Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

6 x verzamelingen waar elke Gouwenaar als kind aan meedeed

Door Carin van der Meij 7 april 2020

In onze stad wonen vast Gouwenaars die een indrukwekkende collectie hebben van postzegels, munten of stripboeken. Maar eens in de zoveel tijd was niet één stadsgenoot, maar heel Gouda in de ban van een verzameling. Slaapkamers puilden uit. Herken je deze verzamelingen nog? 

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Flippo’s

©ANP

In de jaren ’90 was heel Gouda in de ban van de flippo. Een schijfje van kunststof of karton met een stripfiguur erop afgebeeld. De flippo’s waren verstopt in de zakken chips van Smiths. Slim, want de zakken waren niet aan te slepen. Onder Goudse kinderen was het zo populair dat de mappen vol flippo’s elke dag mee naar school moesten.

Knikkers

©ANP

Knikkeren is al eeuwenlang een populair spel onder Goudse kinderen en wordt nu nog steeds gespeeld. Strijden om andermans ukkie’s, bonken of stuiters: het kon zenuwslopend zijn.

Pokémon

©ANP

Bij het horen van deze termen gaan we je een ‘oh ja’-momentje bezorgen: Pokémon, Energy en Trainers. In 1999 was de introductie van het ruilkaartspel van Pokémon en dat werd in Gouda een hit. Had je als kind je zakgeld binnen? Dan rende je naar Intertoys om nieuwe Pokémon-kaarten te scoren. Fanatiek werd er onderhandeld en spelletjes gespeeld om de coolste Pokémon te verzamelen.

Trollen

©Pixabay

Laten we eerlijk zijn: mooi zijn ze niet, maar populair waren ze zeker in de jaren ’80 en ’90. De trollen hadden allemaal felgekleurd haar dat recht overeind stond. Kinderen stonden in de rij bij Bart Smit om een trol aan hun collectie toe te voegen.

Voetbalplaatjes

©Pim Mul voor AD

Het verzamelen van voetbalplaatjes is door generaties Gouwenaars gedaan. Tien, twintig en dertig jaar geleden was het verzamelen van voetbalspelers op kaarten of stickers al populair. Nu zie je nog steeds kinderen bij de supermarkt in Gouda staan, op zoek naar Gouwenaars die hun plaatjes willen afstaan.

Diddl

©Flickr

Je hoorde er als Gouwenaar echt niet bij als je vroeger niet iets had van Diddl. Je weet wel, die witte muis. Uren stonden kinderen in Gouda in boekhandels of bij de Diva aan de Korte Groenendaal om de uitgebreide collectie van Diddl te bewonderen én te kopen.

Lees ook:

paaseieren gouda

Pasen 2020 in Gouda: bij deze zaken kun je een heerlijke paasbrunch bestellen

Waarschijnlijk ziet je agenda er rond de paasdagen iets anders uit dan normaal. Geen familiebezoek o...

Pasen 2020: dit zijn de openingstijden van de supermarkten in Gouda

Pasen is dit jaar toch even iets anders dan we gewend zijn. Vanwege het coronavirus blijven we allem...
gouda jaren 60

[VIDEO] Deze unieke beelden laten zien hoe Gouda er in de jaren ’60 uitzag

We delen regelmatig foto's en verhalen van Gouda door de eeuwen heen, maar een video spreekt altijd ...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Gouda

adv.