Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nostalgie: 5 x deze items had elke Gouwenaar vroeger wel in huis

Door Carin van der Meij 31 maart 2020

Een koffiemolen, een telefoon met draaischrijf: gaat er een belletje rinkelen? Het zijn allebei voorwerpen die vroeger in elk Goudse huishouden te vinden waren. Er zijn nog veel meer spullen die Gouwenaars vroeger hadden, maar nu nergens meer te vinden zijn. Ga er even voor zitten, want wij nemen je mee in huizen van toen.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Vierkante beeldbuis

©ANP

Een televisie anno 2020 is groot en erg dun. In de Goudse woonkamers ging dat er tientallen jaren terug iets minder subtiel aan toe. Om het formaat van een beeldbuis – groot en vooral heel vierkant – kon je niet omheen. Overigens wilde je dat ook niet, want een avondje voor de buis was één van de weinige bronnen van vermaak. Je had het helemaal goed voor elkaar als er ook nog een ingebouwde videorecorder in zat, dan kon je bijvoorbeeld ‘Spel Zonder Grenzen’ opnemen als je een afspraak had. Handig!

Zinken vuilnisemmer mét Gouda erop

zinken vuilnisemmer
Foto: Roel van Rossum

Je ziet ze af en toe nog voor de deur staan als vuilnisbak, ter decoratie of als bloembak: de zinken vuilnisemmer uit vroegere tijden mét plaatsnaam. Voordat we allemaal een kliko voor de deur hadden of een ondergrondse containers, gebruikte iedereen deze zinken bak.

Platenspeler

©ANP

Toegegeven, er zijn Gouwenaars die nog een platenspeler in huis hebben. Maar vaak toch ter decoratie, lekker vintage. Wilde je in de jaren ’60, ’70 muziek luisteren? Dan was een platenspeler the way to go. De muziek van The Beatles en Bob Dylan galmde door de Goudse woonkamers.

Door de introductie van de cd – veertig jaar geleden – werd de platenspeler vervangen voor een cd-speler. Overigens behoort die ook alweer tot een uitstervend ras, want veel Gouwenaars luisteren nu muziek via online streamingsdiensten.

Huistelefoon

©ANP

Voor de mobiele telefoon hadden bijna alle Gouwenaars een huistelefoon. Die werkte net zo goed als de nieuwste mobieltjes, maar hadden één voor de hand liggend nadeel: je kon ze natuurlijk alleen maar thuis gebruiken. Het feit dat je broer of zusje via de andere huistelefoon stiekem je gesprekken kon afluisteren, was ook zeker een nadeel.

De huistelefoon kwam in allerlei soorten en maten: eentje met een draaischrijf, een druktoetsen en veel later zelfs een draadloze telefoon. En herinner je nog de telefoongids? Good old times

Koffiemolen

André van Dantzig

De ouderwetse koffiemolen van Douwe Egberts heeft in veel keukens in Gouda gehangen. De molen vulde je met koffiebonen en door aan de hendel te draaien, werden de bonen gemaald. De heerlijke koffiegeur verspreidde zich al snel door het hele huis. Met de komst van koffieapparaten zijn dit soort molens overbodig geworden en dus ook bijna nergens meer te vinden in Goudse huishoudens.

Lees ook:

8 bizarre plaatjes van een heel stil Gouda

De stad is stil. Heel stil. Daar mogen we trots op zijn, met z’n allen. We zagen het hier al, maar o...

Binnenkijken bij Esli en Eva: ‘Binnen vijf dagen was alles af én zijn we verhuisd’

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Gouda. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het w...

5 x lichtpuntjes in Gouda tijdens deze crisis

Kun je wel een portie vrolijkheid gebruiken in de coronacrisis? Ondanks alle maatregelen die er geno...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Gouda

adv.