Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Weet jij wat er was gebeurd op deze foto en welk gebouw dit is?

Door Kirsten Spooren 19 augustus 2018

We speuren regelmatig de archiefkasten en het internet af op zoek naar oude foto’s. Soms komen we wel eens iets opvallends tegen, zoals deze foto. Weet jij wat er gebeurde op deze foto en welk gebouw dit is?

Cultuurhuis

Vandaag de dag is dit een geliefd gebouw bij vele Gouwenaars. Een centrum voor kunst, cultuur en amusement. Je kunt hier een cursus of worshop volgen, een expositie bezoeken, voorstelling of optredens bijwonen of zalen huren. Maar vroeger had het een heel andere functie.

Tekst gaat verder onder de foto.

Garenspinnerij Gouda
Foto: Funda

Koninklijke Goudsche Machinale Garenspinnerij

Lang voordat het een cultuurhuis werd, zat er in het gebouw de Goudsche Machinale Garenspinnerij. De fabriek werd in 1861 opgericht door vijf Goudse garenfabrikanten aan de Turfsingel. Het gebouw werd in 1862 in gebruik genomen. Vóór de Tweede Wereldoorlog had de Garenspinnerij ruim 400 medewerkers.

Brand

In de winter van 1917 ging een deel van het complex door brand verloren. De brand bleef beperkt tot het oude gedeelte van het complex, waarvan de bovenverdiepingen met voorraden en machinerieën verloren ging. Al voor de brand was er in 1916 een nieuw fabrieksgebouw met werkhal gebouwd, was bespaard bleef tijdens de brand.

Na de jaren zestig was de bloeitijd van de Goudse garenindustrie voorbij. In 1981 werd het bedrijf verplaatst naar Waddinxveen. De gemeente Gouda kocht het fabriekscomplex in de jaren zeventig en vestigde er een sociaal-cultureel centrum voor de wijk Korte Akkeren. Van het gebouw bleven alleen de buitenmuren behouden, binnen werd het gebouw volledig gesloopt en heringericht.


Meer over Cultuurhuis Garenspinnerij ontdekken?

Cultuurhuis Garenspinnerij entertainment

Geopend09:00 - 23:00

Turfsingel 34 , Gouda

Bekijk meer:entertainment
Goederentrein ontspoort gouda

Weet jij wat er op deze foto uit 1963 gebeurde?

We speuren regelmatig de archiefkasten en het internet af op zoek naar oude foto's. Soms komen we we...

Meer over

Toen in Gouda

adv.