Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

6 x aan deze Gouwenaars danken wij onze straatnamen

Door Redactie Gouda 13 oktober 2019

Soms loop je door een straat en denk je: hé, waarom heet deze straat eigenlijk zo? Veel straten in Gouda zijn vernoemd naar hun functie (Turfmarkt), iemands beroep (Blauwstraat) of naar een belangrijk persoon uit de geschiedenis van de stad of het land. Aan welke Gouwenaars danken wij onze straatnamen? Onze nieuwe gastredacteur Esmée Straver ging op onderzoek uit. 

Geschreven door: Esmée Straver

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Jan Bleuland, de Bleulandweg

Door Pieter Christoffel Wonder – via nl.wikipedia (originele text : Abels, P.H.A.M. e.a. (red.) “Duizend jaar Gouda; Een stadsgeschiedenis”, Hilversum: Uitgeverij Verloren, 2002.), Publiek domein.

Prof. Dr. Jan Bleuland (1756-1838) was aan het eind van de achttiende eeuw stadsarts van Gouda. Daarnaast schreef hij een aantal belangrijke medische stukken. Niet alleen de Bleulandweg, maar ook de Bleulandlocatie van het Groene Hart Ziekenhuis heeft zijn naam te danken aan stadsdokter Bleuland. Jan ging naar school aan de Groeneweg en studeerde medicijnen in Leiden. Samen met zijn vrouw kocht hij een huis aan de Westhaven. Vanuit daar zorgde hij voor zieke Gouwenaars, niet gek dus dat de Bleulandweg en het Bleulandziekenhuis naar hem vernoemd zijn.

Karel Frederik Otto James, Burgemeester Jamessingel

Door Anefo – Arrayhttp://proxy.handle.net/10648/aa6d78b2-d0b4-102d-bcf8-003048976d84, CC0

Karel Frederik Otto James (1899-1971) was, zoals de straatnaam ook al weggeeft, burgemeester van Gouda. James volgde in 1938 Egbertus Gaarlandt (aan wie de Burgemeester Gaarlandtsingel zijn naam te danken heeft) op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Karel, die toen niet in functie was, opgepakt. Hij bracht één jaar door in het Oranjehotel in Scheveningen, omdat hij vermoedelijk een Duitse officier had beledigd. James werd na zijn tijd in de gevangenis verbannen uit Gouda en dook onder in Rotterdam. Op de dag van de bevrijding, 5 mei 1945, meldde James zich onmiddellijk op het Stadhuis om zijn rol als burgemeester weer op te pakken. Hij was nog ruim 20 jaar burgemeester van Gouda en werd benoemd tot ereburger.

Hieronymus van Alphen, Eerste en Tweede Hieronymus van Alphenstraat

Door H.J. Backer – Schouten, J. in: Wie waren zij? Een reeks van Goudse mannen en vrouwen die men niet mag vergeten. Alphen aan den Rijn, 1980 Repro-Holland, Publiek domein

Gouda kent niet één, maar twee straten die naar Hieronymus van Alphen (1746-1803) zijn vernoemd. De in Gouda geboren Hieronymus van Alphen was dichter en voornamelijk bekend door zijn kindergedichtjes, zoals Hoe dankbaar is myn kleine hond en De Pruimenboom. Dat er gedichtjes speciaal voor kinderen werden geschreven was niet heel gebruikelijk in de achttiende eeuw. Hieronymus van Alphen was met zijn gedichtjes dan ook vernieuwend. Zijn dichtbundels werden vertaald in het Frans, Duits, Engels en Maleis, maar de schrijver van de beroemde woorden ‘Jantje zag eens pruimen hangen,’ kwam dus gewoon uit Gouda!

Dirck en Wouter Crabeth, Crabethstraat en Crabethpark

Portretten van Wouter en Dirck Crabeth uit de St. Janskerk te Gouda

De broers Dirck Pieterszoon Crabeth en Wouter Pieterszoons Crabeth waren Goudse glazeniers. Zij kregen de opdracht om de bekende gebrandschilderde ramen voor de Sint Janskerk te maken. De oude glazen waren in 1552 in een grote brand verwoest. De Gebroeders Crabeth hebben uiteindelijk van de 72 gebrandschilderde ramen er ongeveer 20 ontworpen en geblazen. Daarmee zijn Dirck en Wouter Crabeth de bekendste makers van de Goudse Glazen en wel een straatnaam waardig.

Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn, Van Bergen IJzendoornpark

Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn

Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn (1824-1895) was ook burgemeester van Gouda. Hij kwam uit een echte Goudse burgemeestersfamilie, ook zijn vader en opa waren burgemeester van Gouda geweest. Onder Burgemeester van Bergen IJzendoorn kwam er een treinverbinding tussen Gouda en Den Haag, een tramverbinding met Oudewater en Bodegraven, werd de waterleiding aangelegd en werden het Stedelijk Museum en archief opgericht. Na zijn dood liet hij Gouda een groot geldbedrag na, ruim 40.000 gulden, waarmee de stad het Van Bergen IJzendoornpark bouwde.

Rudolph Lodewijk Martens, Burgemeester Martenssingel en Martensstraat

Rudolph Lodewijk Martens

Rudolph Lodewijk Martens (1863-1917) was geen geboren en getogen Gouwenaar, maar was wel burgemeester van Bodegraven én Gouda. Martens werd namelijk geboren in Soerabaja, Nederlands Indië. Wanneer hij precies naar Gouda kwam weten we niet, maar in 1895 werd hij burgemeester. Martens zorgde onder andere voor een pensioenfonds voor Goudse ambtenaren en was nauw betrokken met de plannen om Gouda buiten de singels uit te bereiden. In 1897 werd hij zelfs benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Lees ook:

Weet je nog? ‘Voor hetzelfde geld eet je brood van Kranendonk’

De slogan 'Voor hetzelfde geld eet je brood van Kranendonk' zal bij vele Gouwenaars een belletje doe...

Zonde! Deze Goudse gebouwen hadden nooit gesloopt mogen worden

In Gouda hebben we veel historische gebouwen, maar in de loop der jaren zijn er toch veel gebouwen g...

Gouda toen en nu: deze oude foto’s laten zien hoe erg Gouda is veranderd (of juist niet)

Vind jij het ook zo leuk om oude foto’s te bekijken van onze geliefde stad? Wij wel! Gouda is door d...
rembrandt van rijn

Heftig: Rembrandt van Rijn sloot zijn minnares op in de vrouwengevangenis van Gouda

Wat hebben schilder Rembrandt van Rijn en Gouda met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht niet zo vee...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Gouda

adv.