Terrassen binnenkort weer open in Gouda: ‘Een groot terras op de Markt zou ons enorm helpen’

© Casa Chow

De professionele schaar kan volgende week door de te lange lokken van Gouwenaars. Het kabinet heeft de versoepeling van een aantal coronamaatregelen aangekondigd. Niet alleen kapsalons gaan binnenkort open, volgende maand kunnen we – met anderhalve meter afstand – weer op het terras zitten. “Wij zijn erg blij dat we een punt hebben om naar uit te kijken”, zegt Joy Goudriaan van restaurant Casa Chow in Gouda.

Op basis van het advies van het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet een plan opgesteld tot 1 september 2020. Beetje bij beetje worden de coronamaatregelen zoals we die nu kennen, versoepeld.

Anderhalvemetersamenleving

Premier Mark Rutte noemt dit het begin van een nieuwe fase, waarin we een overgang moeten maken naar een anderhalvemetersamenleving. Hij benadrukt wel dat een versoepeling alleen kan plaatsvinden als iedereen zich aan de regels houdt en het virus beheersbaar blijft. “We kunnen Nederland alleen van slot halen, als iedereen zich verstandig blijft gedragen”, zegt de premier tijdens de persconferentie van 6 mei. Daarom geldt te allen tijde: werk zoveel mogelijk thuis, vermijd drukte, houd anderhalve meter afstand en blijf thuis als je je niet goed voelt.

‘Velen onder u zullen blij zijn met deze versoepelingen. Ik zie hier ook naar uit’

“De bestrijding van het coronavirus vraagt geduld van ons allen”, reageert burgemeester Pieter Verhoeve. “Sinds 13 maart hebben velen huisarrest. Vanavond heeft het kabinet laten weten dat er een verdere versoepeling aankomt. De kappers mogen weer open en ook de horeca en terrassen kunnen onder voorwaarden weer bezocht worden vanaf 1 juni. Velen onder u zullen blij zijn met deze versoepelingen. Ik zie hier ook naar uit.”

“Corona blijft echter nog maanden onder ons. Ik blijf u op het hart drukken om de richtlijnen van het RIVM en het kabinet goed op te volgen. Blijf thuis bij klachten, houd anderhalve meter afstand en vermijd drukte. Laten we onze verantwoordelijkheid blijven nemen voor onze gezondheid. We blijven immers onze kwetsbare mensen beschermen.”

Hoe ziet zo’n samenleving eruit in Gouda? We nemen de nieuwe maatregelen per sector met je door.

Kappers, schoonheidssalons en andere contactberoepen

 • Gaan open vanaf maandag 11 mei;
 • behandelingen zijn alleen op afspraak;
 • medewerkers moeten tijdens het maken van de afspraak een intake doen en checken of je klachten hebt;
 • tussen de klanten moet anderhalve meter afstand zijn.

Esther Leenen van kapsalon The Bobbypin in Gouda is opgelucht en heeft de nodige aanpassingen al doorgevoerd. “Ik plan mijn afspraken ruimer in om alles goed schoon te kunnen maken. Op deze manier hoeven klanten elkaar ook niet te passeren of tegen te komen. Ik heb – voor wie dat wil – ook mondkapjes in huis. Als je geen klachten hebt, hoeft dit niet. Maar mochten er klanten zijn die dat willen, dan kan dat.” De overige aanpassingen zijn voor Esther ook geen probleem. “Ik heb een kleine kapsalon, dus ik gebruik maar één kappersstoel. Er is maar één klant tegelijkertijd in de zaak, familieleden van de klant uitgezonderd.”

‘Ik ben dankbaar dat iedereen zo betrokken is geweest de afgelopen weken’

Naast dat we allemaal weer met mooie haartjes over straat kunnen binnenkort, hoeven onze nagels ook niet meer te lijden onder de coronacrisis. “Ik ben superblij dat ik iedereen weer blij kan gaan maken met een behandeling”, zegt Vivian Hoogendijk van GOODLOOX schoonheidssalon & nagelstudio. “Ook ben ik dankbaar dat iedereen zo betrokken is geweest de afgelopen weken. Ik heb speciale plexiglas schermen laten maken voor op mijn nageltafel. Deze zit tussen mij en de klant in, waardoor het veilig is voor iedereen. Zo kan ik al mijn klanten weer mooie nagels geven op een veilige manier.”

Verpleeghuizen

 • 25 verpleeghuizen gaan als test vanaf maandag 11 mei weer open;
 • bij een gewenst resultaat gaat het kabinet over twee weken de volgende, nog onbekende stap zetten.

Sport

 • Iedereen boven de 18 jaar mag vanaf maandag 11 mei – op anderhalve meter afstand – buiten sporten;
 • contactsporten uitgezonderd en officiële wedstrijden worden nog steeds niet gespeeld;
 • douchen gebeurt thuis;
 • voor nu geldt: contactsporten en sportscholen mogen weer vanaf 1 september. Het kabinet geeft wel aan dat ze in gesprek gaan met sportscholen om te kijken of ze mogelijk eerder open kunnen.

Horeca

 • Terrassen en restaurants mogen open vanaf maandag 1 juni. Dit geldt ook voor strandtenthouders;
 • je bent alleen welkom op reservering;
 • medewerkers moeten tijdens het maken van de reservering een intake doen en checken of je klachten hebt;
 • iedereen zit aan een tafel en er moet anderhalve meter afstand gehouden worden;
 • het maximum aantal aanwezigen is dertig per restaurant, inclusief personeel, maar dat wordt vanaf 1 juli uitgebreid naar honderd.

“Wij kunnen nu goed gaan bedenken hoe we dit zo veilig en toch ook gezellig mogelijk kunnen gaan regelen”, zegt Joy Goudriaan van Casa Chow. “Als iedereen goed meewerkt en zich keurig aan alle regels houdt volgt er hopelijk na 1 juni snel verdere versoepeling.”

‘Een groot terras op de Markt zou de horeca enorm helpen’

Het restaurant is ook voor een extra groot terras op de Markt. “Als dat zou lukken en we dit samen met de gemeente kunnen regelen, zou dit de horeca op de Markt in ieder geval enorm helpen. De terrassen zijn nu namelijk opgezet om op zo min mogelijke meters, zoveel mogelijk gasten te laten plaatsnemen. Wat normaal gesproken zorgt voor een gezellige sfeer en waarop onze kosten op gebaseerd zijn. En omdat dit de komende tijd erg lastig wordt, zou ons dit enorm uit de brand helpen. Normaal gesproken kunnen wij op het terras ongeveer 50 gasten zittend verwelkomen en met de anderhalvemeter regels rond de 20 personen.”

Cultuur

 • Een bezoekje brengen aan de bibliotheek kan vanaf maandag 11 mei;
 • ook bioscopen en theaters gaan weer open vanaf maandag 1 juni. Het maximum aantal aanwezigen is in eerste instantie dertig, maar dat wordt vanaf 1 juli uitgebreid naar honderd;
 • als je van te voren een kaartje koopt, mag je vanaf maandag 1 juni ook musea bezoeken;
 • als het maximum aantal mensen op één plek per 1 juli wordt verhoogd naar honderd, kunnen ook kerken weer open. Verder kunnen bruiloften en begrafenissen weer plaatsvinden.

Voor Gouda betekent dit ook dat musea weer open mag. Jaap van Rijn, directeur van de Sint Janskerk, is opgelucht. “Het had van mij allang gemogen, maar we zijn ontzettend blij dat we per 1 juni weer als museum open mogen. We zijn er al een lange tijd klaar voor en we hebben diverse maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat iedereen zo veilig mogelijk de kerk kan bezoeken. Mogelijk gaan we wel werken met een tijdslot waarvoor mensen moeten reserveren, maar dit gaan we nog even onderzoeken We hebben het voordeel dat de Sint-Jan een grote kerk is. Concerten en bijeenkomsten mogen helaas nog niet, daar moeten we nog even op wachten.”

‘We gaan er iets moois van maken!’

Deze opluchting wordt gedeeld door The Gouda Cheese Experience. Zij hebben noodgedwongen hun opening in maart moeten uitstellen, zonder zicht te hebben op een mogelijke nieuwe openingsdatum. “We zijn heel blij dat we binnenkort open mogen”, zegt Femke van Munster. “We hebben eindelijk een datum, een stip op de horizon. We zijn al goed voorbereid om open te kunnen gaan met inachtneming van de maatregelen van het RIVM, maar moeten verder nog wel onderzoeken hoe we alles precies gaan doen en of we ook ons horecagedeelte open kunnen doen. We gaan er in ieder geval iets moois van maken.”

Onderwijs

 • Basisscholen en kinderopvang gaan vanaf 11 mei gedeeltelijk open, dit was al eerder bekendgemaakt;
 • scholieren van het voorgezet onderwijs mogen vanaf dinsdag 2 juni weer naar school.

Openbaar vervoer

 • Het openbaar vervoer rijdt vanaf maandag 1 juni weer volgens de normale dienstregeling;
 • het advies blijft om alleen noodzakelijke reizen te maken;
 • houd zoveel mogelijk anderhalve meter afstand;
 • reizigers zijn verplicht tijdens de reis een mondkapje te dragen. Geen medische mondkapjes, want die zijn bedoeld voor de zorg.

Campings en vakantieparken

 • Op vakantie naar een camping of vakantiepark in eigen land kan vanaf woensdag 1 juli, dan gaan de campings en vakantieparken weer open en kun je weer gebruik maken van de toiletten en douches.

Sauna’s, coffeeshops en seksclubs

 • Deze bedrijven mogen per dinsdag 1 september weer open.

In de laatste persconferentie – op 21 april – heeft de premier al toegelicht dat de basisscholen en kinderopvang begin volgende week weer van start gaan. Lees hier de overige maatregelen die toen zijn uitgelicht >>>


Lees ook...

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Huisartsenpost in Gouda: hier kun je terecht”

Huisartsenpost in Gouda: hier kun je terecht

Ga naar “Anita helpt ouderen in Gouda: ‘Met onze hulp maken we hun leven een stukje makkelijker’”

Anita helpt ouderen in Gouda: ‘Met onze hulp maken we hun leven een stukje makkelijker’

Aangeboden door Saar aan Huis

Ga naar “Joke had jarenlang last van haar nieuwe heup: ‘Na deze operatie heb ik mijn leven terug’”

Joke had jarenlang last van haar nieuwe heup: ‘Na deze operatie heb ik mijn leven terug’

Aangeboden door Sint Maartenskliniek

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “Alle Perla koffiebonen van € 21,57 voor € 14,38”

Alle Perla koffiebonen van € 21,57 voor € 14,38

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Alle AH Scharrel- kipschnitzels 2 stuks 2 stuks € 4,50”

Alle AH Scharrel- kipschnitzels 2 stuks 2 stuks € 4,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Personal trainer gezocht voor fit20 Gouda (interne opleiding, dus vooropleiding niet verplicht)”

Personal trainer gezocht voor fit20 Gouda (interne opleiding, dus vooropleiding niet verplicht)

 • Fit20 Gouda
 • Parttime

Topper

Ga naar “Taxichauffeur zorgvervoer bij Geukes Taxi”

Taxichauffeur zorgvervoer bij Geukes Taxi

 • Geukes Taxi
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Gluren bij de buren 2023”

Gluren bij de buren 2023

 • 5 februari 2023
Ga naar “Huiskamerconcert aan de IJssellaan”

Huiskamerconcert aan de IJssellaan

 • T/m 31 dec
Ga naar “Goudse Hofstedendagen”

Goudse Hofstedendagen

 • Van 3 jun t/m 4 jun
goudse hofstedendagen
Ga naar “Zeldzaam Mooi Markt”

Zeldzaam Mooi Markt

 • Markt
 • 5 maart 2023
Ga naar “Expositie Fotokring Groene Hart”

Expositie Fotokring Groene Hart

 • Cultuurhuis Garenspinnerij
 • T/m 16 feb