Mysterie opgelost: komt de Goudse stroopwafel echt uit Gouda?
Of je het nu stroopwafel of siroopwafel noemt, wij zijn dol op het kleverige zoete koekje. En trots natuurlijk ook, want…
Het is rond, heeft een wafelstructuur en is gevuld met zoete, kleverige siroop. Als stad zijn we maar wat trots op onze stroopwafels, dé lokale lekkernij en typisch Gouds. Bijna iedereen houdt van dit koekje, maar over de naam zijn de meningen verdeeld. Want zeg je nou siroopwafel of stroopwafel? “Het maakt eigenlijk niet echt uit”, zegt Mike van den Berg, bakker van de Van Vliet Siroopwafels en eigenaar van Berg’s Bakery.
Even een kleine geschiedenisles, want Gouda en de stroopwafel gaan héél ver terug. In diverse bronnen wordt Kamphuisen genoemd als de bedenker van de stroopwafel zoals wij hem kennen. Pieter Willem Kamphuizen (toen nog met een z) nam de kousenwinkel in Gouda over van zijn vader. De zaken gaan alleen niet zo goed en in 1810 besluit Pieter Willem om koeken te gaan verkopen. De siroopwafel blijkt een enorm succes en meer bakkers volgen.
In 1960 telde Gouda nog 17 stroopwafelfabrieken, rond 2000 nog slechts vier. In de loop van de jaren sloten steeds meer (kleine) Goudse stroopwafelbakkers de deuren, omdat ze niet konden concurreren met enorme stroopwafelbedrijven die buiten de stad werden opgezet.
Denk maar niet dat de hoge pieten van de Goudse adel aan een lekkere stroopwafel knibbelden. De koek was namelijk echt een armeluislekkernij, vertelt Mike van den Berg. “De stroopwafels werden vroeger via de achterdeur van onze bakkerij verkocht aan arme Gouwenaars.” De stroopwafel werd toen gemaakt van koeksnippers en deegresten.
Mike heeft nog een oud receptenboekje uit 1931 waarin staat hoe de stroopwafel gemaakt moet worden. Of siroopwafel, want dat is de benaming die gebruikt wordt in het recept. “En dat is ook het enige verschil”, legt Mike uit. “Siroopwafel of stroopwafel, het maakt eigenlijk niet uit wat je zegt. Het heeft dezelfde betekenis, alleen is siroopwafel de oude spelling. Tegenwoordig zegt bijna iedereen stroopwafel.”
Siroopwafel is dus de oude spelling en tegenwoordig is stroopwafel een stuk gangbaarder. Op de verpakkingen van de ‘echte’ Goudse stroopwafels blijft wel het woord siroopwafel prijken, want onze bakkers zijn maar wat trots op de oorsprong van de wafel. Of je nu graag een siroopwafel eet bij Berg’s Bakery, Kamphuisen of Markus.
Nu zijn wij benieuwd? Wat zeg jij?
In onze gids
Populaire rubrieken