Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wat vieren we nou eigenlijk met Kaarsjesavond?

Door Christa Eekhuis 11 december 2019

Vrijdag 13 december vieren we de 64ste editie van Gouda bij kaarslicht, beter bekend als Kaarsjesavond, en worden de lichtjes in de boom ontstoken. Naast de kerstlichtjes in de boom branden er ook duizenden kaarsen in huizen en winkels rondom de markt. Vanuit heel Nederland reist men stad en land af om bij deze avond aanwezig te kunnen zijn. Maar wat vieren we nou eigenlijk met Kaarsjesavond? Dat hebben we uitgezocht.

Goudse traditie sinds 1956

Waarschijnlijk werd er vanwege het ontstaan van de jumelage (partnerstad) met Kongsberg een kerstboom aangeboden. Deze werd toentertijd op 18 december 1956 feestelijk ontstoken. Dit was het begin van een nu al 64 jarige traditie, waarbij elk jaar de kerstboom voor Kaarsjesavond weer vanuit Kongsberg komt.

Foto: Paul Vreeker

Om Kaarsjesavond extra feestelijk te maken worden er ook duizenden kaarsen aangestoken in het stadhuis en in panden rondom de markt. Deze kaarsen gaan pas in 1958 een onderdeel uitmaken van Kaarsjesavond. In dat jaar bestond de Goudse Kaarsenfabriek, opgericht door Schoneveld, Westerbaan en Co, 100 jaar. Om dat te vieren werd een beeld van Filips de Goede geschonken aan de gemeente, met als doel deze te plaatsen in één van de lege nissen van het Stadhuis. Deze was namelijk gerestaureerd tussen 1947 en 1952.

Naast het beeld werd het 100 jarige bestaan ook gevierd met het laten branden van 1500 kaarsen achter de ramen van het Stadhuis. Het aansteken van die kaarsen gebeurde tijdens een muzikaal evenement in mei en werd later tijdens het ontsteken van de kerstboom herhaald. Kaarsjesavond in Gouda was geboren!

Sint Lucia

Maar wat wordt er nou echt gevierd met Kaarsjesavond? Eigenlijk vieren we het lichtfeest, de naamdag van Sint Lucia, wat op 13 december valt, en wat het begin van de kersttijd markeert. Dit is dan ook meteen de reden dat Kaarsjesavond eerst op een dinsdag viel i.p.v. vrijdag (tot 2013).

Foto: Wim de Groot

De naam Lucia is een afgeleide van het woord lux, wat in het Latijns licht betekent. Is Sint Lucia dan ook nog ergens terug te vinden in Gouda? Ja, er is een beeld van Sint Lucia te vinden tegenover de ingang van Croda (voormalige kaarsenfabriek). Vanwege de schenking van kaarsen voor Kaarsjesavond en hun 100 jarige jubileum in 1956 kreeg de Goudse kaarsenfabriek dit beeld aangeboden vanuit de Gemeente.

Aangezien we tegenwoordig Kaarsjesavond op de vrijdag vieren is de koppeling met het Luciafeest zo goed als verdwenen. Willen we de traditie gekoppeld houden aan het Luciafeest, dan zou het elk jaar op 13 december gevierd moeten worden.

Lees ook…

kaarsjesavond 2019

Kaarsjesavond 2019: programma, parkeren en andere praktische informatie

Wat een feest, aanstaande vrijdag 13 december 2019 is het Kaarsjesavond. De hele dag vinden er diver...
kaarsjesavond gouda

Mysterie opgelost: waarom is Kaarsjesavond op vrijdag en niet meer op dinsdag?

Al 64 jaar lang vieren we in december Gouda bij Kaarslicht, oftewel 'Kaarsjesavond'. De eerste editi...

adv.