Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Update: zo staat het ervoor met Sinterklaas, Kaarsjesavond en meer grote evenementen in Gouda

Door Kirsten Spooren 15 juli 2020

Oh, mensen: wat heeft het coronavirus toch een hoop roet in het eten gegooid voor veel prachtige Goudse evenementen. Gelukkig mag er ondertussen weer een hoop, maar de coronamaatregelen hebben nog steeds invloed op komende evenementen. Neem bijvoorbeeld Sinterklaas en Kaarsjesavond. Gaat dit nog wel door dit jaar? En zo ja: hoe?

Hij komthij komt, die lieve goede Sint… toch? In sommige gemeenten worden de intochten al afgelast, want honderden kinderen en ouders bij elkaar, kan dat wel? Voor Gouda hebben we goed nieuws: hij komt! Hoewel het voor Sinterklaas nog onduidelijk is hoe de situatie in Nederland is in november, vindt hij het geen optie om een jaartje over te slaan.

Normaal zouden de straten van de Goudse binnenstad op zaterdag 14 november 2020 vol staan met duizenden kinderen en hun ouders, om Sinterklaas en de Pieten te verwelkomen in de grootste intocht van het Groene Hart. Of het binnenhalen van Sinterklaas in die vorm dit jaar doorgaat, is nog onduidelijk vanwege het coronavirus.

Diversere Pieten

In de tussentijd kijken Sinterklaas en zijn Pieten, in samenwerking met enkele helpers in Nederland, naar mogelijkheden om op de dag van de intocht hoe dan ook iets leuks te organiseren voor de kinderen in Gouda, uiteraard op een veilige manier. Dat gebeurt in overleg met de gemeente. Komende maanden wordt daar meer over duidelijk, maar vast staat in ieder geval dat Sinterklaas gewoon naar Gouda komt. Zaterdag 14 november kan dus in de agenda!

Naast de onzekerheid rond het coronavirus, speelt er in Nederland ook een maatschappelijke discussie over de kleur van Piet. Zo ook in Gouda. Dit jaar zal het overgrote deel van de Pieten roetvegen hebben, in plaats van helemaal zwart.

(Tekst gaat verder onder de foto).

©indebuurt Gouda

Gouda bij Kaarslicht

Dan het grootste evenement van het jaar: Kaarsjesavond. Kan dit evenementen – dat jaarlijks duizenden mensen trekt – dit jaar nog wel doorgaan? Het antwoord is ja, Kaarsjesavond gaat hoe dan ook door. Hoe, wat en in welke vorm is nog onduidelijk.

“Er zijn een heleboel dingen die nog wél kunnen. Alleen is het niet de bedoeling dat op 11 december de Markt volstaat”, vertelt Piet Zuidwijk aan het AD. Dat vergt nog overleg, zegt Piet. “De burgemeester heeft daarin een belangrijke rol. Vorig jaar hebben we het evenement live uitgezonden om het een landelijke uitstraling te geven. Wellicht zijn die mogelijkheden er weer. Over het programma kunnen we nog niets concreets zeggen. Binnen afzienbare tijd ligt er een idee.”

De Goudse Nationale Singelloop

Traditiegetrouw wordt er in september de Goudse Singelloop gehouden. Helaas gaat dit evenement niet op deze manier door. Wel kan er een virtuele Singelloop gelopen worden voor het goede doel. Je loopt in de periode vanaf 1 augustus t/m 11 september een afstand van 1 tot 21.1 km op een zelf uitgekozen plek en datum. De route en tijd die je loopt kan je insturen en zo ontstaat er een heus klassement. Onder de deelnemers worden leuke prijzen vergeven.

Midzomermarkt

Helaas gaat dit jaarlijkse evenement niet door. Dit jaar komt de populaire markt dus niet terug. Ditzelfde geldt voor de toeristische kaasmarkt en de Houtmansplantsoenconcerten. Hopelijk kunnen deze evenementen volgend jaar wel weer gewoon doorgaan.


Lees ook...

Dé uitagenda van Gouda: alle activiteiten in één handig overzicht

Zeg eens eerlijk, hoe vaak ben je naar de online zoekmachines gegaan om ‘activiteiten in Gouda’ in d...
gouds montmartre

Lekker snuffelen: de Goudse vintagemarkt Montmartre komt weer terug

Langzaamaan komt de Goudse binnenstad weer tot leven. De terrassen zitten gezellig vol, winkels word...

Weg in eigen stad: 6 x unieke B&B’s in Gouda

We mogen weer op reis, maar dat betekent niet dat we ons Goudse mogen vergeten. Wist je dat we prach...

Van rooftopbar tot arcadehal: dit willen wij ook in Gouda

Begrijp ons niet verkeerd: Gouda is de allerfijnste plek om te wonen. Toch zien wij hotspots in ande...

adv.