Chahida bouwt bruggen tussen werelden: ‘Een tolerant Gouda is mijn droom, maar we zijn er nog lang niet’

Geraniums om achter te gaan zitten heb ik niet. En als ik ze zou hebben waren ze al lang verdroogd omdat ik geen tijd heb om ze water te geven.

Verteld door: Chahida el Mossaoui

Nadat ik in Gouda ben komen wonen, ongeveer 40 jaar geleden, heb ik meegewerkt aan veel initiatieven in de stad. Ik ben begonnen bij het buurthuis Nieuwe Park, heb meegedraaid in De Speelwinkel, ben vrijwilliger geweest bij de Stichting Release, betrokken bij Gouwe Dialoog en nog veel meer. Via al die activiteiten ben ik in Gouda aan mijn sociale contacten en mijn netwerk gekomen.

Onafhankelijk

15 jaar geleden werd ik vrijwilliger bij de organisatie KernKracht die opkomt voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dat werk bestond aanvankelijk simpelweg uit mappen opruimen en kopjes koffie drinken met cliënten. Ik wilde van daaruit op zoek naar betaald werk maar dat is er niet van gekomen. Het werk bij KernKracht is nu heel anders. Ik ben er ‘informeel onafhankelijk cliëntondersteuner’ wat wil zeggen dat ik als vrijwilliger de belangen van de cliënt in de gaten houdt. Ik sta naast de cliënt en werk vanuit de levenservaring die ik heb opgebouwd en de opleidingen die ik in de tussentijd heb gevolgd. Ik hoef geen oordeel te hebben, alleen maar bij te staan. Mensen in alle culturen hebben vergelijkbare problemen bij het functioneren in de samenleving, het goed omgaan met je eigen gezin, je kinderen en familie. Vanuit mijn sociale omgeving ken ik uit de praktijk de problemen waar cliënten van KernKracht mee te maken hebben.

Multicultureel

Ik val op want ik ben een Nederlandse moslimvrouw met een hoofddoekje en ik zeg waar het op staat. Ik heb kennis van de Marokkaanse cultuur én van de Nederlandse. Ik schaam me niet om onderwerpen aan te snijden waar in de Marokkaanse cultuur niet open over kan worden gesproken. En ik kan bepaalde gedragingen over en weer beter interpreteren. Mijn werk zit er niet altijd op als ik mijn uren heb gedraaid want ik leef daarna ook weer middenin een deel van mijn doelgroep, die Marokkaanse gemeenschap. Ik kom altijd wel iemand tegen die hulp nodig heeft. Door te kunnen doorverwijzen naar het spreekuur van Kernkracht houd ik mijn grenzen in de gaten en ga ik niet privé ook nog eens mensen helpen. Bovendien: als ik weer eens aan een project meedoe zit ik daar wel in een bepaalde functie, als medewerker van Kernkracht. Dan wordt er soms toch beter geluisterd.

Toekomstbestendig

Ik zat ook in de groep die de Toekomstvisie 2030 van de gemeente geformuleerd heeft. Daar werd geponeerd dat Gouda een tolerante stad is. Dat werd gelukkig door iemand anders in twijfel getrokken. Als ik dat in zo’n setting doe wordt er al gauw gedacht ‘daar heb je haar weer’. Een tolerant Gouda is mijn droom maar daar zijn we nog lang niet. Er zijn nog steeds bevolkingsgroepen waarop wordt neergekeken. En misschien is ‘tolerant’ ook niet het juiste woord, dat heeft iets van ‘langs elkaar heen zonder elkaar in de weg te zitten’. Ik wil de verschillende werelden die allemaal in Gouda te vinden zijn juist bij elkaar brengen, bruggen bouwen. Nog steeds mengt het niet goed met elkaar. Samenbrengen kan door activiteiten te organiseren, mensen aan elkaar te verbinden. Ook de tijd moet zijn werk doen. Ik voel me verplicht eraan te blijven werken, voor de volgende generatie.

Goudse verhalen

Goudse Verhalen is een initiatief van de Chocoladefabriek om Gouda door te geven in verhalen. Verhalen van bekende en onbekende Gouwenaars, jong en oud, maar ook van mensen die inmiddels verhuisd zijn, hier werken of een dagje uit zijn. Ze vertellen over belangrijke gebeurtenissen en kleine dingen in de stad. Over het heden, het verleden én de toekomst. Al die grappige, kritische, ontroerende, mooie en verdrietige verhalen worden verzameld. In 2022, als Gouda 750 jaar stadsrechten viert, wordt die schat aan verhalen aan de stad geschonken, en bewaard voor ten minste 50 jaar. Zo geven we samen Gouda door. Lees, deel en doe mee! Stuur jóuw Goudse Verhaal in: goudseverhalen.nl.nl/vertel-jouw-verhaal of [email protected].

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Gouwenaars

Ga naar “Hasko publiceerde na 50 jaar zijn boek: ‘Ik lees zelf ook graag detectives’”

Hasko publiceerde na 50 jaar zijn boek: ‘Ik lees zelf ook graag detectives’

Ga naar “Meer dan afgelopen jaar! Zoveel inwoners telt gemeente Gouda”

Meer dan afgelopen jaar! Zoveel inwoners telt gemeente Gouda

Ga naar “Saskia en Marcel wonen op het Franse platteland: ‘We voelen ons enorm welkom hier’”

Saskia en Marcel wonen op het Franse platteland: ‘We voelen ons enorm welkom hier’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis”

BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Davitamon, Ymea en Bional** van € 16,98 voor € 8,49”

Davitamon, Ymea en Bional** van € 16,98 voor € 8,49

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “CHOCOMEL 1+1 gratis”

CHOCOMEL 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Cyclonische mop € 14,99”

Cyclonische mop € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Personal trainer gezocht voor fit20 Gouda (interne opleiding, dus vooropleiding niet verplicht)”

Personal trainer gezocht voor fit20 Gouda (interne opleiding, dus vooropleiding niet verplicht)

 • Fit20 Gouda
 • Parttime

Topper

Ga naar “Ambitieuze bedrijfsleider/sommelier”

Ambitieuze bedrijfsleider/sommelier

 • Bij Robbert
 • Fulltime
Restaurant Bij Robbert in Bodegraven regio Gouda heeft vacatures in de horeca openstaanRestaurant Bij Robbert in Bodegraven regio Gouda heeft vacatures in de horeca openstaan

Topper

Ga naar “Taxichauffeur zorgvervoer bij Geukes Taxi”

Taxichauffeur zorgvervoer bij Geukes Taxi

 • Geukes Taxi
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Gluren bij de buren 2023”

Gluren bij de buren 2023

 • 5 februari 2023
Ga naar “Huiskamerconcert aan de IJssellaan”

Huiskamerconcert aan de IJssellaan

 • T/m 31 dec
Ga naar “Goudse Hofstedendagen”

Goudse Hofstedendagen

 • Van 3 jun t/m 4 jun
goudse hofstedendagen
Ga naar “Expositie Fotokring Groene Hart”

Expositie Fotokring Groene Hart

 • Cultuurhuis Garenspinnerij
 • T/m 16 feb
Ga naar “Zeldzaam Mooi Markt”

Zeldzaam Mooi Markt

 • Markt
 • 5 maart 2023