Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het had weinig gescheeld of Gouda had niet meer bestaan: de grote brand in 1438

Door Eva van Dantzig 17 januari 2020

Wist jij dat een grote stadsbrand in 1438 bijna heel Gouda in as legde? Er bleef maar weinig van de stad over. We vertellen je er meer over:

Op 25 augustus 1438 werd Gouda getroffen door een grote stadsbrand. Bijna alle woningen van de stad brandden af. Doordat vrijwel alle huizen uit hout bestonden en rieten daken hadden greep de brand in no time om zich heen. Het schijnt zelfs zo erg geweest te zijn, dat er slechts vier of vijf woningen gespaard bleven.

Stadhuis

Gouda was voor die tijd een aardig grote stad. Schattingen geven aan dat er rond 1400 al meer dan 5.000 inwoners waren. Ook het Stedelijk archief werd door brand verwoest, waardoor er nauwelijks documenten van voor 1437 bewaard zijn gebleven. Om die reden werd er bij de herbouw van de stad een groot plein rond het Stadhuis gemaakt. Hierdoor zou een eventuele volgende brand minder makkelijk overslaan op het Stadhuis.

Filips de Goede

Direct na de brand werd begonnen met de herbouw van Gouda. Landsheer Filips de Goede hielp hierbij. Hij verleende vrijstelling van belastingen en schonk geld voor de herbouw van de Sint-Janskerk. In een bewaard gebleven brief van 16 april 1439 deed hij een beroep op:

“alle Bailuiwen, scouten, Bourgemeesten, scepenen, Raiden, goede luyden ende ondersaten overall in onsen landen van Brabant, Vlaenderen, Hollant, Zeelant ende Vrieslant bynnen steden en daer buyten”

om geld te geven, zodat de kerk en de godshuizen van Gouda weer herbouwd konden worden.

Lees ook…

Deze 5 dingen heb je sowieso gedaan als je in Gouda bent opgegroeid

Gouda is echt een topstad om op te groeien als kind. En omdat je als volwassene nog weleens vergeet ...
herthuis

Dit pand aan de Markt was vroeger een herberg voor prinsen en koningen

Wanneer we het hebben over een herberg op de Markt, denken de meeste mensen vaak gelijk aan De Zalm,...

Goeie ouwe tijd: deze zaken verdwenen de afgelopen tien jaar uit Gouda

Doei, dag, tot nooit meer ziens! We hebben de afgelopen jaren heel wat winkels zien vertrekken uit o...

Meer over

Toen in Gouda

adv.