Barvrouw Magda (76): ‘het liefst draai ik de hele dag keiharde muziek’

Door Eva van Dantzig 22 november 2017

De man of vrouw achter de bar: degene die je drankjes inschenkt en je comfortabel laat voelen in het café. In deze nieuwe serie gaan we op zoek naar de leukste barmannen én vrouwen van Gouda. Iedere week benoemen we een nieuwe ‘barman of vrouw van de week’. Deze week stappen we Cosy Place binnen en kletsen we met Magda.

“Ik haalde mijn horecapapiertje eigenlijk voor de lol”, zegt Magda. Toch werd zij door velen, en dan bedoelen we ook echt velen, bestempeld tot gezelligste en leukste barvrouw van Gouda. Magda is met haar 76 jaar nog zeker niet van plan om te stoppen. “Mijn dochter helpt me als het nodig is, maar stoppen, nog zeker niet hoor!”

“Ik sta liever achter de bar dan ervoor”, vertelt Magda. “Ik zou niet weten waarom ik drie uur lang in een café zou moeten zitten. Wat moet je dan doen? Ik ben zelf ook niet zo’n drinker. Ik vind het wel gezellig hoor en als iemand me vraagt om een drankje mee te doen doe ik dat ook. Whiskey vind ik wel lekker, maar het liefst drink ik gewoon water.”

30 jaar

Magda werkte voorheen in de witgoedzaak van haar schoonouders en bij de skydive vereniging op luchthaven Zestienhoven. In 1987 nam zij het café over van haar broer die er van 1980 tot 1987 eigenaar was. “Mijn hele leven staat in het teken van zorgen voor anderen. Ik vind het heerlijk om mensen om mij heen te hebben en lekker te kletsen. Maar het allerliefst draai ik de hele dag muziek. Dat is ook waar de mensen voor komen.”

‘Je hoeft hier niet in slaap te vallen, dan zetten we gewoon keihard de muziek aan!’

Magda barvrouw van de week Casy Place

Als het café nog niet open is, zet Magda keihard de jukebox aan. “Heerlijk vind ik dat! Ik spaarde al vanaf mijn veertiende grammofoonplaatjes. Inmiddels staan er drie jukeboxen in het café. Het allerliefst luister ik naar blues, Elvis en het echte oude rock and roll. Hoe mooi is het als alle mensen in het café met elkaar aan het zingen zijn… Daar doe ik het voor!”

“Het gebeurt wel eens dat mensen in slaap vallen, maar dan zetten we gewoon keihard de muziek aan”, vertelt Magda lachend. “Ja, slapen kan je beter thuis doen toch?!”

Gouda van vroeger

Magda is een echt binnenstadsmens. “Geef mij het Gouda van vroeger maar. Ik ben opgegroeid in het centrum en wil hier nooit meer weg. Het was vroeger veel levendiger. Toen mocht je je auto nog parkeren op de Markt. Sinds de binnenstad afgesloten is voor auto’s ben ik wel een paar vaste gasten kwijtgeraakt.”

‘het is een echt familiecafé’

“Er zijn zeker vriendschappen ontstaan aan de bar! We hebben hier veel mensen leren kennen die nu echt goede vrienden zijn geworden. Het is een echt familiecafé.”

Barman of vrouw van de Week

Ken jij een leuke barman die deze nominatie verdient? Tip ons dan!

Café Cosy Place Gouda cafés

Zeugstraat 94, Gouda

Bekijk meer:cafés