Anita helpt ouderen in Gouda: ‘Met onze hulp maken we hun leven een stukje makkelijker’

Aangeboden door Saar aan Huis

Vestigingsmanager Anita Rossen | Foto: Saar aan Huis

Zorgen voor een naaste, het is voor veel mensen vanzelfsprekend. Maar heb je er weleens bij stil gestaan dat 1 op de 3 mensen mantelzorger is? In Gouda e.o. zijn er veel mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken, zowel mantelzorgers als hulpvragende ouderen. Vestigingsmanager Anita Rossen van Saar aan Huis Het Groene Hart wil daarin een bijdrage leveren met aanvullende mantelzorg.

Saar aan Huis kun je zien als een aanvulling op de thuiszorg of mantelzorg. Anita legt het uit: “We zijn complementair aan elkaar. Komt de thuiszorg bijvoorbeeld ’s ochtends voor het wassen en aankleden van de cliënt, dan komen wij daarna voor een ontbijtje en een kopje koffie.”

Samen

De Saars ondersteunen ouderen zodat zij zo lang en prettig mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Dat kan op allerlei verschillende manieren. Samen een wandeling maken, een spelletje doen, eten koken, voorlezen uit de krant of een uitstapje naar het tuincentrum. Saars doen ook licht huishoudelijk werk zoals een wasje draaien of de vaatwasser uitruimen.

Zelfstandigheid

Het zijn meestal alledaagse dingen, die deze ouderen vaak zelfstandig niet meer kunnen. Met de hulp van een Saar kunnen deze mensen nog aangenaam zelfstandig thuis blijven wonen. De werkzaamheden van de Saar worden volledig afgestemd op de hulpvraag van de cliënt.

Perfecte match

Wat ook helemaal wordt afgestemd op de cliënt, is de Saar zelf. Anita vertelt: “Ik ga op intake bij een cliënt en vraag altijd wat iemand voor werk heeft gedaan en wat zijn of haar interesses zijn. Laatst koppelde ik een Saar die van haken en breien houdt aan een cliënt die handwerkdocent is geweest. Een andere Saar neemt bijvoorbeeld elke week een man die gek is op paarden mee naar het paardenpension bij haar thuis.”

Saars komen altijd uit de regio waar de cliënt woont en ze komen op een vast moment in de week langs. Minimaal twee uur achter elkaar, overdag, maar ze geven ook nachtzorg. “Het is mogelijk onze dienstverlening te betalen vanuit een Persoonsgebonden Budget (PGB) of uit eigen middelen”, legt Anita uit. Een groot aantal zorgverzekeraars vergoeden ook (tijdelijk) aanvullende mantelzorg (ook wel overbruggingszorg) via Saar aan Huis. Neem hiervoor contact op met je eigen zorgverzekeraar om de mogelijkheden te bespreken.

Betekenisvol werk

Anita werkte tot zes jaar geleden in het bedrijfsleven. “Dat was leuk, maar met dit werk kan ik ook echt iets voor iemand betekenen. Door de goede match te maken tussen de Saar en de cliënt kan ik hun leven weer een stukje mooier maken.”

Mantelzorgers

Dat doet Anita niet alleen voor de cliënten, maar ook voor hun mantelzorgers. Bijvoorbeeld de partner van een dementerende vrouw. Doordat de Saar wekelijks langskomt heeft hij nu wél tijd om naar zijn koorrepetitie te gaan. “Zo kan hij even opladen en krijgt hij ook weer energie om voor zijn vrouw te zorgen,” vertelt Anita.

“Kinderen die mantelzorger zijn, die niet in de buurt wonen, werken en zelf ook kinderen hebben, hebben vaak hele roulatieschema’s om voor hun ouders te zorgen. Wij kunnen met Saar aan Huis ontzorgen in dit soort situaties.”

Nieuwe Saar

Iedereen kan een Saar worden. “Zolang je hart maar op de goede plek zit,” volgens Anita. “Een paar dagdelen per week beschikbaar zijn en graag iets maatschappelijks willen betekenen voor ouderen is al voldoende. Ik zoek altijd naar heel verschillende mensen, want onze cliënten zijn ook heel verschillend.” Er zijn trouwens ook mannen (Brammen), het is echt niet alleen voor vrouwen!

Saar aan Huis

Ben jij of ken jij iemand die de hulp van een Saar kan gebruiken? Vraag dan nu aanvullende mantelzorg aan van Saar aan Huis. Ben je enthousiast geworden door het verhaal van Anita en zou je zelf graag de handen uit de mouwen willen steken bij ouderen thuis? Meld je dan snel aan als Saar. Wie weet heet Anita jou binnenkort van harte welkom in haar team!

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Joke had jarenlang last van haar nieuwe heup: ‘Na deze operatie heb ik mijn leven terug’”

Joke had jarenlang last van haar nieuwe heup: ‘Na deze operatie heb ik mijn leven terug’

Aangeboden door Sint Maartenskliniek

Ga naar “Gaaf! Doe deze 5 challenges in Gouda en voel je fitter en sterker”

Gaaf! Doe deze 5 challenges in Gouda en voel je fitter en sterker

Aangeboden door Ditzo

Ga naar “Met deze techniek slaap je voortaan elke nacht ontspannen”

Met deze techniek slaap je voortaan elke nacht ontspannen

Aangeboden door De Suite

Bart Hofman

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Naar de film én patat voor 9,50 euro”

Naar de film én patat voor 9,50 euro

 • Pomms’
 • Geldig t/m 31 december 2030
Cenima Gouda favorieten Gouda
Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “10-rittenkaart Cinema Gouda”

10-rittenkaart Cinema Gouda

 • Cinema Gouda
 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Agenda

Ga naar “Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement”

Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement

 • T/m 31 dec
Ga naar “Gouda bij Kaarslicht / Kaarsjesavond”

Gouda bij Kaarslicht / Kaarsjesavond

 • De Markt
 • 16 december 2022
Ga naar “Warme Winter Markt | GOUDasfalt”

Warme Winter Markt | GOUDasfalt

 • GOUDasfalt
 • 10 december 2022
Ga naar “Sfeervolle Winterfair in de Goudse Sint-Jan”

Sfeervolle Winterfair in de Goudse Sint-Jan

 • Sint Janskerk van Gouda
 • 16 december 2022
Ga naar “Goudse WinterMarckt”

Goudse WinterMarckt

 • De Markt
 • 11 december 2022