Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder om te zien: Belvedère bestaat al 150 jaar en zo zag het er vroeger uit

Aangeboden door Belvedère 4 juli 2019

Belvedère bestaat al meer dan 150 jaar en dat maakt het een van de oudste horecazaken van Gouda. Door de jaren heen is er aardig wat gebeurd waaronder een brand in 2006. Wij vertellen de verhalen en delen oude foto’s met je.

We beginnen in 1868. De uitspanning (van oorsprong de plaats waar rijtuigen van frisse paarden werden voorzien) die dan al aan de Markt zit, krijgt voor het eerst de naam Belvedère. Over de beginperiode is niet veel bekend. “Belvedère was lange tijd vooral een brasserie en koffiezaak”, vertelt Boele Sluijter, eigenaar van de zaak. “Sinds mijn ouders het 15 jaar geleden hebben overgenomen is er in elk geval veel meer nadruk op het dineren komen te liggen.”

Tekst loopt door onder de foto.

Belvedère Gouda
Foto: Belvedère

Mooi uitzicht

De naam betekent mooi uitzicht en dat heeft natuurlijk te maken met het zicht op het Goudse Stadhuis, dat in 1868 al eeuwen op de Markt stond. Omdat het restaurant verschillende eigenaren heeft gehad, is de naam wel eens veranderd. De laatste keer gebeurde dat in 2000. De nieuwe eigenaar Gerard Gijsbertsen opende de zaak na een verbouwing vlak voor Kaarsjesavond onder de naam ’t Vervolg.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Belvedère

De naam is een begrip

Hinke Schotanus werkte er toen al. “Ik ging steeds mee met nieuwe eigenaren en wilde ook graag blijven. Ik heb het hier altijd naar mijn zin gehad en in al die jaren bouw je ook een band op met de vaste klanten. Dat het op een gegeven moment een andere naam kreeg, was voor mij wel even wenen. Ik wist ook niet wat de mensen ervan zouden vinden. Het heeft niet lang geduurd. Negen maanden later stopte de uitbater er alweer mee en de nieuwe eigenaren brachten de oude naam terug.” Boele: “De naam is zo’n begrip. Ik zou er echt niet aan willen komen.”

Tekst loopt door onder de foto.

Brand Belvedère
Foto: Pim Mul

Brand

Maar in 2006 gebeurde er iets verschrikkelijks. Er brak brand uit bij Belvedère. Boele en Luuk werden door hun ouders langzaam geïntroduceerd in de zaak. Ze werkten er vooral in het weekend. Ze waren in elk geval niet in de zaak toen in 2006 brand uitbrak en het pand in de as werd gelegd. Boele: “Ik weet nog precies waar ik was. Ik zat op de middelbare school. Ik werd gebeld in de klas. Eerst negeerde ik dat, maar toen de telefoon nog een keer ging, had ik mijn ouders in tranen aan de lijn. Wanneer je er niet bij bent, kun je je er moeilijk een beeld bij vormen hoe erg het is. Daarna zag ik de overgang bij mijn ouders van heel verdrietig tot aan het enthousiasme voor het realiseren van iets nieuws. Met hulp van de gemeente en de aannemer is het pand in 3,5 maand weer opgebouwd.”

Tekst loopt door onder de foto.

Belvedère
Foto: Belvedère

Luuk en Boele

In 2010 kregen Luuk en Boele de vraag of ze de zaak van hun ouders wilden overnemen. Luuk zei eigenlijk meteen ja. Boele had wat langer nodig. Maar samen zijn ze de uitdaging aangegaan.

“Als we ergens een trend zien, kijken we hoe we die hier kunnen toepassen zonder de vaste klanten voor het hoofd te stoten, maar er toch nieuwe klanten mee kunnen trekken.” Wat Boele Sluijter betreft wordt de 175 jaar met Belvedère moeiteloos gehaald. “We zijn ondernemers en vinden dit werk veel te leuk.”

Inmiddels hebben de broers nóg een zaak geopend in Gouda, Casa Chow. Boele en zijn vriendin Joy runnen de zaak, maar broer Luuk is ook vaak in de streetfoodbar te vinden.


Meer over Belvedère ontdekken?

Belvedère lunch

Geopend09:00 - 00:00

Markt 45, Gouda

Bekijk meer:lunch

Lees ook:

brand belvedere Gouda

Weet jij het nog? De brand bij restaurant Belvedere

Een grote brand in het centrum van Gouda. Het gebeurt niet vaak, maar als het gebeurt vergeet je het...
Belvedère Gouda

Kelly, Fabian en Djuri werken al jaren bij Belvedère: ‘Er zat een vrouw met een slang om haar nek op het terras’

Belvedère bestaat al 150 jaar en is een begrip in Gouda. "We werken eigenlijk al jaren met een behoo...
flexwerken Gouda TOFF Concept

Hmmm: 7 x hier eet je de lekkerste tosti’s in Gouda

Brood en gesmolten kaas, wie is er niet gek op? Een tosti kan altijd, of je nou gaat voor een lekker...

adv.