Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Trouwplannen? Dit moet je weten als je in 2020 wilt trouwen in Gouda

Door Sharmila de Groot 13 januari 2020

Hoera, hij/zij zei… JA! Dat betekent dat je nu echt trouwplannen mag gaan maken. Heb je specifieke wensen? Of hou je het klein? Wat je maar wilt, wij hebben voor jou op een rijtje gezet wat je allemaal moet regelen als je wilt trouwen in de gemeente Gouda.

In ondertrouw gaan

In het begin zal het invullen van formulieren even niet ophouden, maar ja, het hoort erbij. Het is namelijk belangrijk dat je een formele melding doet, oftewel in ondertrouw gaat. Dit kan van een jaar tot twee weken van te voren. Wees wel op tijd! Een melding verstuur je naar [email protected] of je stuurt het per post op naar het Huis van de Stad. Bij de melding horen een aantal formulieren:

 • Getuigenlijst
 • Verzoek wijziging naamgebruik
 • Voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap
 • Wensenlijst ceremonie
 • Ontheffing verkeersregels (RVV) – indien nodig

Voor je deze formulieren kun invullen, moet je dus weten a) waar je gaat trouwen, b) wat de trouwdatum wordt, c) wie je getuigen worden en d) wat je wensen zijn tijdens de ceremonie. De formulieren vind je op de website van de gemeente. 

Trouwlocaties

Wist je dat er elk jaar ruim 400 mensen trouwen in Gouda? In onze kaasstad mag je zelf bepalen waar je trouwt, zolang dit maar geen woonhuis is. Voor het aanvragen van een trouwlocatie, moet je dit formulier invullen en bij de afdeling Services inleveren bij het Huis van de Stad. Dit geldt overigens ook voor een geregistreerd partnerschap.

Populaire trouwplekken in Gouda zijn onder andere het oude Stadhuis, de Museumtuin en LF Gouda. Bekijk hier alle locaties waar je nog meer kunt trouwen of bekijk onze selectie van trouwlocaties:

Ja, ik wil! 5 x de mooiste trouwlocaties in Gouda

Geld, geld en nog eens geld

Trouwen (of een geregistreerd partnerschap) kost helaas geld. Ook in Gouda, al kun je natuurlijk op maandagochtend ‘ja, ik wil’ zeggen. Dit is gratis en mogelijk om 09.15 en 09.30 uur. Gratis trouwen kan alleen in het Huis van de Stad.

Trouwen in het Huis van de Stad of een – door de gemeente – aangewezen locatie, is het goedkoopst. Je betaalt dan €261,50. (Dit is op maandag van 10.00 tot 16.30 uur en dinsdag tot en met vrijdag van 09.15 tot 16.30) Je kunt ook trouwen in de Raadzaal op vrijdag voor €412,85. Voordeel van trouwen in de Raadzaal is dat je meer mensen kunt uitnodigen dan in bijvoorbeeld de trouwzaal van het Huis van de Stad. Let op: de kosten verschillen per trouwlocatie en gelden alleen voor het voltrekken van het huwelijk. Het feest/jurk/decoraties zijn er natuurlijk nog niet bij inbegrepen.

Overige kosten:

 • Toeslag huwelijk op een erkende feestdag (met uitzondering van Eerste Kerstdag, Eerste Paasdag en Eerste Pinksterdag): € 160,75
 • Benoeming BABS (trouwambtenaar) zonder beëdiging bij de rechtbank: €165,20 (€228,80 met beëdiging bij de rechtbank)
 • Annuleren van een huwelijk binnen 14 dagen voor de huwelijksvoltrekking:  €114,30 (een kosteloos huwelijk annuleren kost €57,20)
 • Het aanvragen van een ander gebouw en/of locatie als huwelijkslocatie: €261,50
 • Trouwen op een bijzondere plek (bv. door ziekte in een ziekenhuis): €143,-
 • RVV ontheffing (bv. voor het tijdelijk parkeren van een auto): €21,50, (wees op tijd, als je het korter dan tien dagen van te voren aanvraagt, geldt het als een spoedaanvraag en betaal je €43,-)
 • Kosten trouwboekje: €26,05 (wit of turquoise kunststof) of €41,15 (bruin nubuck).

Kies je BABS

Dan moet je natuurlijk ook nog door iemand getrouwd worden. Gouda telt zes trouwambtenaren – ook wel buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand, oftewel BABS genoemd. Je dient zelf contact op te nemen met de BABS die je graag zou willen voor je huwelijk. Hier vind je meer informatie over alle zes de ambtenaren.

Je kunt ook iemand van een andere gemeente vragen, een familielid of vriend. Een familielid of vriend dient dan wel een BABS te zijn of te worden. Hier zijn wel enige voorwaarden en extra kosten aan verbonden.

Wij interviewden een trouwambtenaar uit Gouda:

Margreet: ‘de bruidegom wilde de bruid verrassen met een olifant’

Benieuwd naar nog wat inspiratie?

huwelijksaanzoeken in gouda

She said yes! 5 x romantische huwelijksaanzoeken in Gouda

Op Valentijnsdag mogen we even ongegeneerd wegzwijmelen bij de meest romantische verhalen en wat is ...
jesca van beek

Jesca werkt in het Oude Stadhuys: ‘Ik kan het nooit drooghouden tijdens een bruiloftsceremonie’

Jesca heeft misschien wel dé mooiste werkplek van Gouda. Ze werkt namelijk in het Oude Stadhuys op d...

adv.