Mysterie opgelost: wat is er toch gebeurd met de Bleekerskade?
Gouda stond eeuwenlang bekend vanwege de lakenindustrie en veel blekerijen waren gevestigd aan de Blekerssingel. Waar de naam vanaf stamt…
Gouda zit vol leuke en gezellige straten. Sommige daarvan hebben een bijzondere naam, zo zijn ze bijvoorbeeld naar (oude) beroepen vernoemd. Kijk maar eens mee!
Leerlooien is een manier om van de huid van dieren leer te maken. Hier worden vervolgens kleren of schoenen van gemaakt. Tegenwoordig wordt dat niet echt meer met de hand gedaan, maar dat was vroeger wel anders! Rond de veertiende en vijftiende eeuw vormden de leerlooiers in Gouda een grote beroepsgroep. De naam Looierspoort wordt pas 1900 voor het eerst genoemd. Er is dan ook nog veel onduidelijkheid waar de leerlooiers binnen Gouda gevestigd zaten.
Bron: Leerkwartier.
Of er nog veel vissers in de Vissteeg wonen, valt te betwijfelen. En of hier ook ooit vissers gewoond hebben, ook dat is de vraag. Het is de vraag of de naam van de Vissteeg van het beroep visser afstamt. Wel heeft het te maken met de vismarkt en de visbanken. Hier werd vroeger namelijk de vis verhandeld door vissers en handelaren.
Je hebt de grap vast al talloze keren gehoord: ‘Minderbroer? Meerbroer zal je bedoelen!’ Minderbroedersteeg is toch een beetje een rare naam voor een straat. Begin 15e eeuw werd het Minderbroederklooster gesticht in Gouda. Het was een mannenklooster dat gesitueerd lag aan de zuidzijde van de Spieringstraat en de Groeneweg. Het grensde ook aan het toenmalige kasteel van Gouda. De minderbroeders worden ook wel Franciscanen genoemd en bestaan dus uit volgelingen van Fransiscus van Assisi en leefden vooral in armoede. De enige herinnering dat Gouda nog heeft aan dit klooster, is de Minderbroedersteeg.
Lees hier meer over de kloosters van het oude Gouda >
Als je de naam zo leest, dan zou je zo kunnen zeggen naar welk beroep deze straat genoemd is. Maar niets is minder waar, het is namelijk geheel onduidelijk waar deze naam precies vandaan komt. Zo zijn er een aantal mogelijkheden, zoals dat de naam zou zijn afgeleid van een bewoner uit de veertiende eeuw, namelijk Jan den Nayer. Lang geleden werd deze straat ook wel de Eijerstraat genoemd. Mogelijk is dat een verbastering uit het Gouds dialect en dat in het Gouds dialect ‘den Nayer’ als ‘den Eijer’ klonk.
Lees hier je meer over de Naaierstraat >
De naam van de Kuiperstraat kan afstammen van het beroep dat in deze straat door meerdere personen werd uitgeoefend. Kuipers zijn personen die houten vaten, gevormd van duigen en hoepels, maken of repareren, bijvoorbeeld fusten, putemmers en tobbes. De term wordt ook gebruikt voor ambachtslieden aan boord van schepen die fusten en andere vaten repareren. Een andere reden kan zijn dat het van een bewoner van deze straat afkomt die er één of meerdere eigendommen bezat of een deel van de straat had laten bouwen/aanleggen.
Gouda stond eeuwenlang bekend vanwege de lakenindustrie en veel blekerijen waren gevestigd aan de Blekerssingel. Waar de naam vanaf stamt is wel duidelijk. Wegens ruimtegebrek komt de Bleekerskade er vanaf 1594 ook bij. Waar de Blekerssingel tegenwoordig nog een belangrijke toegangsweg naar de binnenstad is, is de Bleekerskade volledig verdwenen.
Lees hier meer over de Bleekerskade >
Deze steeg is genoemd naar de lombard of lommerd, ook wel bank van lening genoemd. Een lommerd is een kredietinstelling, waar leningen kunnen afgesloten worden tegen een onderpand van roerende goederen zoals juwelen, zilverwerk, kunst- en siervoorwerpen, boeken en andere voorwerpen van waarde. Deze zat in de zestiende eeuw gevestigd op de hoek van de steeg aan Achter de Vismarkt.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Gouda en blijf op de hoogte van alles over en rondom Gouda.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken