Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: wist jij dat er in deze straat een begraafplaats te vinden is?

Door Merel Jansen 10 maart 2018

Wist je dat Gouda een monumentale begraafplaats heeft? Je zou het niet verwachten, maar tegenover een klein benzinepompje aan de Prins Hendrikstraat ligt een grindpad verscholen. Wie het pad volgt, zal tegen een prachtig oud gebouwtje aan lopen. Het is de aula van de Oude begraafplaats Gouda. Als je door de hekken heen loopt, kom je op de begraafplaats terecht en begeef je je tussen de oude graven.

Tekst en foto’s: Merel Jansen

Geen begrafenissen in de Sint Janskerk

In 1829 is er een landelijke wet gemaakt, waarin stond beschreven dat er geen begrafenissen meer in de bebouwde kom mochten plaatsvinden (de Prins Hendrikstraat viel toen nog buiten Gouda). Dit was het begin van het ontstaan van ‘de algemeen steedelijke begraafplaats.’ Het was voor die tijd heel gewoon dat Goudse burgers begraven werden in de Sint Janskerk.

begraafplaats in gouda

Door regelgeving en het missen van inkomsten verliep de overgang van de Sint Janskerk naar de algemene begraafplaats nogal stroef. Maar door een cholera epidemie werd de begraafplaats in 1832 noodgedwongen toch in gebruik genomen.

Baarhuisje

In 1872 werd het verplicht om een zogenaamd baarhuisje te hebben. Mensen die overleden waren aan een besmettelijke ziekte moesten hier opgebaard liggen. Later werden mensen hier tijdelijk opgebaard uit angst voor de schijndood. Maar ook werden er drenkelingen opgebaard die nog niet waren geïdentificeerd. Het huisje op de oude begraafplaats in Gouda is blauw tegen de insecten, en op het dak zitten ventilatieroosters.

begraafplaats in gouda

Begraafplaats ruimen

Wie zich de grote Uniqema fabriek voor de geest kan halen, zou niet verwachten dat hier tegenaan een monumentale begraafplaats ligt. Maar waarom is deze oude begraafplaats eigenlijk nooit geruimd?

De algemene begraafplaats zou in het jaar 2002 geruimd worden. Hierdoor ontstond in 1995 de vraag of er belangstelling was voor de grond. Maar de gemeenteraad was het er niet mee eens dat de begraafplaats geruimd zou worden. Er liggen namelijk veel bekende Gouwenaars begraven. Ook werd er een werkgroep opgericht voor het behoud van de oude begraafplaats.

De begraafplaats kwam onder de aandacht van het Goudse publiek nadat Inez Meter en Anke Ligteringen een fotoboek genaamd ‘Levend Monument’ hebben uitgebracht. Maar er ontstond ook veel publiciteit voor de begraafplaats nadat basisschool de Cirkel een Europese fotowedstijd voor kinderen won met het fotograferen van ‘het monument’

begraafplaats in gouda

Toen de nieuwe begraafplaats ‘IJsselhof’ ingericht was, werd de algemene begraafplaats omgedoopt tot de ‘oude begraafplaats’. In 1997 is de oude begraafplaats op de gemeentelijke Monumentenlijst geplaatst.

Inmiddels is de werkgroep ’Behoud Oude Begraafplaats’ omgevormd tot Stichting Oude Begraafplaats Gouda. De Stichting zoekt nog altijd donateurs en vrijwilligers voor het onderhoud van de Oude begraafplaats. Mocht je een donatie willen geven of wil je graag vrijwilliger worden? Dan kun je je opgeven via de website van de Oude begraafplaats Gouda.

Heb jij een mysterie voor ons? Stuur een mail naar [email protected] en wij gaan hem proberen op te lossen. En heb je het mysterie van vorige week al gelezen?

Joods Poortje

Mysterie opgelost: wat betekent dit poortje aan de Jeruzalemstraat?

Iedereen die voor het eerst langs het Joods Poortje aan de Jeruzalemstraat loopt, vraagt het zich af...

Meer over

Mysteries

adv.