6 x interieur Instagrammers uit Gouda wil je volgen
Regelmatig mogen wij een kijkje nemen bij de mooiste interieurs en de meest bijzondere huizen van Gouda. Maar ook op Instagram staat…
Ze zijn zelf jong en weten wat er op straat gebeurd. De mannen en vrouwen achter Buurtwerk zijn daar waar ze moeten zijn: in de buurt (no pun intended). Het team van Buurtwerk werkt aan een inclusieve samenleving waarin voor iedereen plek is en dit doen ze samen met jongeren en buurtbewoners. “We proberen bewoners en ondernemers in contact te brengen met jongeren”, vertelt Wendy Rietveld, teamleider jongerenwerk.
Op Instagram werden we benaderd door jongerenwerker Zoubir Saddiki; of we bij een panna knock-out toernooi voor jongeren aanwezig wilden zijn. Bekende straatvoetballers uit de Benelux zouden ook komen. Dit is maar één van de voorbeelden van wat Buurtwerk organiseert voor jongeren. “Al kunnen we door het coronavirus niet zo veel”, zegt Wendy.
Buurtwerk is sinds januari 2021 verantwoordelijk voor het jongerenwerk in Gouda. De organisatie is al actief in steden als Rotterdam, Aalsmeer, Zoetermeer en Woerden. In Gouda proberen ze zo veel mogelijk jongens en meiden van 11 tot en met 17 jaar te bereiken die in een risicovolle of onveilige situatie zitten. Wendy: “Dit doen we door actief de wijken in te gaan en naar scholen en verenigingen. We lopen rond en spreken jongeren aan. Ook op Instagram zijn we actief en houden we de boel in de gaten. Wanneer we iets opvallends zien, sturen we een berichtje en vragen we of alles goed gaat en of we ergens mee kunnen helpen. Daarnaast spelen we op de problemen in door online voorlichting te geven.”
Met een team van jonge mannen en vrouwen, probeert Buurtwerk jongeren meer in contact te brengen met de buurt. “In een andere stad staken we bijvoorbeeld een vuurkorf aan en dronken we warme chocolademelk. We gingen met de jongeren langs de deuren om aan de buren te vragen of ze ook wilden meedoen. Vaak zien mensen deze jongeren als lastig of tuig, terwijl de jongeren dit zelf zo niet ervaren.” Door de buurt met elkaar in gesprek te laten gaan, verdwijnen dit soort misstanden.
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Het coronavirus en de maatregelen daaromheen zorgen ook voor een ander soort problematiek: verveling. “In andere steden zien we onder jongeren signalen van depressie en eenzaamheid, omdat hun sociale leven voor een groot deel wegvalt. Onder de Goudse signaleren we dit nog niet echt, maar we zien wel dat de verveling toeslaat. Daardoor gaan ze sneller rottigheid uithalen. We proberen dit te voorkomen door – ondanks alle maatregelen – jongeren activiteiten laten organiseren en hun eigen talenten te laten ontwikkelen”, zegt Wendy.
Want dat is wat Buurtwerk doet: jongeren in hun kracht zetten en hun eigen talenten inzetten. “We leiden ook jongeren op tot Citytrainer, zodat zij hun talenten kunnen gebruiken om de buurt nog leuker te maken. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van sport- en culturele activiteiten.” Citytrainers krijgen een speciale cursus en bij het succesvol behalen van de training ook een certificaat. Zo benutten jongeren hun creativiteit en talenten voor hun eigen buurt.
Door de coronamaatregelen worden veel activiteiten nu via Instagram georganiseerd. “Denk aan een quiz met thema, maar ook FIFA-toernooien, die georganiseerd worden door de jongeren zelf. De jongerenwerkers ondersteunen dit initiatief, maar de jeugd organiseert dit zelf. Voor de Goudse meiden organiseren we ‘Girls Talk’ op Instagram, waar ze vragen kunnen stellen en we er een gezellig meidenuurtje van maken.”
Nieuwe evenementen worden aangekondigd via Instagram. Je kunt Buurtwerk volgen via @buurtwerk.gouda of kijk voor meer informatie op buurtwerk.nl.
In onze gids
Nu geopend
Nu gesloten
Populaire rubrieken