Ondergrondse gangen in Gouda: broodje aap of toch niet…

Door Eva van Dantzig 15 september 2017

Ondergrondse gangen in Gouda? Dat klinkt wel heel mysterieus. Kan niet waar zijn denk je nu vast! De een zegt broodje aap, en volgens de ander is het de keiharde waarheid. Hoog tijd om dit mysterie voor eens en voor altijd op te lossen.

1824

Gangenstelsel Gouda
Foto: Kasteelgouda.nl

Tijdens werkzaamheden aan de fundering van de Grote Volmolen kwam er een met steen overdekte gang aan het licht. Deze had gemetselde wanden met nissen en zou hebben doorgelopen tot voorbij de rivierbedding. In 1881 werd bij een vervolgonderzoek diezelfde gang, van zo’n twintig meter lang, aangetroffen. Er werden meerdere met overdekte tunnels geconstateerd, maar niet onder de Hollandse IJssel.

Toen er in 1901 een drie meter diepe verzakking bij de molen ontstond werden de geruchten weer aangewakkerd. Er werd een verbinding aangetroffen met hetgeen wat ze onder de molen al hadden gevonden.

Mevrouw N. Klein

N. Klein onderzocht de gangen Gouda
Mevrouw N. Klein ziet de gangen Foto: Kasteelgouda.nl

In 1936 werd het besluit genomen opnieuw onderzoek te doen naar het gangenstelsel. Dit besluit werd landelijk nieuws. In 1937 kwam de wichelroedeloopster N. Klein vanuit Zeist naar Gouda. Zij “zag” een groot gangenstelsel met een vertakking onder de IJssel door op 8 meter diepte. Ook zou zij een gang richting Schoonhoven en een boerderij aan de andere kant van de dijk van Gouderak hebben gezien. Hoewel het praktisch onmogelijk moest zijn geweest om dit te zien, kreeg N. Klein het voordeel van de twijfel.

Uit vervolgonderzoek blijkt dat er inderdaad gangen aanwezig zijn, maar niet onder de Hollandse IJssel door. Ondanks al het onderzoek blijft de kennis beperkt. Laten we hopen dat toekomstige onderzoeken de waarheid aan het licht brengt.

Zit jij ook al tijden met een Gouds mysterie? Laat het ons weten! Wie weet gaan we op onderzoek uit en ontrafelen we jouw mysterie.

adv.