Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waarom hebben wij geen McDonald’s meer in de binnenstad?

Door Christa Eekhuis 12 september 2020

Menig Gouwenaar kwam regelmatig bij deze zaak op de Kleiweg. Ook wel bekend als de grote gele M: de McDonald’s. Zelfs nu de McDonald’s al een tijdje uit de binnenstad verdwenen is, missen veel Gouwenaars hem nog steeds. Toch is tot op heden de McDonald’s niet teruggekomen in het centrum. Maar waarom is de McDonald’s überhaupt verdwenen? En waarom is deze nooit teruggekomen?

Mocht je tegenwoordig zin hebben in de McDonald’s, dan ben je meer dan welkom bij de Goudse Poort. Toch is dat niet te vergelijken met de McDonald’s die in het centrum zat. Zoals oma wel eens zegt: ‘Vroeger was alles beter’. En dat is het voor menig Gouwenaar ook zo. Weet je nog dat je met je Arcade bioscoopkaartje korting kreeg op een Big Mac? Of dat je boven zo heerlijk bij het raam de halve Kleiweg kon zien? Het brengt genoeg herinneringen naar boven.

(Tekst gaat verder onder de foto).

McDonald's op de Kleiweg

Posted by Gouda Vroeger & Nu on Tuesday, 2 January 2018

Redevco

Redevco is eigenaar van meerdere panden door heel Nederland heen. Dit bedrijf is een vastgoedhandelaar die in het bezit is van de familie Brenninkmeijer. Deze familie kennen we natuurlijk van C&A. Zo heeft Redevco verschillende (winkel)panden in het bezit en verbouwd. Eén van die panden is het C&A-pand op de Septemberplein in Eindhoven. Dit pand is verbouwd tussen 2018 en 2019 tot een modern shoppingcentrum.

Een ander mooi historisch pand van Redevco is het Leesmuseum in Amsterdam. Van origine is het een herensociëteit en leesgezelschap. De herensociëteit verdwijnt na ruim 130 jaar in 1930. Daarna komt er naast het leesgezelschap een leesbibliotheek. Uiteindelijk heeft het pand ook als veilingshuis gediend. Het is zonde om dit monumentale pand niet meer te gebruiken. Redevco koopt het pand in 2016, waar nu al enige tijd een museum inzit. Eén die gericht is op duurzame mode, een onderwerp wat erg actueel is en steeds belangrijker wordt.

(Tekst gaat verder onder de foto).

Het Leesmuseum (rechts) in 1963 | © By Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC BY-SA 4.0

Kleiweg

De McDonald’s opent op zes april 1984 aan de Kleiweg in Gouda. Op dat moment huren ze het pand van de C&A-eigenaren. Dit houdt op na 25 jaar. Het contract loopt dan af en de eigenaren van C&A willen het pand zelf gebruiken. Dit om de C&A te kunnen uitbreiden die al in het pand ernaast zit. Maar dat zijn niet de enige redenen waardoor de McDonald’s daar verdwijnt.

Een woordvoerder van de McDonald’s komt met nog meer redenen voor deze verdwijning. Zo zegt zij het volgende: “Het pand zelf is al lastig geweest door de twee verdiepingen. Daarnaast is de grootste deel van de lobby altijd boven geweest. Ook qua afvalverwerking zijn er de nodige problemen geweest. Vanwege de plek gaven containers en alles eromheen qua recycling veel problemen. Helaas ging de gemeente ook niet akkoord met het hebben van een terras voor het pand. Mede door al deze redenen is er ook besloten om te stoppen met de vestiging”.

(Tekst gaat verder onder de foto).

Het pand waar voorheen de McDonalds zat © Christa Eekhuis

Komt er dan ooit nog een McDonald’s terug in de binnenstad? Ook daar geeft de woordvoerder antwoord op: ‘Tot nu toe zijn er voorlopig geen plannen om weer een McDonald’s te openen in de binnenstad’. Jammer voor nu, maar wat niet is kan nog altijd komen. En mocht je echt onwijze trek hebben in de McDonald’s, dan kan je natuurlijk altijd naar de Goudse Poort rijden.

Mysterie opgelost

Vraag jij je wel eens iets af over Gouda? Of heb je een mysterie die wij voor je moeten oplossen? Mail dan naar [email protected] en wij gaan het voor je proberen uit te zoeken! 

Mysterie: dit is waarom Gouda niet voorkomt in Monopoly en andere steden wel

Zodra je de vraag hoort, wil je het antwoord weten: waarom zitten Amsterdam, Haarlem en Arnhem wel i...

Mysterie opgelost: dit betekenen de cijfers onder een verkeerslicht in Gouda

Dagelijks krijgen weggebruikers ermee te maken: verkeerslichten. Onze ogen zijn vooral gericht op de...

Mysterie opgelost: waar komt de naam Hamstergat vandaan?

De meeste plaatsen in Gouda hebben een naam die te verklaren is. Toch zijn er enkele uitzonderingen,...

Meer over

Mysteries Video

adv.