Toen in Gouda: herken jij deze straat op deze oude ansichtkaart?

Door Kirsten Spooren 11 februari 2018

Wait, what! Is dit echt de straat waar de redactie van indebuurt elke dag doorheen fietst? Wat is er hier veel veranderd. Deze straat is nog steeds erg statig, maar het begin van deze straat is anno 2018 toch iets minder mooi dan rond 1910. En dat is zacht uitgedrukt. 

Hotel La Station

Deze straat is vernoemd naar twee broers, die beroemd zijn geworden door de twintig glas-in-loodramen die ze hebben gemaakt voor de St. Janskerk. Deze glazen zijn nu wereldberoemd. Aan het begin van deze straat stond een hotel, genaamd La Station (nou, als dat geen hint is?). Bij het hotel was een stalhouderij waar men rijtuigen kon huren. Helaas is dit pand in 1936 gesloopt om plaats te maken voor kantorencomplex van de MVZ, de voorloper van de ‘Goudse Verzekeringen’. Leuk feitje: H.H. van Heuveln is nog eigenaar geweest van het hotel, de latere eigenaar van Hotel de Zalm.

Nee, er gaat geen belletje rinkelen? Dan geven we nog een hint. Deze foto is genomen aan het einde van de straat die wij zoeken, precies de andere kant op van de ansichtkaart:

ansichtkaart
Foto: Nieuwepark

Weet je het al? We schreven er toevallig vorige week over. Het begin van de straat is drastisch veranderd, onder andere door het bombardement dat plaatst vond in 1944. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er bommen op dit gebied gegooid. Een deel van de straat was zo beschadigd, dat veel huizen niet meer gerestaureerd konden worden.

Nog steeds geen idee? Scroll dan snel verder naar de volgende foto, want dit herken je vast! Juist, ja. Het is de Crabethstraat. De foto is genomen vanaf het begin van de straat, aan de kant van het Stationsplein. Zag er wel even een stuk beter uit toen!

ansichtkaart
Foto: indebuurt Gouda

Heb jij de ‘Toen in Gouda’ van vorige week al gelezen?

station gouda

Toen in Gouda: Het station van Gouda

Ah, Station Gouda. Een plek van vele ergernissen, spannende ontmoetingen en nieuwe avonturen. Dankzi...

[Bron: Nieuwepark.nl]

Meer over

Toen in Gouda

adv.