Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Pikant weetje: Gouda had vroeger een bioscoop waar voornamelijk seksfilms gedraaid werden

Door Kirsten Spooren 16 februari 2020

Wat zijn we toch braaf tegenwoordig. Seksclubs zijn gesloten, sekswinkels zijn er niet en een bioscoop waar seksfilms gedraaid worden? Ondenkbaar! We kunnen het ons nauwelijks voorstellen nu, maar vroeger had je in Gouda een bioscoop waar geregeld seksfilms te zien waren.

Gouda telde vroeger veel bioscopen. Thalia Theater, Pathé aan de Kleiweg, Gouda vooruit, de Arcade Bioscoop…om er maar een paar te noemen. Ook aan de Oosthaven zat vroeger een kleine bioscoop, dat onderdeel was van het pand van de herensociëteit De Réunie. De bioscoop werd vernoemd naar deze sociëteit.

Gejaagd door de wind

Het pand aan de Oosthaven heeft een rijke geschiedenis. Het werd in de 17e eeuw gebouwd en daarna bewoond door rijke families. In 1843 werd er door een aantal bewoners een sociëteit opgericht: De Réunie.

Bij het pand zat een grote zaal en in 1931 werd dit een bioscoopzaal. De zaal had ruimte voor ruim 300 bezoekers en in 1939 draaide er voor het eerst een film in kleur: de nu klassieker Gone With the Wind.

Tekst gaat verder onder de foto.

bioscoop de reünie gouda
Foto: Streekarchief Midden Holland

Rode oortjes

In de jaren zestig kreeg de bioscoop een ‘slechte naam’. Er werden voornamelijk seksfilms gedraaid en alleen al van de posters in de vitrine kreeg je rode oortjes. De bioscoop werd daardoor ook wel de ‘vlooien bioscoop’ of een ‘jongensbioscoop’ genoemd. Naast seksfilms draaide ze ook voornamelijk actiefilms en westerns.

De bioscoop bleef bestaan tot 1971. Een brand betekende het einde van een een tijdperk en de bioscoop sloot voor altijd de deuren. Het pand zelf werd wel gerenoveerd en de herensociëteit De Réunie zit hier nog steeds.

Lees ook...

bordeel jan bik

Mysterie opgelost: dit is waarom seksclub Jan Bik nog steeds leeg staat

Aan de Nieuwehaven staat een vreemd, wit pand al enige jaren leeg. Je kunt er niet naar binnen kijke...
arcade bioscoop

We mochten binnenkijken in de oude Arcade Bioscoop en zo ziet het er nu uit

Even een filmpje pakken in de Arcade bios, wie deed dat nu niet? De oude bioscoop in de kazerne best...
feit gouda

Mysterie opgelost: wat was de Arcade Bioscoop vóór je er films kon kijken?

Deze zomer opent de Cheese Experience zijn deuren in het pand aan de Agnietenstraat. Vanaf 1987 zat ...

[bronnen: Facebookpagina Herinnert u zich Gouda van Toen,  Duizend jaar Gouda: een stadsgeschiedenis – Abels en De Filmkijker]

Meer over

Toen in Gouda

adv.