Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

9 x ketens die vroeger een winkel in Gouda hadden

Door Carin van der Meij 12 augustus 2020

In de loop der jaren hebben veel ondernemers geprobeerd een vestiging in Gouda te openen. De één succesvol, de ander iets minder. Wij doken de archieven in op zoek naar ketens die vroeger een shop in onze stad hadden. Herken jij ze nog?

Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

Free Record Shop

Boekenvoordeel en Free Record Shop in 2017 © Google Streetview

Free Record Shop was vroeger dé winkel voor al je video’s, cassettes, cd’s en grammofoonplaten. In Gouda had je een vestiging in de Hoogstraat. Het is Free Record Shop niet gelukt om succesvol te blijven. In 2014 is de keten failliet verklaard en overgenomen door Boekenvoordeel, waar nu een shop-in-shop van de muziekwinkel zit.

Kijkshop

© Raymond Aarsman

Nog een keten die het niet heeft gehaald in Stadsnaam: Kijkshop. In de winkel stonden veel producten in glazen kasten en moest je een medewerker roepen om iets van dichtbij te kunnen zien.

Niet alleen in onze stad stond na het vertrek van de Kijkshop een groot pand leeg, twee jaar geleden viel het doek voor het complete bedrijf. Alle filialen in het land gingen dicht. Sinds december 2019 heeft de Kijkshop wel een doorstart gemaakt als webshop. Het oude pand van Kijkshop is nu compleet gerenoveerd en je vindt hier nu Kempkes Optiek.

V&D

Archiefbeeld ©Pim Mul

Vroom en Dreesmann, beter bekend als de V&D, kan natuurlijk niet in dit overzicht ontbreken. Jaren heeft dit warenhuis een vestiging gehad aan de Kleiweg. Een aantal jaar geleden kwam het grote pand leeg te staan, nadat het bedrijf failliet was verklaard. Het pand heeft daarna een tijd leeggestaan, maar ondertussen weten we bijna niet beter dan dat The Sting er zit.

Bart Smit

bart smit gouda
© indebuurt Gouda

In december de speelgoedgids doorbladeren, op zoek naar de mooiste en vooral grootste cadeaus. Veel kinderen in Gouda zijn ermee opgegroeid. In onze stad is er inmiddels geen Bart Smit meer, maar je vond hem vroeger in de Nieuwe Marktpassage.

Edah

© ANP

Wat begon als een samenwerkingsverband tussen vier regionale kruideniers, groeide uit tot een landelijke supermarktketen. Edah had op zijn hoogtepunt 286 supermarkten, in Gouda was er eentje gevestigd op het Driewegplein. Nu? Helemaal niets meer. De supermarktketen verloor de prijzenoorlog en verkocht alle vestigingen. Edah was niet de enige: ook supermarkten Super de Boer, C1000 en Konmar hebben het niet overleefd in Gouda.

edah

7 x bij deze Goudse supermarkten deed je vroeger boodschappen

Als we je vragen om alle supermarktketens in Gouda op te noemen, dan kom je waarschijnlijk een heel ...

Foto Klein

©AD

Weet je nog? Foto Klein was een begrip in Gouda. Hier ging je heen om je foto’s af te laten drukken of naar de mega flatscreens te staren. In 2016 verdween de winkel uit het Gouds straatbeeld na een te hoog opgelopen betalingsachterstand.

CoolCat

coolcat gouda
© Raymond Aarsman

Aan alles komt een einde; zo ook aan het CoolCat-tijdperk. Met heimwee kijken we terug op de tijd dat we als puber hier de hipste shirtjes en – een beetje te korte – rokjes kochten. In maart 2019 werd CoolCat failliet verklaard. Een aantal weken daarna werd bekend dat de winkelketen toch een doorstart ging maken. Helaas viel het doek alsnog voor CoolCat en sloot de winkel 29 september 2019 de deuren.

Schoenenreus

©Google Streetview

Wie kent deze nog? Schoenenreus zat op de kop van de Kleiweg waar nu ANWB zit. Deze goedkope schoenenwinkel was een bekende in Gouda en ook niet te missen op deze prominente plek. De eerste keer dat Schoenenreus failliet ging, in 2013, maakte de onderneming een doorstart. Na het tweede faillissement, in 2015, werden nog eens 21 vestigingen gesloten. Zo’n 70 procent van de winkels was verliesgevend.

La Place

© Raymond Aarsman

Helaas, ook La Place hoort ondertussen in dit rijtje thuis. Toen de horeca halsoverkop dicht moest door het coronavirus, sloot ook La Place op de Markt zijn deuren. Na een tijdje gingen er diverse vestigingen van deze zaak weer open, maar Gouda bleef dicht en blijft dicht.

LEES OOK:

Helaas: filiaal America Today in Gouda gaat sluiten

Al een tijdje ging het gerucht dat America Today aan de kop van de Kleiweg zou sluiten en helaas: di...
sushi yoyo gouda

Poké bowls en sushi: nieuw afhaalrestaurant geopend aan de Kleiweg

Aan de Kleiweg vind je veel leegstand, maar één pand is weer in gebruik: op de oude plek van I-Panda...

Werken dicht bij huis! 5 x deze vacatures zijn te leuk om niet op te solliciteren

Op zoek naar een (bij)baan in de mooiste stad van Nederland? We helpen je op weg en zetten 5 leuke v...

Esther over haar Gouda: ‘Het is een klein en gezellig restaurant’

We wonen in een prachtige stad met heel veel fijne plekjes. Van monumentale panden tot mooie brugget...
Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

adv.