7 x aan deze vrouwen danken wij onze straatnamen in Gouda

Soms loop je door een straat en denk je: hé, waarom heet deze straat eigenlijk zo? Veel straten in Gouda zijn vernoemd naar hun functie (Turfmarkt), iemands beroep (Blauwstraat) of naar een belangrijk persoon uit de geschiedenis van de stad of het land. Aan welke vrouwelijke Gouwenaars danken wij onze straatnamen? Onze nieuwe gastredacteur Esmée Straver ging op onderzoek uit. 

Anna van Hensbeek, Anna van Hensbeeksingel

anna van hensbeek
Foto: Uithangbord in het Museum van Gouda

Anna van Hensbeek (1750-1808) was een echte stoere Goudse. Als stadsvroedvrouw had ze een heuse reputatie opgebouwd in Gouda, maar kwam uiteindelijk in conflict met het stadsbestuur. Anna weigerde namelijk de toegeschreven werkwijze voor vroedvrouwen te volgen. Ze vroeg niet aan ongehuwde moeders wie de vader van het kind was, terwijl ze wel verplicht was deze vraag te stellen. Als de vader namelijk niet bekend was, dan draaide de stad op voor de onkosten. Logisch dat het stadsbestuur dit kwalijk vond. Gouda verbood Anna om haar beroep binnen de stad uit te oefenen. Anna liet zich hier echter niet door tegenhouden en zette haar werkzaamheden voort in haar huis aan de Kattensingel, nét buiten de stadsmuren van Gouda.

 • Grote Gouwenaars: wie was Anna van Hensbeek?

  Er was eens een klein stadje dat groots was in heel veel dingen. Kaas bijvoorbeeld, om zo maar wat te...

  anna van hensbeek

Helena van Rietberg, Helena van Rietbergstraat

Door AgaathOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

Helena Theodora Kuipers-Rietberg (1893-1944), is ook wel bekend als verzetsstrijder Tante Riek. Helena woonde in de jaren ’30 langs de Duitse grens en was fel tegen de praktijken die zich aan de andere kant van de grens ontwikkelde. Toen de oorlog uitbrak gingen zij en haar gezin al vroeg bij het verzet. Ze begon haar verzetswerk door twee onderduikers in huis te nemen en hielp in 1942 mee met het opzetten van de grootste verzetsorganisatie van Nederland; de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (en later ook de Landelijke Knokploegen). In 1944 werd Tante Riek getipt dat er een arrestatie in gang werd gezet, waarna zij en haar man onderdoken. Na drie maanden ondergedoken te zijn in een sigarenfabriek werd Tante Riek verraden. Ze overleed in gevangenschap in 1944.

Wilhelmina van Pruisen, Wilhelmina van Pruisenstraat

© Publiek Domein

Frederica Sophia Wilhelmina van Pruisen (1751-1820) was de vrouw van stadhouder Willem V, die tijdens zijn ambtsperiode goed in de problemen kwam. De Republiek was in de achttiende eeuw enorm verdeelt: er waren de prinsgezinden, die achter de stadhouder (en zijn vrouw) stonden en de patriotten, die de stadhouder afkeurden en een democratie wilde zoals in Frankrijk of Amerika. De Republiek balanceerde op het randje van een burgeroorlog. Willem V en Wilhelmina werden uit Den Haag verjaagt, maar Wilhelmina liet het daar niet bij zitten. Ze vertrok op 28 juni 1787 naar Den Haag om voor haar man te pleiten, maar het Goudse vrijkorps hield haar bij Haastrecht tegen. Dit maakte het onmogelijk voor Wilhelmina om verder te reizen en uiteindelijk keerde terug. De aanhouding is nu bekend als de Aanhouding bij de Goejanverwellesluis. De aanhouding van het Goudse vrijkorps zorgde voor een inval door Frederik Willem II van Pruisen, Wilhelmina’s broer, waarna Willem en Wilhelmina veilig terugkeerde naar Den Haag.

Jacoba van Beieren, Gravin Jacobastraat

© Publiek Domein

Jacoba van Beieren (1401-1436) was gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. Jacoba volgde haar vader op 16 jarige leeftijd op als gravin, maar haar oom Jan van Beieren had ook interesse in het graafschap. Ze streden over de titel, maar uiteindelijk bleef Jacoba gravin. Na de dood van haar oom, laaide de strijd opnieuw op. Deze keer vocht ze met Filips de Goede om haar titel. Het strijdveld: Gouda, Oudewater en Schoonhoven. Jacoba woonde in het Kasteel van Gouda, terwijl haar troepen vochten bij, onder andere, de Gouwesluis. Als dank voor de steun die ze van de Goudse schutters kreeg tijdens de gevechten schonk Jacoba een gouden miskelk, die je vandaag de dag in Museum Gouda terug kan vinden.

Emma van Waldeck-Pyrmont, Emmastraat

© Publiek Domein

Emma (1858-1934), geboren als – hou je vast – Adelheid Emma Wilhelmina Theresia, Prinses van Waldeck en Pyrmont, was de vrouw van koning Willem III en de moeder van koningin Wilhelmina. Na de dood van Willem in 1890 werd Emma regentes, omdat haar dochter Wilhelmina (die door de dood van haar vader koningin Wilhelmina was geworden) nog maar 10 jaar oud was. In haar rol van regentes nam Emma de koninklijke taken over tot haar dochter oud genoeg was. Emma was een goede regentes die zich, in tegenstelling tot haar man, aan de regels van de Nederlandse wetten hield. Ook was ze een strenge moeder waardoor Wilhelmina zich, zodra ze oud genoeg was en de kans had, los trok van haar moeder. Toch deed Wilhelmina niet alles op eigen houtje, want als ze advies nodig had over belangrijke zaken keerde ze toch naar haar moeder voor wijze raad.

Louise de Coligny , Louise de Colignystraat

© Publiek Domein

Louise de Colony (1555-1620) was de vierde vrouw van Willem van Oranje. Louise was een protestantse in een tijd dat dit nog verboden was. Het katholieke geloof was de norm in de zestiende eeuw, iedereen die dit geloof niet aanhing was een ketter en werd vervolgt. Het huwelijk met Willem van Oranje was Louise haar tweede huwelijk. Haar eerste man Charles de Téligny, was een diplomaat en werd in 1572 vermoord omdat hij protestants was. Louise trouwde in 1583 met Willem, het enige jaar sinds 1572 dat ze geen rouwkleding droeg. Maar nog geen jaar later was Louise opnieuw weduwe; Willem van Oranje werd in 1584 in Delft doodgeschoten door Balthasar Gerards. Louise bleef in de Nederlanden woonden en voedde de kinderen van Willem op, maar toen ze tevergeefs de executie van Johan van Oldenbarnevelt probeerde te voorkomen bij haar stiefzoon prins Maurits, vertrok ze terug naar Frankrijk en bleef ze daar tot haar dood in 1620.

Juliana van Stolberg, Juliana van Stolbergstraat

© Publiek Domein

Opnieuw een familielid van Willem van Oranje: Juliana van Stolberg (1506-1580), de moeder van Willem van Oranje. Ook Juliana was, net als haar schoondochter, protestants. Toen in 1566 de opstand tegen de Spanjaarden uitbrak reisde ze dan ook direct naar de Nederlanden om haar zoons bij te staan, zowel met raad als financieel. Juliana is vooral bekend door een aantal brieven die van haar bewaard zijn gebleven. In deze brieven riep ze haar zoons op om niet te losbandig te zijn met vrouwen, niet te drinken en te vloeken. In de geschiedenis was Juliana in de schaduw van haar zoon bijna vergeten geraakt, maar koningin Wilhelmina vernoemde in 1909 haar dochter (de latere koningin Juliana) naar haar. Juliana van Stolberg werd gezien als de stammoeder van het huis van Oranje-Nassau.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Toen in Gouda

Ga naar “Met de tram naar de Markt: vroeger kon het in Gouda”

Met de tram naar de Markt: vroeger kon het in Gouda

tram gouda
Ga naar “40 jaar Jeugdjournaal: 7 x deze Goudse nieuwtjes kwamen voorbij”

40 jaar Jeugdjournaal: 7 x deze Goudse nieuwtjes kwamen voorbij

schaatsbaan sint jan
Ga naar “Zoek de verschillen: herken jij deze Goudse straat nog terug?”

Zoek de verschillen: herken jij deze Goudse straat nog terug?

In onze gids

Ga naar “House of Fashion – By Olga”

House of Fashion – By Olga

 • Kleiwegstraat 6-8
 • Kledingwinkels
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Outdoor Gouda”

Outdoor Gouda

 • Nieuwehaven 45a
 • Sportwinkels
 • Gesloten
Outdoor Gouda

Nu gesloten

Ga naar “De Griek Gouda”

De Griek Gouda

 • Wijdstraat 17
 • Griekse restaurants
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Heerlijke Appelmeisjes voor maar € 1,65”

Heerlijke Appelmeisjes voor maar € 1,65

 • Banketbakkerij De Vlaam
 • Geldig t/m 23 januari 2021

Topper

Ga naar “Te Koop: Lage Gouwe 232, 234 en Nieuwehaven 336 te Gouda”

Te Koop: Lage Gouwe 232, 234 en Nieuwehaven 336 te Gouda

 • Klein Makelaardij
 • Geldig t/m 23 januari 2021

Topper

Vacatures

Ga naar “Thuiszorg planner”

Thuiszorg planner

 • Luba Uitzendbureau Den Haag
 • Parttime
Ga naar “Tijdelijke Telefoniste”

Tijdelijke Telefoniste

 • Olympia
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Financieel Medewerker Logistiek”

Financieel Medewerker Logistiek

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Verzorgende 3 IG Gouda – Zuid Oost”

Verzorgende 3 IG Gouda – Zuid Oost

 • Vierstroom Zorg Thuis BV
 • Parttime
Ga naar “medewerker orderadministratie”

medewerker orderadministratie

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Stadswandeling langs Goudse horeca”

Stadswandeling langs Goudse horeca

 • 23 januari 2021
stadswandeling gouda
Ga naar “DJ Stream – SoulSpect”

DJ Stream – SoulSpect

 • StudioGonz
 • 30 januari 2021