Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Narda is begrafenisondernemer: ‘De uitvaart loopt anders dan verwacht en dat is moeilijk’

Aangeboden door Amenti uitvaartverzorging 24 april 2020

Het is een vreemde tijd. De maatregelen die de overheid neemt tegen verdere verspreiding van het coronavirus zijn begrijpelijk, maar dit heeft ook pijnlijke gevolgen voor nabestaanden van overledenen. “Zij moeten hun gestorven dierbare in alle soberheid begraven of laten cremeren.”

Een van de gevolgen van alle coronamaatregelen is dat de laatste fase van iemands leven en het afscheid daarna heel anders verloopt dan mensen zich hadden voorgesteld. Narda Delhaas is begrafenisondernemer bij Amenti Uitvaartverzorging en heeft dagelijks te maken met deze lastige situatie. “Ook onze dienstverlening is noodgedwongen teruggebracht tot minimaal contact met de nabestaanden. We voelen ons onthand om niet letterlijk en figuurlijk ‘dichtbij’ te komen en optimaal tot steun te kunnen zijn.”

Boeket van bloemberichten

Er kunnen op dit moment maar een aantal personen aanwezig zijn bij de uitvaart, maar dat betekent niet dat anderen niets kunnen betekenen. “Om dat medeleven toch zichtbaar te maken hebben we een aanvullende dienstverlening opgezet: een boeket bloemberichten als troost voor nabestaanden”, zegt Narda. “Een groot boeket van bloemen met kaartjes met persoonlijke boodschappen van al die mensen die anders aanwezig zouden zijn geweest bij de uitvaart. Zo ben je symbolisch toch aanwezig en tot troost.”

Tekst gaat verder onder het bericht.

Bloembericht ©Amenti Uitvaartverzorging

Inlegvel in rouwkaart

“Wij overleggen deze nieuwe dienstverlening altijd met de directe nabestaanden.” Alleen als zij het een mooi idee vinden organiseren ze het. Met een inlegvel in de rouwkaart nodigen zij als uitvaartverzorger de mensen uit om een bloembericht te bestellen. Dat hoeft de familie niet zelf te doen. “Op het inlegvel leggen we uit hoe het werkt. Wij zorgen dat de bloemen met de kaartjes in een vaas aanwezig zijn bij de uitvaart. De nabestaanden krijgen de vaas na afloop mee. De bloemen vergaan, maar de berichten zullen de nabestaanden lang tot troost zijn.”

Je hart luchten

Nabestaanden worden op dit moment dus met allerlei regels geconfronteerd waardoor het afscheid en de uitvaart niet geregeld kunnen worden zoals ze dat zouden willen. “Naast het verlies kunnen nabestaanden in het rouwproces hier ook nog last van hebben.”

“Je hart luchten bij iemand die zich een voorstelling kan maken van de situatie kan dan mogelijk helpen. Daarom hebben wij besloten om een luisterlijn op te zetten zolang de huidige maatregelen van kracht zijn”, vertelt Narda.

Luisteren

“Onze zzp-er en rouwbegeleider Liesbeth Bauer luistert naar iedereen die behoefte heeft om zijn of haar verhaal te doen als nabestaande. Dit is voor iedereen: ouder, kind, kleinkind, oom of tante, maar ook een goede vriend of vriendin die bijvoorbeeld niet uit haar hoofd krijgt dat ze haar vriend(in) niet meer heeft kunnen zien en geen afscheid heeft kunnen nemen.” Narda merkt dat de huidige situatie invloed heeft op het rouwproces. “Als het kan helpen om hier als professional – Liesbeth kent de situaties – iets in te kunnen doen, namelijk luisteren, dan bieden wij dit graag aan.”

De luisterlijn van Amenti Uitvaartverzorging is vanaf vrijdag 24 april elke maandag en vrijdag bereikbaar van 10.00 tot 12.00 uur op telefoonnummer: 06 15018361. Bij drukte of als ze merken dat ze niet voldoende tijd en aandacht aan je verhaal kunnen besteden, dan vragen ze of ze je op een later tijdstip terug kunnen bellen. Er zijn geen kosten aan het telefoongesprek verbonden.


Meer over Amenti uitvaartverzorging ontdekken?

Amenti uitvaartverzorging uitvaartcentra

Wilhelminaweg 10 , Woerden

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.