Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Weet je nog? ‘Voor hetzelfde geld eet je brood van Kranendonk’

Aangeboden door Brownies&downieS Gouda 7 oktober 2019

De slogan ‘Voor hetzelfde geld eet je brood van Kranendonk’ zal bij vele Gouwenaars een belletje doen rinkelen. De naam Neugebauer is een stuk onbekender in de stad. Chris Neugebauer (1931 – 2019) overleed afgelopen maart. Opa Rudolf Neugebauer nam in 1930 bakkerij Kranendonk over aan de Korte Tiendeweg. In de oude bakkerij vind je nu lunchcafé Brownies&downieS van Saskia en Bas.

“Mijn vader had geen keus”, zegt Paul Neugebauer. “Hij was één van de zeven kinderen in het gezin en voorbestemd om banketbakker te worden. Zijn broers Hans en Theo moesten ook in de zaak. Hij werkte al sinds zijn twaalfde in de bakkerij.” Chris was zo goed in zijn vak dat hij les ging geven op de Ambachtschool aan de Graaf Florisweg in Gouda.

Het ging zo goed met de zaak dat het niet alleen bij een winkel aan de Lange Tiendeweg bleef. “Ze hadden ook een winkel aan de Willem en Marialaan, de Burgemeester Martenssingel, De Dunantsingel, Onder de Boompjes, het Margrietplein én er was een winkelwagen”, zegt Paul. Chris was banketbakker, broer Hans was broodbakker en Theo manager.

Tekst gaat verder onder de foto.

bakkerij Kranendonk
©Streekarchief Midden-Holland

Liefde op de werkvloer

Pauls echtgenote Wilma had een baantje in de winkel aan de Korte Tiendeweg. “Daar hebben wij elkaar leren kennen”, zegt Wilma. Lachend voegt ze eraan toe: “Zijn vader heeft er alles aan gedaan om ons te koppelen.” Ze herinnert zich de dubbele tompoezen. “Die waren volgens geheim recept, met bakkersroom en slagroom, maar ook de amandelbroodjes waren heerlijk.’’ Op zijn 57ste moest Chris vanwege ernstige rugklachten stoppen. Het werk had zijn tol geëist. “Hij mocht niet meer werken, maar hij heeft nog wel onze bruidstaart gemaakt.”

©Streekarchief Midden-Holland
©Streekarchief Midden-Holland

Nog steeds zichtbaar

Wie nu bij het lunchcafé van Brownies&downieS omhoog kijkt, kan de gelijkenis met bakkerij Kranendonk nog steeds zien. De voorgevel is weinig veranderd. De ramen op de eerste en tweede verdieping zijn nog precies hetzelfde en ook de mooie daklijst is nog bijna identiek. “Binnen is natuurlijk wel veel veranderd. Voor wij in dit prachtige pand kwamen zat er een kledingwinkel. Er was bijna niets meer van de oude bakkerij te zien”, vertelt Saskia Langezaal, eigenaresse van Brownies&downieS.

“We vinden het natuurlijk wel heel mooi om het verhaal van bakkerij Kranendonk te horen en te bedenken dat hier vroeger door generaties lang werd gebakken. En we bakken hier nog steeds. We maken de lekkerste appeltaart en brownies in verschillende smaken!”

Bron: ad.nl


Meer over Brownies&downieS Gouda ontdekken?

Brownies&downieS Gouda ontbijtrestaurants

Gesloten09:30 - 17:00

Korte Tiendeweg 15, Gouda

Bekijk meer:ontbijtrestaurants

Lees ook:

 

adv.