind ik dat de binnenstad echt als een dorp voelt, dat vind ik heel relaxed. Ik kom altijd dezelfde mensen tegen in de straat, ik probeer met de winkeliers hier altijd te kletsen. Daar krijg je heel veel voor terug, ik haal daar heel veel positiviteit uit.”

Werk

“Ik ben me recent ook wat meer gaan richten op de Goudse bedrijven, voor eventuele samenwerkingen. Het is toch heel leuk als je je eigen werk dichtbij huis terug ziet. Ik heb laatst bijvoorbeeld een raamschildering gemaakt voor Trouvailles. Elke keer als ik nu om boodschappen doe, loop ik daar dan langs. De meeste opdrachten krijg ik via mijn Instagram, maar dat is natuurlijk lang niet altijd lokaal. Als het in de buurt is vind ik het vooral zo fijn dat ik eventjes langs kan gaan zonder dat ik daarvoor een hele reis af moet leggen. Stiekem ben ik ook wel een beetje een huismus.”

 • Illustrator Anna Lena: ‘Soms ben ik echt een kluns, maar tekenen kan ik wel’

  Iedere week geven we een ondernemer de kans om zijn of haar verhaal te vertellen. Deze week, de kersverse Goudse...

  ondernemer uitgelicht Gouda Anna LEna

Trouvailles

Korte Groenendaal 19, 2801 JP Gouda

Nu gesloten

Meer informatie

House of Goods

Foto: indebuurt

“House of Goods is echt mijn favoriet. Ik kom elke dag wel even langs voor een kopje koffie. Mijn vriend en ik hebben hier zelfs een lopende rekening! Als ZZP’er probeer ik dagen van negen tot vijf aan te houden, zodat de avonden echt van mij zijn. Dat lukt niet altijd hoor, soms zit ik ’s avonds op de bank te tekenen en moet mijn vriend vragen of ik dat voor mezelf doe of dat ik aan het werk ben.”

“Ik verdeel mijn dag op in blokjes. ’s Ochtends beantwoord ik altijd al mijn mails, daarna werk ik dan een blok aan een opdracht. Tussendoor heb ik nog een blokje voor mezelf, dan ga ik eigen werk maken of vaardigheden oefenen. Daarna komt er meestal nog een blok voor een andere opdrachtgever. Zo blijf ik overal met een creatieve blik naar kijken. Even koffie halen hier zit ook helemaal in mijn dagelijkse routine. Ik vind de mensen die de zaak runnen fantastisch, het is altijd gezellig. Er is altijd tijd voor een praatje!”

House of Goods

Lange Groenendaal 80, 2801 LV Gouda

Nu gesloten

Meer informatie

Lage Gouwe

Foto: basis.nl

“Ik ben niet echt een ochtendmens, maar probeer wel op tijd op te staan. Als ik wakker word moet ik dus eventjes sporten om mijn creatieve brein te laten ontwaken. Dan spring ik een beetje rond, dans ik door de woonkamer of ga ik een rondje lopen. Dat doe ik het liefst langs de Lange Gouwe naar de Oost- en Westhaven. Ik vind dit zó’n mooi stukje Gouda, een heel fijn rondje om de dag te beginnen. Als ik een interieur moet tekenen dan kijk ik ook heel vaak eventjes naar binnen en probeer ik na te tekenen wat ik heb gezien. Ik zou het natuurlijk op internet op kunnen zoeken, maar ik vind dit origineler. Ik wil me niet al teveel laten inspireren door Pinterest. Ik vind het jammer als ik illustraties tegenkom die ik duidelijk herken van populaire afbeeldingen op Pinterest.”

“Mijn leukste opdracht ooit? Dat was denk ik het illustreren van een boek dat is geschreven door een loopbaan- en persoonlijke ontwikkelingscoach. Hij had zelf al wat ideeën, maar ik heb het boek uiteindelijk zo gemaakt dat ik dacht ‘als ik dit zou zien liggen, zou ik het sowieso oppakken’. Waarom de opdracht zo leuk was, is denk ik vooral omdat het een ontzettend leuke samenwerking was. De schrijver is een superleuke man en hij gaf me enorm veel vrijheid. Het boek past ook bij mij, bij wat ik zelf graag lees.”

Woerdman Kookkado

Foto: Woerdman

“Ik droom van het illustreren van een kinderboek of een kookboek. Mijn gekke inspiratieplek is dan ook Woerdman. Ik kan weer dingen doen als ik allerlei verschillende vormen heb gezien en dingen heb vastgehouden. Ik heb dat echt nodig om te werken, als ik dan thuis kom ben ik weer heel erg geprikkeld om nieuwe dingen te maken. Naast illustreren is koken mijn tweede grote passie.

Als ik geen inspiratie heb dan loop ik ook vaak bij Kersvers binnen. Dan blader ik even door de kinderboeken en dan kan ik er thuis weer tegenaan. Bij Kruim heb ik dat ook, als ik daar probeer te werken kom ik meestal niet aan werken toe. Ik word zo geïnspireerd door alle kinderboeken daar. Ik snap niet waarom boeken voor volwassenen niet zo rijk geïllustreerd zijn. Ik denk dat er zoveel volwassenen zijn die daar ook behoefte aan hebben. Het is ook echt een droom van me om een kinderboek te illustreren, maar het moet wel een verhaal zijn dat echt bij me past.’

Woerdman Kookkado

Markt 17, 2801 JH Gouda

Nu gesloten

Meer informatie

De Goudse Eend

Foto: VVV Gouda

“Wat ik echt nog mis in Gouda is een plek om lekker te dansen. Ik weet dat ze er wel zijn, maar ik heb het gevoel dat het publiek daar heel jong is. De Goudse Eend is wel echt mijn go-to café. Daar zit ik heel veel, het is altijd gezellig om lekker te kletsen met Jeroen. In de tuin zit je ook lekker als het mooi weer is, mijn vriend en ik komen er heel graag. Jeroen verzint ook altijd een heel programma, hij scoort hoog in allerlei horeca wedstrijden. Ik vind dat hij dat allemaal heel knap doet. Na een paar biertjes moet ik mijn nieuwe ideeën even in mijn telefoon zetten. Van een beetje alcohol word ik toch altijd wel heel creatief. Ik zeg ook al een hele tijd dat ik eens in de Goudse Eend moet gaan zitten tekenen, als creatieve uitlaatklep.”

Biercafé De Goudse Eend

Wilhelminastraat 66, 2801 XK Gouda

Nu gesloten

Meer informatie

Lees ook:

 • Leuk volgens Local Evelien: ‘Spa Gouda is mijn favoriete plek om tot rust te komen’

  De echte ins en outs van een stad komen natuurlijk van de locals. Wie in een stad leeft weet daar...

 • 5 x dit zijn dé hotspots voor een drankje volgens Goudse locals

  De beste tips komen van locals, want wie in een stad woont én leeft kent vaak de leukste plekken. Deze...

  Sven van Beek favorieten Gouda
 • Leuk volgens local Jort: ‘Ik moet de platenzaken in Gouda wel noemen’

  De echte ins en outs van een stad komen natuurlijk van de locals. Wie in een stad leeft, weet daar...

Meer in deze categorie

Favorieten van

Ga naar “Support your locals: tip jouw favoriete plekken op indebuurt”

Support your locals: tip jouw favoriete plekken op indebuurt

corona gouda
Ga naar “Tessa over haar Gouda: ‘Ik kan niet wachten tot we weer open mogen na de lockdown’”

Tessa over haar Gouda: ‘Ik kan niet wachten tot we weer open mogen na de lockdown’

Ga naar “Esra over haar Gouda: ‘Je hebt veel fijne plekjes om uiteten te gaan’”

Esra over haar Gouda: ‘Je hebt veel fijne plekjes om uiteten te gaan’

ezra de jong

In onze gids

Ga naar “Stylonic”

Stylonic

 • Hanzeweg 19
 • Kinderkleding

Nu geopend

Ga naar “Paradijs Gouda”

Paradijs Gouda

 • Raam 290
 • Bezorgrestaurants
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Keck.”

Keck.

 • Stationsplein 1E
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “click & collect”

click & collect

 • Action
 • Geldig t/m 14 maart 2021
Ga naar “Pickwick 1-Kops thee Fruit of lekker fris van € 2,58 voor € 1,99”

Pickwick 1-Kops thee Fruit of lekker fris van € 2,58 voor € 1,99

 • PLUS
 • Geldig t/m 6 maart 2021
Ga naar “Pergola van € 999 voor € 799,20”

Pergola van € 999 voor € 799,20

 • Karwei
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29”

Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Ontdek je ideale bestemming bij Roompot! € 159,00”

Ontdek je ideale bestemming bij Roompot! € 159,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021

Vacatures

Ga naar “Parttime Receptioniste / Telefoniste”

Parttime Receptioniste / Telefoniste

 • Olympia
 • Parttime
Ga naar “Webcare Medewerker”

Webcare Medewerker

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Receptioniste Hospitality – DWA”

Receptioniste Hospitality – DWA

 • DWA
 • Parttime
Ga naar “Chauffeur bouwmaterialen”

Chauffeur bouwmaterialen

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Logistiek Medewerker”

Logistiek Medewerker

 • WerkTalent
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “DJ Stream – SoulSpect”

DJ Stream – SoulSpect

 • StudioGonz
 • 30 januari 2021