Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit familiebedrijf bestaat al 160 jaar: ‘We waren de eerste wasmachinefabrikant in Nederland’

Aangeboden door Gebr. Bakker & Zn. 8 juli 2020

Wat ooit begon als klompenmakerij, is tegenwoordig een moderne en eigentijdse woonwinkel. Gebroeders Bakker & Zn is een familiebedrijf waar inmiddels de zesde generatie werkzaam is.

De stichter van de firma kwam uit Polsbroek: Andries Bakker. Andries was 22 jaar toen hij in 1855 in Haastrecht aankwam om daar als klompenmaker aan de slag te gaan. Niet lang na zijn aankomst vond hij zijn bruid Cornelia Smit. Ze woonden samen in een huis op de Hoogstraat. Hier begon Andries in 1860 zijn klompenmakerij. In datzelfde jaar werd ook hun zoon Aart geboren. Later kwamen daar nog drie kinderen zijn.

Tekst gaat verder na de foto.

Gebr. Bakker & Zn.
©Gebr. Bakker & Zn

Klompenmakerij

“In de klompenmakerij werd eigenlijk alles voor de boer gemaakt wat van hout was; kaasvaten, bezemstelen en nog veel meer”, vertelt Arnout, de zesde generatie van Gebr. Bakker & Zn. In de tweede helft van de 19e eeuw ontstond namelijk een enorme behoefte aan kaasvaten, karnen en andere gereedschappen. Andries was handig, flexibel en ondernemend en speelde ook graag in op de nieuwe marktbehoefte van ladders, trappen, stelen, luxe plantenbakken en tuingereedschap. Zo groeide de klompenmakerij uit tot een veelzijdige kuiperij en gereedschapmakerij.

Tekst gaat verder na de foto.

©Gebr. Bakker & Zn

De Waschmachine

Al voor de eeuwwisseling werd de omzet zo groot dat de fabriek over moest op stoomaandrijving. Arie ontwierp en bouwde eigenhandig al die machines en ook alle nieuwe producten. Eén van de innovaties was de ‘waschmachine’. Bakker werd hiermee de eerste fabrikant in Nederland van de wasmachine.

‘De zaak werd opnieuw te klein’

Eind 1904 kregen beide broers de leiding van de firma en werd de vennootschap ‘Gebroeders Bakker’ opgericht. Enkele jaren later was de zaak opnieuw te klein. De twee woonhuizen naast de fabriek werden ingericht al magazijn.

Bedrijfscrisis

Op dit moment staan Cor en Adri Bakker en hun zoon Arnout centraal in het bedrijf. “Voor zover mijn herinneringen gaan, heb ik mijn kinderjaren onbezorgd doorgemaakt. Maar dat gold zeker niet voor mijn familie”, vertelt Cor. Er kwam namelijk een bedrijfscrisis. “Opa Cor bereikte in 1956 de pensioengerechtigde leeftijd. Voor zover ik weet heeft hij maar één maand van zijn pensioen kunnen genieten en is toen overleden. Het ging slecht met de zaak en mijn vader heeft nog geprobeerd de zaak te verkopen, maar dit mislukte.”

Tekst gaat verder na de foto.

Gebr. Bakker & Zn.
Foto: indebuurt Gouda

Meubelonderdelen

Het werk nam steeds verder af. “Toen is mijn vader begonnen met het toeleveren van onder andere tv-tafelpootjes aan meubelfabriek Mulder in Waddinxveen. Het fabriceren van meubelonderdelen werd al gauw uitgebreid met handelen in deze spullen.”

‘Er werden meubelen uit onze woonkamer verkocht’

Het fabriceren ging nog wel door, maar wanneer er een klant kwam, werd de machine uitgezet, het stof overal afgeklopt en de klant geholpen. “Mijn vader kwam dan met de klant binnen om koffie te drinken, de tv moest uit en wij moesten ons rustig houden. Ook zijn er diverse meubelen uit onze woonkamer verkocht. De handel ging steeds beter en er werd voor de verandering wat verdiend.”

In 1974 stopt de fabriek met het fabriceren en kwam de focus op meubels inkopen en doorverkopen te liggen. “Toen ik in het bedrijf kwam, hadden we eerst alleen meubels, maar er kwamen later ook vloeren en gordijnen bij”, vertelt Cor. “Mijn zoon Arnout is de zesde generatie in het bedrijf.”

Tekst gaat verder na de foto.

V.l.n.r. Adri, Arnout en Cor Bakker © indebuurt Gouda

Woninginrichting

Arnout kwam in 2003 in het familiebedrijf te werken. “Dat is altijd het idee geweest”, vertelt hij. “Het werd mij op mijn tiende al gevraagd.”

Inmiddels is Gebr. Bakker & Zn. niet meer weg te denken uit de wereld van woninginrichting. “We verkopen eigenlijk alles wat te maken heeft met wonen. Van banken en bedden tot vloeren en raambekleding. We zijn flink met onze tijd zijn meegegaan en onze focus ligt nu meer op de losse elementen voor een woonkamer. Want wie koopt er nog een complete woonkamer in één keer tegenwoordig?”

De showroom van Bakker heeft zo’n groot oppervlak dat we eigenlijk niet weten waar we moeten kijken. Onze tip: ga zelf maar eens kijken bij deze toffe zaak!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Gebr. Bakker & Zn.. Meer over Gebr. Bakker & Zn. ontdekken?

Gebr. Bakker & Zn. woonwinkels

Gesloten09:30 - 18:00

Hoogstraat 32, Haastrecht

Bekijk meer:woonwinkels

adv.