Mysterie opgelost: waar zijn de Goudse stadsmuren toch gebleven?
Dat Gouda stadsmuren heeft gehad, is bij menig Gouwenaar wel bekend. Toch weten weinig Gouwenaars waar deze stadsmuren en de…
Gouda heeft door de jaren heen vele kunstenaars gezien. Vaak hebben zij ook bijgedragen aan Gouda zoals de stad was of nu is. Denk maar aan de Gebroeders Crabeth of aan Korrie Besems. Daar stopt het niet bij. Gregorius Cool heeft met zijn beeldhouwkunst ook bijgedragen. Maar met welke kunst precies? Dat lees je hieronder.
Het is niet bekend wanneer Gregorius het levenslicht ziet. Daarnaast is het ook niet duidelijk of hij uit Freiberg of Freiburg komt. Wat we wel weten is het volgende. Zijn werk in Gouda stamt uit de zeventiende eeuw en vanaf april 1615 is hij ook poorter van Gouda. Het jaar daarvoor gaat hij met Petronella Aryensdr in ondertrouw. Zijn werkplaats is in de Sint-Janskerk, maar verhuist naar een huis achter de kerk. Eerst is dat nog aan de noordzijde van de kerk, maar na een tweede verhuizing is dit aan de zuidzijde van de kerk.
Zijn eerste werkopdracht in Gouda is die van het bordes van ons Stadhuis. Het Stadhuis was op dat moment nog omringd door water en kon alleen via een valbrug bereikt worden. Het duurt ruim een jaar (1602-1603) voordat het bordes klaar is. Na deze opdracht volgt gelijk de volgende, namelijk een gevelsteen. En niet zo maar een gevelsteen. Nee, deze gevelsteen is de gevelsteen van het weeshuis in Gouda.
Lees verder onder de foto >
Maar ook daar blijft het niet bij. Zo heeft hij de toegangspoort van het Willem Vroesenhuis ontworpen en vervaardigd. En naar alle waarschijnlijkheid is hij degene die het Lazaruspoortje heeft ontworpen. Op het poortje is Lazarus afgebeeld met een likkende hond en rijke mannen aan een tafel. Boven dit tafereel draagt Abraham Lazarus op zijn schoot. Bijzonder aan dit verhaal is de benaming van Lazarus. Mensen met een gelijkenis tot Jezus krijgen van hem normaal geen naam. Bij Lazarus is dat dus wel zo.
Naast de Gregorius Coolstraat in Gouda hebben we de Coolsingel in Rotterdam. Je zou haast denken dat er een verband is. Helaas is dat niet zo. De Coolsingel verwijst naar het ambacht Cool die vanaf 1913 langzaamaan verdween. Toen is de demping begonnen van het ambacht om ruimte te maken voor de Coolsingel, zoals wij die nu kennen.
Weer een mysterie opgelost! Heb jij ook een vraag over Gouda? Misschien ben je benieuwd welke gebouwen vroeger belangrijk waren voor onze stad of waarom de Aardappelkade zo genoemd werd. indebuurt zoekt het uit! Mail jouw mysterie naar [email protected]
In onze gids
Populaire rubrieken