Kaasstad? Nee, vroeger waren wij dé bierstad van Nederland

Door Kirsten Spooren 3 februari 2019

Gouda staat natuurlijk bekend als een echte kaasstad, maar wist je dat Gouda vroeger dé bierstad van Holland was? Zelfs Brugge, Gent en Antwerpen waren dol op ons bier. En mogelijk komt het door ons dat Duitsland zo goed in bierbrouwen is geworden 😉 

Gouda heeft een rijk verleden en in de 15e eeuw had Gouda een belangrijke handel in bier. Vroeger was bier namelijk het belangrijkste drinken, want in de middeleeuwen hadden de mensen nog nooit van thee of koffie gehoord. Laat staan cola of chocolademelk. Alleen de rijken dronken wijn, de rest dronk bier. Dit was gezonder dan water en nog lekkerder ook (snappen wij heel goed).

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto ter illustratie | Publiek Domein

Bierhoofdstad

De brouwnijverheid is in de veertiende en vijftiende eeuw de voornaamste motor van de Goudse economie. In de 15e eeuw telde Gouda ruim 200 bierbrouwers. Kun je dat je voorstellen? We hebben nu nog maar één bierbrouwerij in Gouda (De Goudsche Leeuw). Van 200, naar één.

Het Ossenhooft

Een van de bekendste bierbrouwerijen uit die tijd is het Ossenhooft, gelegen aan de Westhaven. Het huis waar de bierbrouwerij zat, bestaat nog steeds. Het is nu een monumentaal grachtenpand. Het was goed verdienen als bierbrouwer en sommige bierbrouwers lieten grote huizen bouwen langs de Haven, die ook als pakhuis dienden.

De brouwerijen verdienen vooral veel geld aan het buitenland. Het meeste bier dat gebrouwen wordt, gaat naar Brugge, Gent en Antwerpen. Ook in Duitsland zijn ze dol op ons bier en veel van het gouden goedje werd naar Hamburg gebracht.

Tekst gaat verder onder de foto.

bierbrouwerijen in gouda
Het Ossenhooft op de Westhaven 63 te Gouda. Foto: Publiek Domein

Het einde van het Gouds bier

Toen de Tachtigjarige Oorlog in 1568 begon, kwam er een einde aan de bierhandel van Gouda. Bier kon namelijk niet meer geëxporteerd worden en de meeste brouwerijen verdwenen. Omdat vooral het noordwesten van Duitsland hun bier uit Gouda haalden, werden de Duitsers door de leveringsproblemen gedwongen om hun eigen bier te gaan produceren. Het is dus eigenlijk te danken aan Gouda de de Duitsers nu zulke fijne biertjes brouwen.

Lees ook…

anna van hensbeek

Grote Gouwenaars: wie was Anna van Hensbeek?

Er was eens een klein stadje dat groots was in heel veel dingen. Kaas bijvoorbeeld, om zo maar wat t...

Meer over

Toen in Gouda

adv.