Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ondergrondse kasteelgangen in Gouda: broodje aap of toch niet?

Door Eva van Dantzig 7 juli 2019

Ondergrondse kasteelgangen in Gouda? Dat klinkt wel heel mysterieus. Kan niet waar zijn, denk je nu vast! De een zegt broodje aap, maar volgens de ander is het de keiharde waarheid. Bestaan deze gangen echt? En lopen ze – zoals gezegd wordt – door tot onder de Hollandse IJssel?

Mysterieuze gangen

Gangenstelsel Gouda
Foto: Kasteelgouda.nl

Tijdens werkzaamheden aan de fundering van de Grote Volmolen in 1824, kwam er overdekte gang aan het licht. Deze had gemetselde wanden met nissen en zou hebben doorgelopen tot voorbij de rivierbedding. In 1879 werd bij een vervolgonderzoek diezelfde gang – van zo’n twintig meter lang – aangetroffen. Er werden diverse gewelven aangetroffen ook een gewelf richting de IJssel, maar geen gang onder de IJssel.

Toen er in 1901 een drie meter diepe verzakking bij de molen ontstond, werden de geruchten weer opnieuw aangewakkerd. Er werd een verbinding aangetroffen met hetgeen wat ze onder de molen al hadden gevonden.

Wichelroede

N. Klein onderzocht de gangen Gouda
Mevrouw N. Klein ziet de gangen Foto: Kasteelgouda.nl

In 1936 werd besloten om opnieuw onderzoek te doen naar het gangenstelsel. Dit besluit werd landelijk nieuws toen de Telegraaf dit oppakte. In 1937 kwam de wichelroedeloopster N. Klein vanuit Zeist naar Gouda. Zij ‘zag’ een groot gangenstelsel met een vertakking onder de IJssel door op een diepte van acht meter. Ook zou zij een gang richting Schoonhoven en een boerderij aan de andere kant van de dijk van Gouderak hebben gezien. Ze deed dit onder andere vanuit een roeiboot. Het moest praktisch onmogelijk zijn geweest om in de vroege middeleeuwen een tunnel te bouwen in de slappe bodem, maar mevrouw Klein kreeg toch het voordeel van de twijfel en er werd er een vervolgonderzoek ingesteld.

Uit het vervolgonderzoek bleek dat er inderdaad gangen aanwezig zijn, maar niet onder de Hollandse IJssel door. Ondanks al het onderzoek blijft de kennis beperkt. Laten we hopen dat toekomstige onderzoeken de waarheid aan het licht brengt.

Lees ook…

brand belvedere Gouda

Bijzonder om te zien: Belvedère bestaat al 150 jaar en zo zag het er vroeger uit

Belvedère bestaat al meer dan 150 jaar en dat maakt het een van de oudste horecazaken van Gouda. Doo...
nieuwehaven

Wow, dit herken je bijna niet meer terug: weet jij waar deze foto uit 1904 is genomen?

Soms lijkt het alsof de tijd in Gouda stil heeft gestaan. Toch zijn er door de jaren heen genoeg din...
gouda tweede wereldoorlog

Bijzondere oude beelden: zo zag Gouda eruit in de Tweede Wereldoorlog (deel 1)

Op 10 mei 1940 begint in Nederland de Tweede Wereldoorlog. Gouda is daarin een belangrijk knooppunt ...

adv.