Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het Oude Weeshuis door de jaren heen: van aalmoezenierskamer naar hotel

Door Kirsten Spooren 15 september 2019

Verstopt achter de Sint Jan vind je één van de mooiste gebouwen van Gouda: het Weeshuis. Met zijn romantische binnenplaats, rode luiken en bijzondere gevel, is dit een favoriete plek van veel Gouwenaars. Maar is het altijd een weeshuis geweest? En wat wordt het nu?

Page 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Iedere Gouwenaar kent het Oude Weeshuis aan de Spieringstraat. Het bijzondere gebouw werd in 1642 gebouwd en is nu gedeeltelijk een rijksmonument. En ja, het is altijd een weeshuis geweest voor het een nieuwe bestemming kreeg.

Arme wezen

Lange tijd telde Gouda twee weeshuizen, namelijk het Heilige Geestweeshuis aan de Jeruzalemstraat en het Aalmoezeniershuis aan de Spieringstraat. Rijkere wezen gingen naar het Heilige Geestweeshuis en het Aalmoezeniershuis bood onderdak aan de arme wezen van Gouda. Het Aalmoezeniersweeshuis bestond al sinds 1599, maar in 1642 werd er besloten om een nieuw gebouw te bouwen: het huidige weeshuis.

weeshuis gouda
Ingang van het Weeshuis ca. 1910 | Foto: Streekarchief Midden-Holland

Door geldgebrek werd er in 1812 besloten om de twee weeshuizen samen te voegen in het nieuwe – en ruimere – gebouw. Ook waren er in die tijd minder wezen, omdat veel jongens in dienst moesten van het Franse Leger.

Tweede Wereldoorlog

Het weeshuis ving tijdens de Tweede Wereldoorlog een groep van veertig joodse kinderen op, die uit Duitsland gevlucht waren. Ook hebben enkele Goudse scholen gebruikt gemaakt van de lokalen in het gebouw. Na de Tweede Wereldoorlog hield het weeshuis op met bestaan.

weeshuis gouda
Groepsfoto van jongens uit 29-4-1928 | Foto: Streekarchief Midden-Holland

Bibliotheek

Pas in 1973 kreeg het Weeshuis een nieuwe functie. De openbare bibliotheek van Gouda nam een deel van het gebouw in beslag. Een ander deel van het gebouw – aan de Groeneweg – werd gebruikt door het gemeentearchief en het streekarchief (toen onder de naam Librije). In 2014 verhuisde de bibliotheek en het streekarchief naar de Chocoladefabriek aan Klein Amerika.

Weeshuis gouda
De oude bibliotheek uit 1980 | Foto: Facebookpagina Gouda Vroeger en Nu

Hotel

In het pand zit nu de lunchroom Zoet & Zalig, maar ook dat gaat snel veranderen. Eind 2019 verandert het Oude Weeshuis namelijk in een hotel, restaurant, foodbar én cocktailbar. Een totaal nieuwe functie dus voor deze prachtige locatie.

'Eten, verblijven en ontmoeten’ in het Weeshuis ensemble.

Het Weeshuis ensemble is een verzameling van unieke rijks- en gemeentelijke monumenten op een fantastische locatie in de binnenstad van Gouda. Het toekomstige gebruik van het ensemble zal verbonden worden met de rijke geschiedenis van de afzonderlijke gebouwen! Robert Winkel van Mei architects and planners geeft in de video een toelichting over de voorgestelde transformatie die invulling geeft aan het concept ‘eten, verblijven en ontmoeten’.

Posted by White House Development on Monday, 13 March 2017

parkeerplaats Weeshuis

Bewoners verrast: 40 bomen gekapt voor parkeerplaats hotel Weeshuis

Bijna duizend vierkantenmeter van de tuin van Oosthaven 17 wordt heringericht als parkeerplaats. In ...
weeshuis gouda

Nice! Er komt een hotel, restaurant, foodbar én cocktailbar in het oude Weeshuis

Het is al een tijdje bekend dat er iets nieuws in het voormalige Weeshuis zou komen, maar wat? Het b...

 

Page 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Gouda

adv.