Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Huh?! Er heeft ooit een gijzeling plaatsgevonden in het Stadhuis

Door Kirsten Spooren 28 oktober 2018

Wist jij dat het stadsbestuur van Gouda ooit gegijzeld is geweest? Dit gebeurde láááng geleden –  in het jaar 1672 – door een groep erg boze boeren uit de omgeving Waddinxveen en Boskoop. 

Natte voeten

De boeren waren het zat dat er zoveel wateroverlast was in de polders. Gouda weigerde namelijk om het land ten oosten van de Gouwe onder water te zetten, terwijl het maken van de Oude Hollandse Waterlinie in andere polders wel tot ongewone waterstanden leidde. Dit tot frustratie van de bewoners van de polders.

Boze boeren

Op 15 juli 1672 baande een groep boeren zich een weg door de stadspoort, richting het Stadhuis. Precies op dezelfde dag had het stadsbestuur al besloten om de sluizen rondom de stad tijdelijk te sluiten om het waterpeil te herstellen, maar het kwaad was al geschied. De boze boeren drongen het Stadhuis binnen en het stadsbestuur deed het voorstel om samen naar stadhouder Willem III te gaan.

Om zeker te zijn dat dit ook werkelijk ging gebeuren, gijzelde de boeren het stadsbestuur. De ramen van de burgemeester- en schepenkamers werden afgesloten en het Stadhuis werd door andere boeren rondom bezet.

Spannend, maar hoe liep het af?

De gijzeling duurde een hele dag en uiteindelijk lieten de boeren het stadsbestuur vrij na een dreigement vanuit het kamp van Willem III. De boeren verlieten niet alleen het Stadhuis, maar ook de stad. Wil je het hele verhaal lezen? Dat kan op Goudse Geheimen, dat geheel in het teken staat van 750 jaar (in 2022) Gouda.

Lees ook:

hartenerf gouda

Langs Goudse Hofjes: Hartenerf

Onze kaasstad heeft een aantal prachtige hofjes. Soms verstopt en soms heel bekend, zoals het Hofje ...
Kaasfeesten Burgemeester Gouda

Gouda 750: Goudse geheimen

Tijdens de Goudse Kaasfeesten vertelden Gouwenaars hun Goudse Geheim. Burgemeester Milo Schoenmaker ...

Meer over

Toen in Gouda

adv.