Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

We missen je! Deze oude zaken uit Gouda willen jullie terug

Door Eva van Dantzig 9 november 2019

Om de haverklap openen er toffe nieuwe zaken in Gouda en daar zijn we maar al te blij mee. Maar soms gaat er ook een fantastisch restaurant, club of fijn café weg. De volgende zaken uit Gouda missen we stiekem best wel erg en jullie ook.

PS. Welke mis jij nog elke dag? Laat het ons weten!

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Viswinkel Scharleman

Och, wat missen we deze viswinkel. Jullie noemden Scharleman massaal en dus mocht hij niet achterblijven. De viswinkel van Scharleman zat op de Hoogstraat en werd ook een keer verbouwd. Het woongedeelte werd toen bij de winkel getrokken. Velen weten nog hoe lekker de lekkerbekjes en de haring was, maar ook dat je achterin de zaak heerlijke patatjes kon krijgen.

Jongeneel aan de Markt

Bij Jongeneel verkochten ze ‘alles’, of tenminste dat is wat we van jullie te horen krijgen. Je kon er uren naar de etalage staren, vele Gouwenaars kochten er klappertjes, scheetkussens, slingers en ballonnen. Bij de openbare leeszaal, achterin in winkel, mocht je alleen boeken lenen uit de kasten waarvan de bibliotheek vond dat ze bij je leeftijd pasten. Leende je er meer dan één kreeg je korting.

Voor hetzelfde geld eet je brood van Kranendonk

©Streekarchief Midden-Holland

De slogan ‘Voor hetzelfde geld eet je brood van Kranendonk’ zal bij vele Gouwenaars een belletje doen rinkelen. De bakkerij deed het zo goed in Gouda dat het niet alleen bij een winkel aan de Korte Tiendeweg bleef. Ze hadden ook een winkel aan de Willem en Marialaan, de Burgemeester Martenssingel, De Dunantsingel, Onder de Boompjes, het Margrietplein én er was een winkelwagen. In de oude bakkerij vind je nu lunchcafé Brownies&downieS van Saskia en Bas.

De Blauwe Hoed aan de Zeugstraat

Zaterdag 24 december de laatste dag voor de blauwe hoed, zeugstraat 64, Gouda.Graag dit bericht delen

Posted by De Blauwe Hoed on Friday, 23 December 2016

Ook de Blauwe Hoed wordt door veel mensen gemist. Op de plek waar wij nu ons kantoor hebben – bij TOFF Concept – zat tot 24 december 2016 een tweedehandswinkel en ze hadden er van alles! Van kleding tot schoentjes en van sieraden en gitaren tot platenspelers en cd’s.

Vroom en Dreesman

©Pim Mul voor AD

Ah, die goede oude tijd. Weet je nog, de V&D aan de Kleiweg. Ze hadden er alles! Van CD’s in de kelder tot speelgoed op de bovenste verdieping… Inmiddels zijn we alweer helemaal gewend aan kledingwinkel The Sting op deze plek, maar toch hebben we wel een beetje heimwee, hoor…

IJssalon Italia

ijssalon Italia Gouda mysterie
Foto: Gouda vroeger en nu

Ja, deze mag natuurlijk niet ontbreken. Wat hebben veel Gouwenaars genoten van het heerlijke Italiaanse ijs van Italia. De ijssalon werd gesticht door Ugo Agnoli, in 1939. Het kreeg al snel de reputatie van ‘de plek met al die mooie, donkere jongens. Agnoli nam elke zomer een tiental jongens uit zijn geboortestreek rond Venetië mee om hier een zomer lang te werken. De verhalen, het verleden, het ijs, we weten het allemaal nog. Wat ooit een verzamelpunt was  van marktkooplui, gezinnen, gastarbeiders en scholieren, is nu een vervallen pand.

IJssalon Italia sloot in 2002 zonder enige vooraankondiging zijn deuren. De familie – die elke winter in Italië doorbracht en de zomers in Gouda – bleef weg. Agnoli kon destijds niet terug naar Nederland vanwege gezondheidsklachten. Er was niemand in de familie die het stokje wilde overnemen.

Inmiddels staat het pand al enige tijd te huur. Even was er spraken van een vestiging van de Pizzahut in het pand, maar dit ging niet door.

Restaurant Proeven aan de Oosthaven

©Facebookpagina Proeven

Ook restaurant Proeven aan de Oosthaven werd meerdere keren door jullie genoemd. Het restaurant sloot in 2014 de deuren, maar als het aan de Gouwenaars ligt mag het zeker weer terugkomen. Ze serveerden allerlei kleine hapjes en je kon er heerlijk knus zitten.

Lees ook:

oudste gebouwen gouda

Dit zijn de 10 oudste gebouwen van Gouda

Gouda staat bomvol oude gebouwen en monumenten. Van die gebouwen zijn soms nog maar wat resten over,...
pieter pijnacker

5 x gebouwen in Gouda waarvan je niet weet wat er binnen gebeurt

Bij indebuurt hebben we wel een neusje voor mysteries. Zo nu en dan schrijven we over opvallende ple...

Zonde! Deze Goudse gebouwen hadden nooit gesloopt mogen worden

In Gouda hebben we veel historische gebouwen, maar in de loop der jaren zijn er toch veel gebouwen g...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.