Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Langs Goudse Hofjes: Hofje van Letmaet

Door Kirsten Spooren 26 augustus 2018

Onze kaasstad heeft een aantal prachtige hofjes. Soms verstopt en soms heel bekend, zoals het Hofje van Letmaet. Maar wat weet jij eigenlijk over deze hofjes? Dit keer doken wij in het verleden van Gouda’s meest bekende hofje. 

Je bent er vast wel eens langsgelopen. Het Hofje van Letmaet ligt aan de Nieuwehaven en is herkenbaar aan de prachtige rode deur en indrukwekkende gevel. Wist je dat dit hofje al 400 jaar oud is?

Hofje van barmhartigheid

Zoals de meeste hofjes was het Hofje van Letmaet een weldadigheidsinstelling. Gouda heeft 25 van dit soort hofjes gehad. Het oudste bekende hofje stamt uit 1449, het laatste uit 1887. Meestal zijn de huisjes van het hofje eenvoudig met enkel een kamer met bedstede. Het poortgebouw mocht iets luxer, net zoals de woningen naast de poort. Een mooi voorbeeld hiervan is het Hofje van Letmaet aan de Nieuwehaven.

Christina Gijsbert

Christina Gijsbert was de weduwe van Floris Letmaet. Haar zoon Herman Letmaet benoemde in 1611 zijn moeder tot zijn enige erfgename. Hij wilde alleen wel dat zijn erfenis besteed zou worden aan een liefdadigheidsdoel, maar zijn moeder mocht zelf bepalen waaraan. Toen Herman overleed in 1614 kocht Christina een woning aan de noordzijde van de Nieuwehaven en liet zes woningen op het erf bouwen. In 1616 was het af en mochten er arme weduwen zonder kinderen wonen.

Jaren later kocht ze ook nog het naastgelegen pand en liet zij beide huisjes aan de straatzijde verbouwen tot drie woningen. Die werden bestemd voor arme weduwen mét kinderen.

Tekst gaat verder onder de foto.

hofje van letmaet
Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (CC BY-SA 4.0)

Tweede Wereldoorlog

De achterhuisjes zijn in 1743 nog vernieuwd en in 1840 werden er herstelwerkzaamheden uitgevoerd op de kosten van de gemeente. Om toch verzekerd te zijn van inkomsten worden er enkele huisjes verhuurd. Na de Tweede Wereldoorlog is er niet langer behoefte aan het hofje en raakt het vervallen.

Tot 1974 wordt er niks met het hofje gedaan. In dat jaar worden de drie woningen aan de Nieuwehaven gerestaureerd, waarbij de twee huizen rechts van de poort tot één woning worden samengevoegd. De zes huisjes op het erf zijn zo bouwvallig dat ze worden gesloopt.

Binnenkijken bij

Welke geluksvogel woont er in het Hofje van Letmeat? Voor onze rubriek ‘Woning van de Week‘ zouden we heel graag een keer binnen willen kijken. Ben jij of ken jij iemand die hier woont? Neem dan contact op via [email protected]

Lees ook:

Clarissenhof gouda

Verborgen hofjes van Gouda: het Clarissenhof

Onze kaasstad heeft een aantal prachtige hofjes. Soms verstopt en soms heel bekend, zoals het Hofje ...
Swanenburghshofje

Verborgen hofjes van Gouda: ’t Swanenburghshofje

We hebben een nieuwe rubriek op indebuurt: de (verborgen) hofjes van Gouda. Onze kaasstad heeft een ...

Meer over

Toen in Gouda

adv.