Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuwe naam voor Mike’s bakkerij: ‘Het was een lastige tijd, maar ik ben trots op wat we hebben’

Door Kirsten Spooren 25 juni 2020

Er ging een schok door Gouda heen toen bekend werd dat Banketbakkerij van den Berg failliet ging. De bakkerij is beroemd om zijn stroopwafels en al meer dan 156 jaar een icoon in de Goudse regio. Gelukkig heeft het bedrijf een doorstart gemaakt en opende 24 juni 2020 weer de deuren aan de Lange Groenendaal. “We gaan vol passie door, met onze rug recht”, vertelt Mike van den Berg (31). “Het was een lastige tijd, maar ik ben trots op wat we nu hebben.”

Glunderend van blijdschap staat Mike achter de toonbank van zijn heropende bakkerij. Na het faillissement heeft Mike het stokje overgenomen van zijn vader Ton en daarmee is Mike de zesde generatie die de bakkerij runt. “Ik ben zeventien jaar in loondienst geweest en was altijd al nauw betrokken bij de zaak. Het faillissement was echt een klap voor ons”, vertelt hij.

“Door de coronacrisis vielen bijna al onze inkomsten weg. Normaal maken we 120 bruidstaarten per jaar en nu hebben we er nog maar tien gemaakt. Ook zou voor ons net het toeristenseizoen beginnen, met de opening van het Keukenhof. Weg toeristen. Ook onze cateringopbrengsten gingen naar nul. Normaal bakten we ook altijd appeltaarten voor de horeca, maar dat viel ook weg. Corona staat niet in je bedrijfsplan.”

Doorstart

Na het faillissement werd er al snel gekeken of er een doorstart mogelijk was. “Meerdere partijen waren aan het meebieden op onze zaak. Het was heel frustrerend, want je weet niet wat voor bod zij doen en of jouw bod hoog genoeg is. Het is heel vreemd om zo te moeten bieden op een bedrijf dat al zo lang in de familie is. Ik wilde de zaak in eigen handen houden en ook vooral dat het in Gouda kon blijven. Ik ben blij dat dit gelukt is.”

‘We kregen brieven uit Italië en België, het was echt ontroerend’

Mike en zijn familie kregen onwijs veel steun vanuit de ondernemersvereniging, de burgemeester en de vele Gouwenaars die fan zijn van de bakkerij. “We hebben 171 brieven gehad, ook vanuit Italië en België. Dat was echt ontroerend”, zegt Mike.

Een nieuw begin

Nadat bekend werd dat Mike zijn bakkerij kon behouden, ging hij meteen aan de slag om de zaak te kunnen heropenen. “We hebben één week gehad om te verbouwen. Ik wilde voor een nieuwe start gaan, een meer robuuste stijl in de bakkerij. We hebben nu meer aandacht voor het verse brood en banket in de winkel, maar ik verkoop ook iets meer souvenirs. We hebben een doorkijkje gemaakt tussen de winkel en de bakkerij, zodat mensen kunnen zien hoe we werken. Ik vind dat zelf ook altijd leuk om bijvoorbeeld bij een restaurant in de keuken te kunnen kijken.” Ook heeft de bakkerij een nieuwe naam: Berg’s Bakery. “Het is internationaal en een knipoog naar onze naam.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

© indebuurt Gouda

Mike benadrukt dat hij dit niet allemaal alleen heeft kunnen doen. “Ik heb heel veel hulp gehad. We stonden hier met twintig man te klussen. Vrienden, vrienden van vrienden… zelfs de buurman heeft meegeholpen. Het personeel is ook een grote steun geweest.”

Koop lokaal

De eerste stroopwafels zijn al verkocht en er zijn zelfs al toeristen in de winkel geweest. “Het is even afwachten hoe alles gaat lopen. We moeten samen met de stad groeien in deze nieuwe situatie. Ik hoop dat mensen zo veel mogelijk lokaal blijven kopen en op vakantie gaan in Nederland, want ons land is zo mooi!”


Lees ook...

Dit gaat er vanaf 1 juli veranderen in Gouda

Groen licht: de coronamaatregelen worden per woensdag 1 juli verder versoepeld. Zelfs nog meer dan o...
stroopwafelboutique en hotel

Nieuw in Gouda: we krijgen een koffie-stroopwafelboutique én hotel

Op de hoek van de Hoogstraat en de Blauwstraat staat een statig monumentaal pand. Het staat al een p...
Rederij de vrijheid zondag Gouda

Goed nieuws voor foodies: we krijgen tóch een foodtruckfestival dit jaar

Toen er steeds meer coronamaatregelen kwamen, leek het erop dat de zomer van 2020 gecanceld zou word...

adv.