Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: wist je dat de Trappenbrug op de Turfmarkt vroeger Vuylsteegbrug heette?

Door Christa Eekhuis 4 juli 2020

Ga je het centrum in van Gouda, dan kom je geheid een brug tegen. En elke brug is weer anders met zijn eigen verhaal. Zo ook de Trappenbrug op de Turfmarkt. De brug is bijzonder vanwege zijn vorm, maar ook door zijn hoogte. Toch heeft de Trappenbrug van origine een andere naam, namelijk Vuylsteegbrug. Waarom dat zo is? Dat hebben we uitgezocht.

We weten al dat de Turfmarkt verwijst naar de turfhandel in Gouda. Onze stad is voor Holland de grootste turfmarkt en overslaghaven geweest. Dit vanwege de hoge opbrengst aan turf door de techniek slagturven of turftrekken. Als gevolg hiervan stijgt het aantal Goudse turfschippers. Aan het einde van de 16e eeuw zijn de meeste afhankelijk van de turfhandel. Dit houdt aan tot de turfstook vervangen wordt door de kolenstook.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Aanzicht vanuit de Lange Dwarsstraat | © Christa Eekhuis

Trappenbrug

De Trappenbrug is rond 1500 aangelegd op de Turfmarkt. Toentertijd waren er meer van deze bruggen, deze waren van hout gemaakt en heten ook wel een kwakel. De Trappenbrug is de enige die vanaf het begin al van steen is geweest. Vele andere bruggen zijn door de jaren heen veranderd van materiaal. Het is dan misschien niet de oudste brug van Gouda, maar waarschijnlijk wel de oudste van origine stenen brug.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De Trappenbrug rond 1940 | © SAMH

De naam Trappenbrug komt door de vorm van de brug. Aan beide kanten heb je een redelijk steile trap. Het is best bijzonder dat er zo’n hoge brug in het centrum staat. Zeker aangezien het water ver onder de brug ligt. Die hoogte heeft dan ook alles te maken met de turfhandel van vroeger. Zo voeren volgeladen hooi- en turfschepen af en aan. Echter is dit in 1550 verhuisd naar de Raam. De aanvoer van turf groeide, waardoor het voor de handel beter was dit te verplaatsen naar een andere plek.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De huidige Trappenbrug | © Christa Eekhuis

Restauraties Trappenbrug

Ondanks dat de turfhandel verhuist is naar de Raam wordt de brug toch nog gerestaureerd. De eerste keer is dat in 1574. Hierna volgen nog meerder renovaties, maar bij elke renovatie behoudt de brug zijn vorm. Toch is er een kans geweest dat de brug niet meer zou bestaan. Dit alles heeft te maken met de schade die ontstaat door de Tweede Wereldoorlog.

Trappenbrug versierd vanwege Koninklijk bezoek in 1897 | © SAMH

Kort na de Tweede Wereldoorlog is het namelijk duidelijk dat de brug ernstig in verval is. Deze wordt hierdoor afgesloten voor iedereen. Vraag is nu of de brug gerestaureerd wordt of wordt afgebroken. Vanwege geldproblemen bij de gemeente willen ze de brug afbreken. Het weder opbouwen van een stad na een oorlog kost nou eenmaal veel geld. Uiteindelijk slopen ze de brug niet en restaureren ze deze waar mogelijk. Dit gebeurt echter niet goed genoeg. In de jaren zeventig moet de brug alsnog grondig gerestaureerd worden.

Vuylsteegbrug

De Trappenbrug is niet de eerste naam van deze brug. Hiervoor ging het door het leven als de Vuylsteegbrug. Maar waarom? Dat alles heeft te maken met de straat waar de brug op uitkomt. Dit is tegenwoordig de Lange Dwarsstraat. Maar deze straat heeft vroeger Vuylsteeg geheten. Je raadt al waar het waarschijnlijk mee te maken heeft…

Als je door de Vuylsteeg loopt, kom je uit op de Nieuwehaven. Ten noorden de Nieuwehaven hadden we de oude vuilnisbelt van de stad. Vandaar dus de naam Vuylsteeg en Vuylsteegbrug. Vele bewoners liepen met hun vuil via de brug en de steeg naar de vuilnisbelt. Gelukkig hebben we daar geen last meer van, ook al is het nog niet overal in Gouda even netjes qua vuilnis.

Mysterie opgelost

Vraag jij je wel eens iets af over Gouda? Of heb je een mysterie die wij voor je moeten oplossen? Mail dan naar [email protected] en wij gaan het voor je proberen uit te zoeken! En heb je het mysterie van vorige week al gelezen?


Lees ook...

naam gouda

Mysterie opgelost: wat is de oorsprong van de naam Gouda?

Dat Gouda een prachtige stad is in het Groene Hart weten we allemaal, maar hoe komt Gouda eigenlijk ...

Mysterie opgelost: waarom liggen er zwarte ronde stenen op de Lange Tiendeweg?

Soms ligt een mysterie letterlijk voor het oprapen. Oké, in dit geval niet letterlijk voor het oprap...

Mysterie: dit is waarom op veel kerktorens in Gouda een bol, kruis en haan staat

Heb je weleens goed naar de Sint Janskerk gekeken? Helemaal op het topje kun je drie symbolen boveno...

Mysterie: waarom vind je een walvis op het Stadhuis van Gouda?

Zeg je Stadhuis, dan denk je waarschijnlijk ook direct aan het melodietje. Elk half uur treden de po...

Meer over

Mysteries

adv.