Connie is reiziger in hart en nieren: ‘Het reizen zit in mijn bloed’

Een lang weekend op de Veluwe, een weekje naar de zon in Italië of een mooie reis door Thailand. Veel mensen maken reizen om even uit hun dagelijkse leven te zijn. Een andere omgeving om lekker even uit te rusten of juist om op avontuur te gaan en nieuwe dingen te ontdekken. Meestal keer je na zo’n reis je weer uitgerust en boordevol verhalen terug naar huis maar dit geldt niet voor iedereen. 

Oorspronkelijke Gouwenaar Connie van Alten (64) begon op haar 17e ook aan een avontuur in het buitenland en is sindsdien niet meer gestopt met reizen. De landen waar Connie heeft gewoond en doorheen heeft gereisd zijn er te veel om op te noemen.  

Geboren en getogen Gouwenaar

Connie is geboren in Gouda en groeit op in Kort Akkeren. Op haar zeventiende staat ze te popelen om op haar eigen benen te staan en verlaat ze haar geboortestad. Connie vertrekt naar Hilversum om daar de studie Verpleegkunde te gaan volgen. Na haar studie gaat ze met een vriendin voor zes weken naar Amerika om daar rond te reizen. Later blijkt deze reis de start van haar reizende leven. Ondanks haar vertrek uit Gouda heeft ze nog steeds goed contact met verschillende vrienden uit Gouda. “Op mijn vijftiende had ik een vriendje en ik ben nu nog steeds bevriend met hem”, vertelt ze lachend. “Mijn hart ligt in Gouda maar mijn leven is in Nieuw-Zeeland”. 

Lees verder onder de foto>

De omgebouwde melkwagen van Connie.

Reizen door Israël

Na de reis door Amerika blijft Connie om aan het werk te gaan als au pair. Ze ontmoet de Israëlische familie van het gezin waar zij woont. Geïnspireerd door deze mensen besluit ze voor drie maanden naar Israël te vertrekken. Connie heeft geen geld voor een vast onderkomen leidt een reizend bestaan. Ze werkt bij verschillende hotels in ruil voor eten en onderdak. Liftend en lopend reist ze het land door. Uiteindelijk strijkt ze neer in een Bedoeïenen dorpje. De Bedoeïenen zijn van oorsprong een nomadenvolk. “Ik ging toen vaak op het strand aan toeristen vragen wie er de volgende dag weggingen en of ik hun overgebleven voedsel op mocht komen halen”, vertelt Connie. In haar tijd in de omgeving van Jeruzalem zorgt Connie ook op een creatieve manier voor haar eten. “Ik ontdekte dat ik als ik op de markt om één appel vroeg dat ik die vaak gratis kreeg van de marktlui”, vertelt Connie. Na anderhalf jaar in Israël vertrekt Connie gedwongen door medische redenen weer naar Nederland. 

Ik wil kunnen vertrekken wanneer ik wil

Het avontuur

Het avontuur blijft trekken aan Connie en in de jaren die volgen reist ze door Australië en Nieuw-Zeeland. De vrijheid die het reizen met zich meebrengt is heel belangrijk voor Connie. “Ik heb die vrijheid nodig”, vertelt ze. “Ik heb altijd via uitzendbureaus gewerkt zodat ik elk moment kon vertrekken als ik dat wilde”. Al die jaren blijft Connie aangetrokken tot het avontuur en is ze nieuwsgierig naar het onbekende. Ze gaat uitdagingen niet uit de weg en staat open voor nieuwe ervaringen. “Soms stelt iemand voor om iets te gaan doen en dan rol je er ook een beetje in”, legt ze uit.  

Lees verder onder de foto >

Connie in haar eigen winkel.

Het reizigers bestaan 

In Australië krijgt ze een dochter. “Je bent alleenstaande ouder in een land zonder je familie. Dat was echt een moeilijke periode”, vertelt Connie. Toch blijft ze rondreizen totdat haar dochter acht jaar oud is aangeeft niet meer te willen reizen. Samen wonen ze in een huis in Nieuw-Zeeland totdat haar dochter uit huis gaat. Connie pakt het reizigersbestaan weer op en sluit zich aan bij een groep andere reizigers. In een omgebouwde ambulance reist ze met deze groep rond en in de weekenden organiseren ze markten waar iedereen hun eigen producten en diensten aanbieden. Acht maanden in het jaar reist Connie rond met de groep en de andere vier maanden reist ze door India, Nepal en Thailand om spullen in te kopen die ze kan verkopen op de markt. Inmiddels runt Connie een winkel in Nieuw-Zeeland waar ze haar producten verkoopt. In de wintermaanden is de winkel dicht en is Connie op reis. “Dat zit echt in mijn bloed”, zegt ze. 

Toekomstdromen

Connie heeft er al heel wat jaren vol avonturen op zitten maar is nog lang niet uitgekeken op het avontuur. Het plan voor de toekomst is om de winkel te verkopen en een stukje land te kopen waar Connie op kan wonen in haar camper. Connie wil de komende jaren tijdens haar reizen bij verschillende boeddhistische centra vrijwilligerswerk gaan doen. “Ik wil nog steeds graag reizen maar wel met een doel”, vertelt ze. Tijdens al haar reizende jaren heeft Connie veel geleerd en ze  raadt iedereen aan om eens een langere reis te gaan maken. “Je leert jezelf heel goed kennen”, vertelt ze. “Reizen heeft voor- en nadelen maar ik heb geleerd dat paniek het laatste is wat helpt in moeilijke situaties. Nuchter nadenken wel”, besluit ze. 

Wie is de volgende

Heb jij ook een bijzonder verhaal? Of ken je een Gouwenaar die wij écht moeten interviewen? We zijn op zoek naar dappere globetrotters die hun geluk buiten Gouda hebben gevonden. Ben je een liefde achterna gereisd, verhuisd naar de bergen of richting het strand vertrokken? Of ben je geëmigreerd voor die ultieme droombaan? Wij willen het allemaal horen. Laat het weten via [email protected].

Meer mensen uit Gouda:

Meer in deze categorie

Gouwenaars

Ga naar “Cees en Marij keerden terug uit Hongarije: ‘We hebben er met veel plezier gewoond’”

Cees en Marij keerden terug uit Hongarije: ‘We hebben er met veel plezier gewoond’

Ga naar “Lianne is slaapcoach: ‘Ik ben de persoonlijke cheerleader van ouders’”

Lianne is slaapcoach: ‘Ik ben de persoonlijke cheerleader van ouders’

Ga naar “Gouwenaars zitten massaal in de poepluiers: zoveel baby’s zijn geboren in Gouda”

Gouwenaars zitten massaal in de poepluiers: zoveel baby’s zijn geboren in Gouda

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Naar de film én patat voor 9,50 euro”

Naar de film én patat voor 9,50 euro

 • Pomms’
 • Geldig t/m 31 december 2030
Cenima Gouda favorieten Gouda
Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “10-rittenkaart Cinema Gouda”

10-rittenkaart Cinema Gouda

 • Cinema Gouda
 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Agenda

Ga naar “Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement”

Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement

 • T/m 31 dec
Ga naar “Gouda bij Kaarslicht / Kaarsjesavond”

Gouda bij Kaarslicht / Kaarsjesavond

 • De Markt
 • 16 december 2022
Ga naar “Warme Winter Markt | GOUDasfalt”

Warme Winter Markt | GOUDasfalt

 • GOUDasfalt
 • 10 december 2022
Ga naar “Sfeervolle Winterfair in de Goudse Sint-Jan”

Sfeervolle Winterfair in de Goudse Sint-Jan

 • Sint Janskerk van Gouda
 • 16 december 2022
Ga naar “Goudse WinterMarckt”

Goudse WinterMarckt

 • De Markt
 • 11 december 2022