De rek is eruit bij Brownies&downieS: ‘Dit is niet meer uit te leggen aan onze jongens en meiden’

Er valt momenteel weinig te lachen voor Saskia Langezaal, Bas Groeneveld en de medewerkers van Brownies&downieS © indebuurt Gouda

Saskia Langezaal en Bas Groeneveld staan bekend als twee positieve ondernemers, maar de laatste tijd vinden ze het moeilijk om vrolijk door te blijven gaan. Voor de eigenaren van lunchcafé Brownies&downieS aan de Korte Tiendeweg is de koek op. “Dit is de derde keer dat we dicht zijn vanwege de coronamaatregelen en drie lockdowns eisen hun tol”, vertelt Saskia. “Andere ondernemers hebben het financieel en mentaal moeilijk, maar wij bieden dagbesteding aan jongens en meiden met een verstandelijke beperking. Als wij al geen perspectief hebben, hoe kan ik dit dan aan mijn team bieden?”

De jongens en meiden van Brownies&downieS zijn echte gastheren en -dames. Ze werken in de bediening, achter de bar en in de keuken. Ze leren hier alles over het werken in de horeca en vinden dit ook het leukste om te doen. Wie nu het restaurant binnenkomt, ziet een sjoelbak staan voor een sjoelcompetitie. Geen tafels vol gasten, geen kopjes koffie of thee op dienbladen, geen hardwerkende koks in de keuken.

“Ons team kan niet even tijdelijk ergens anders solliciteren om zinvol bezig te blijven tijdens deze lockdown”, legt Saskia uit. “We beginnen elke dag zoals altijd. Netjes omkleden naar onze werkkleding, een kopje koffie bij het bespreken van de dag en dan beginnen we met schoonmaken. Maar op een gegeven moment is de zaak wel schoon. Tot 12.00 uur bakken we brownies en afhaalmaaltijden, maar daarna moeten we een middagactiviteit bedenken. We hebben al van alles gedaan, van dansles tot bartraining, maar we zijn er nu wel klaar mee. We moeten open.”

Om bezig te blijven houden de jongens en meiden een sjoelcompetitie © indebuurt Gouda

Sociale leven

Saskia legt uit dat haar team het steeds zwaarder krijgt. “Ze worden steeds sneller verdrietig en boos. Na elke persconferentie zijn ze weer helemaal van slag. We hebben bijna twee jaar lang geen verjaardag kunnen vieren, terwijl hun hele sociale leven zich hier afspeelt. Daarnaast kunnen we de coronamaatregelen niet meer uitleggen aan ze. Want waarom mag een IKEA wel open en wij – met een ruim opgezette zaak – niet? Waarom mogen mensen wel op een kluitje in de Albert Heijn staan, maar mogen ze hier geen koffie komen drinken, terwijl wij veilig open kunnen?”

“Ik vind het zorgelijk”, zegt ze. “Ons team heeft routine nodig en dat kunnen we ze niet bieden met elke keer weer opnieuw een lockdown. We moeten ook heel goed uitleggen aan deze doelgroep waarom iets is zoals het is, maar als wij het zelf al niet meer snappen?” Saskia en Bas hebben ook nog een winkel, genaamd Jantje zag eens pruimen hangen. “En die mag nu wel open. Dat is heel fijn, maar ook dat is niet uit te leggen aan ons team. Waarom mag de helft van ons team wel weer werken?”

Niet opgeven

Natuurlijk is Saskia niet van plan op te geven. “We zullen altijd door blijven gaan, maar ik hou dit zelf niet nog een half jaar vol. Ik heb gelukkig een goed team, maar ik ben wel verantwoordelijk voor ze. Ze merken gelijk als ik niet goed in mijn vel zit en nemen mijn emoties over. Ik moet dus positief blijven, maar het wordt wel steeds zwaarder. We moeten gewoon zo snel mogelijk weer open, want het welzijn van ons team is in gevaar.”

Wel wil Saskia met een positieve noot afsluiten. “We voelen ons erg gesteund door onze gasten en we zijn onwijs goed geholpen door de Goudse gemeenschap. Ons team heeft elkaar de afgelopen twee jaar op een andere manier leren kennen en we hebben ook veel leuke activiteiten kunnen doen die we anders niet gedaan hadden. Ik hoop alleen zo dat we aankomende zaterdag de deuren weer kunnen openen en ons team weer aan het werk mag. Ze hebben de sociale contacten met onze gasten nodig.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Brownies&downieS Gouda

Korte Tiendeweg 15, 2801 JS Gouda

Nu gesloten

Meer informatie

Brownies&downieS Gouda

Korte Tiendeweg 15, 2801 JS Gouda

Nu gesloten

Meer informatie

Brownies&downieS Gouda

Korte Tiendeweg 15, 2801 JS Gouda

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Gouwenaars

Ga naar “‘De man was nog niet helemaal aangekleed’: voor housekeeper Agniska is geen dag hetzelfde”

‘De man was nog niet helemaal aangekleed’: voor housekeeper Agniska is geen dag hetzelfde

Ga naar “Goudse gezichten: ‘Ik leef met de dag en maak muziek’”

Goudse gezichten: ‘Ik leef met de dag en maak muziek’

Ga naar “Freek is wildplukker en chef-kok: ‘Ik weet precies waar onze producten vandaan komen’ ”

Freek is wildplukker en chef-kok: ‘Ik weet precies waar onze producten vandaan komen’ 

In onze gids

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Michael Kors zonnebril € 69,99”

Michael Kors zonnebril € 69,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00”

5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Ariel wasmiddel vloeibaar en poeder tot 65% korting € 2,99”

Ariel wasmiddel vloeibaar en poeder tot 65% korting € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Corporate recruiter”

Corporate recruiter

 • STEF Nederland B.V.
 • Parttime

Topper

Ga naar “Teamleider”

Teamleider

 • Brokken & Zo XXL
 • Fulltime
Brokken & Zo dierenspeciaalzaak Gouda

Topper

Ga naar “indebuurt zoekt stagiairs!”

indebuurt zoekt stagiairs!

 • indebuurt Gouda
 • Stage

Topper

Ga naar “Medewerker(s) bediening”

Medewerker(s) bediening

 • De Kleischuur
 • Parttime
De KleischuurDe Kleischuur

Topper

Ga naar “Financieel (administratief) medewerker/accountant/controller/boekhouder”

Financieel (administratief) medewerker/accountant/controller/boekhouder

 • Randstad
 • Fulltime