Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gijs werkt met dementerenden: ‘Je bouwt een band met hen op, alsof het je eigen familie is’

Aangeboden door Prinsenhof – Zorgpartners Midden Holland 16 februari 2020

Gijs Kirpensteijn is leidinggevende wonen bij Prinsenhof Gouda. “In Prinsenhof verblijven bewoners met verschillende fases van dementie. Van jong dementerenden tot mensen in een vergevorderd stadium.” De vrij nieuwe zorginstelling Prinsenhof heeft een huiselijke sfeer, er wordt veel gewerkt met Goudse kenmerken en elke verdieping heeft zijn eigen plein en straatnamen.

Prinsenhof is als een stad ingericht. “We hebben een info-punt, winkel, bibliotheek, kapsalon, fitnessruimte en brasserie”, vertelt Gijs. De herkenbaarheid is voor mensen met dementie erg belangrijk.

Op het plein in het midden van elke verdieping staan bankjes waar mensen samen kunnen komen om te kletsen, rusten of activiteiten kunnen doen. “Vanaf het plein heeft elke etage vier gangen, dit zijn de straten van de wijk. Iedere woning heeft zijn eigen unieke voordeur, ook dit is voor de herkenbaarheid. Ook hebben ze een eigen kastje bij de voordeur, zoals je dat ook veel in de binnenstad van Gouda ziet.”

Tekst gaat verder onder de foto

©Marlonneke Willemsen

Familie en mantelzorgers

Erg belangrijk volgens Gijs is de betrokkenheid van familie en mantelzorgers. “Waarschijnlijk heeft iemand een langere tijd de zorg gedragen voor de persoon die bij ons in het Prinsenhof komt. Het is voor beiden niet makkelijk om deze overgang door te maken en dus is het heel erg belangrijk dat de mantelzorger betrokken blijft.” Zo willen ze bij Prinsenhof graag adviezen bij de mantelzorgers en familie inwinnen. Wat vindt iemand fijn of juist niet?

“Dat is ook waarom we zo’n vier keer per jaar een woonbespreking hebben met familie en mantelzorgers. We kijken dan hoe het tot nu toe gaat, wat er beter kan en wat er goed gaat. We bespreken dan bijvoorbeeld hoe we Sinterklaas of Kerstmis willen vieren en hoe ze dat thuis altijd deden. Willen ze bijvoorbeeld pepernoten bakken, dan kan dat. Een uitje of cadeautjes met elkaar. De mantelzorger en familie kunnen hier gewoon bij zijn.  Ze kunnen bijvoorbeeld ook met elkaar uit eten in eigen huis, in de Brasserie beneden.”

Structuur

Naast betrokkenheid en herkenbaarheid is structuur ook erg belangrijk. “We gaan bijvoorbeeld appeltaart met ze bakken en dagen mensen uit zelf echt te helpen. De één kan dat nog prima, de ander zegt meteen dat kan ik niet. We stimuleren ze dan juist om toch zelf te proberen te bedenken welke ingrediënten er nodig zijn, deze te halen in de winkel en samen aan de slag te gaan.”

Met bewoners in de laatste fase van dementie worden andere activiteiten gedaan. “We doen hier veel meer met zintuigen. Denk bijvoorbeeld aan het koken van appels voor de geur die ze kunnen herkennen.”

Medewerkers zijn zó belangrijk

De medewerkers van Prinsenhof zijn een belangrijke factor. “Het ultieme doel is eigenlijk iemand het gevoel geven dat ze er toe doen door te zeggen: ik ben blij dat je er bent, je bent echt een hulp voor mij. Je wilt iedereen het gevoel geven dat ze veilig zijn bij ons”, vertelt Gijs. “Als medewerker bouw je echt een band met de mensen op, het is eigenlijk alsof je er een gezin bij hebt. Mensen met dementie zijn vaak heel eerlijk en zeggen gewoon wat ze denken, de rem is eraf.”

Tekst gaat verder onder de foto

©Marlonneke Willemsen

Verantwoordelijkheid en passie

Bij Prinsenhof zijn ze op zoek naar nog meer van die gepassioneerde medewerkers die hun hart op de goede plek hebben. “Als je zin hebt in verantwoordelijkheid en je graag je mening wil geven, is Prinsenhof de juiste plek. Het is een fijn nest om binnen te komen. We zetten mensen in hun eigen kracht en er zijn veel doorgroeimogelijkheden voor alle niveaus.

Kijk hier voor alle vacatures bij Prinsenhof >>>


Meer over Prinsenhof – Zorgpartners Midden Holland ontdekken?

Prinsenhof – Zorgpartners Midden Holland verpleeghuizen

Anna van Meertenstraat 10, Gouda

Bekijk meer:verpleeghuizen

adv.